Skip to main content
Sobota, 2. december 2023
23.08.2019
14:35
Grafika: Ansat TV
Društvo vinogradnikov Raka je pripravilo že 15. cvičkov večer s strokovno razpravo z naslovom »Kako cvičku povrniti ceno in ugled?«. Sogovornika pravita, da je cvička na trgu preveč. Več v prispevku.

Kako cvičku povrniti ceno in ugled?

"Ker je vina preveč, veletrgovci to izkoriščajo in zbijajo ceno"

KRŠKO Na trgu je zelo veliko cvička, a malo je tistega najvišje kakovosti, prav tako so se spremenile potrošniške navade, so se strinjali udeleženci okrogle mize, ki so jo pripravili v Društvu vinogradnikov Raka.

"Na trgu je preveč cvička"

Ivan Vizlar iz Društva vinogradnikov Raka pravi, da je cvička na trgu preveč. "Ne vem, ali se ga pridela preveč ali damo premalo na marketing in reklamo. In posledično, ker je vina preveč, veletrgovci to izkoriščajo in zbijajo ceno," pove Vizlar.

"Bliža se nova trgatev, cisterne so pa še napol polne"

Vinogradniki pravzaprav sami sebi zbijajo ceno, dodaja Vizlar. "Bliža se nova trgatev, cisterne so napol še polne, vino je treba nekam dat. In dobesedno ga zdaj dobiš že za 50 centov na liter in dobesedno niti polovično niso stroški pokriti," pove sogovornik. Z njim se strinja tudi vinogradnik Janez Urško. Družina Urško obdeluje 13 tisoč trt vinograda na štirih lokacijah, na treh jim je letos del pridelka uničila toča. "Stanje cvička je na dnu. Prvič cena, drugič so trgovski lobiji, vinarski lobiji. Danes gleda vsak sam zase, samo da se vina znebi," še pripomni Urško.

Toča je uničila dobršen del pridelka

Toča jim je letos uničila 60-70% pridelka, gre za izgubo tako za letošnje kot za naslednji dve leti. "Poškodovane so mladice in še dve leti ne bomo vinograda spravili v red. Smo člani Kmečke zadruge Krško, večino grozdja oddamo v klet, drugače pa pridelujemo nekaj cvička, modre frankinje," pove Urško.

"Vinarji bi morali stopiti skupaj"

Nujne so spremembe na več področjih

"Kar se tiče cvička in njegove cene, so nujne spremembe na več področjih, dodaja. Vinarji bi morali stopiti skupaj in držati enotno ceno, kakor jo imajo Primorci in Štajerci. Če imajo za prodati 100 litrov ali pa 10.000 litrov za prodati, cena je ista. Drugič pa, morale bi biti večje kontrole," še pove Urško in izpostavi marže pri trgovcih in gostincih. Po njegovem mnenju bi bilo potrebno spremeniti tudi zakonodajo.

"Zaslutil sem, da se bo mogoče premaknilo v pozitivno smer"

"V sklopu Zveze društev vinogradnikov Dolenjske je ustanovljen strokovni odbor, v katerega so vključeni člani konzorcija, zavod, manjši vinogradniki. Parkrat smo imeli že sestanke, pa sem zaslutil, da se bo mogoče premaknilo v pozitivno smer," še pove Vizlar. Sicer pa se letos kljub toči, ki je prizadela nekaj vinogradov v okolici Rake, obeta kakovosten pridelek.

Ansat TV

vinogradništvo
krško
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam