Skip to main content
V Posavju -0.2° C Nedelja, 23. januar 2022
18.10.2019
08:11
V nadaljevanju objavljmao zapis z dneva odprtih vrat na brežiški enoti društva Ozara.

Dan odprtih vrat na brežiški enoti društva Ozara

BREŽICE Ozara Slovenija, Nacionalno združenje za kakovost življenja je humanitarna in neprofitna organizacija, ki deluje na področju socialnega varstva. V naše programe se vključujejo odrasle osebe s težavami v duševnem zdravju, po zaključenem psihiatričnem zdravljenju v bolnišnicah. Naši programi so namenjeni nadaljevanju rehabilitacijskega procesa oseb s težavami v duševnem zdravju v domačem okolju. Tako dnevni center, ki deluje v Brežicah, ponuja dnevno in organizirano obliko psihosocialne podpore ljudem, ki potrebujejo pomoč pri uresničevanju svojih potreb ter konstruktivnemu preživljanju prostega časa. Poleg dnevnega centra pa imamo znotraj enote Brežice tudi Pisarno za informiranje in svetovanje, ki ravno tako nudi ljudem s težavami v duševnem zdravju podporo pri vključevanju v svoje okolje po opravljenem zdravljenju ali ko se znajdejo v duševni stiski. Pisarna za informiranje in svetovanje izvaja storitve psihosocialne podpore preko individualnih pogovorov ter skupinskih srečanj (skupina za samopomoč, pogovorne skupine) ter možnost druženja in ustvarjanja preko prostočasnih aktivnosti. Posebnost delovanja Pisarn za informiranje in svetovanje je terensko delo, ki posameznikom nudi pomoč in podporo v njihovem domačem okolju, kjer se čutijo varne. Terensko delo je namenjeno predvsem osebam, ki težko zapustijo svoj dom zaradi narave duševne motnje ali pa nimajo lastnih ali javnih prevoznih sredstev, da bi prišli do nas ter živijo v odročnih krajih.

V četrtek, 10. oktobra 2019, smo na enoti v sklopu brežiškega oktobra obeležili Svetovni dan duševnega zdravja. Pripravili smo dan odprtih vrat s predstavitvijo biltena in razstavo naših izdelkov. Dogodek smo poimenovali » Kolesarimo za duševno zdravje«. V letošnjem letu smo se pridružili akciji »Prekolesarimo svet 2019«. Z današnjim dnem, ko se akcija zaključuje smo na Ozari prekolesarili 744 km . Veseli smo naših dosežkov, saj je sleherna fizična aktivnost za ljudi s težavami v duševnem zdravju velik izziv in hkrati tudi najboljša terapija. Našega dogodka se je udeležila skupina stanovalcev Doma upokojencev Brežice, podžupan Občine Krško g. Silvo Krošelj, brežiški župnik g. Milan Kšela, ter predstavniki številnih organizacij in društev naše lokalne skupnosti, s katerimi že leta sodelujemo. Goste je pozdravila Ana Ferk, strokovna delavka v dnevnem centru in spregovorila o delu in življenju v naši hiši, ter predstavila številne aktivnosti, ki jih izvajamo, kakor tudi težave s katerimi se srečujemo pri svojem delu. Svetovni dan duševnega zdravja je priložnost, da se širšo javnost opozori, da so ljudje s težavami v duševnem zdravju v hudih finančnih stiskah, živijo na obrobju družbe, so pogosto socialno izključeni, kar še poglablja njihove duševne stiske. Zato se na Ozari trudimo, da vzpostavljamo prijetno, varno in sproščeno okolje za vsakega, ki vstopi v našo hišo.

Izhajajoč iz potreb naših uporabnikov izvajamo številne skupinske izobraževale in kreativne delavnice, ki omogočajo posamezniku pridobivanje znanj za opravljanje osnovnih življenjskih aktivnosti. Kljub duševnih motnjah, ki naše uporabnike omejujejo pri vsakdanjem življenju, so naši uporabniki lahko zelo ustvarjalni na različnih področjih. Naši uporabniki zelo radi sodelujejo v literarni skupini in ravno tako radi zapojejo. Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja so se predstavili s kulturnim programom, v katerem so sodelovali Ivan Zupanc, Suzana Lapuh, Jože Ljubomir Kovač, Nataša Slakonja, Andreja Božič in strokovna delavka Janja Jurečič. Po zaključenem kulturnem programu smo druženje nadaljevali v Ozarini kuhinji ob sproščenem pogovoru.

Pripravila: Ana Ferk, univ.dipl.soc.del.
Strokovna delavka v Dnevnem centru Brežice

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja