Skip to main content
V Posavju 22.2° C Sobota, 19. junij 2021
23.12.2019
09:01
Večgeneracijski center Posavje Brežice
Grafika: ePosavje
Brežiška enota Večgeneracijskega centra Posavje je pripravila dogodek z naslovom Druženje povezuje, na katerem so se s kulturnim programom spomnili dela v iztekajočem se letu. Več v prispeku.

Druženje povezuje

Združujejo starejšo in mlajšo generacijo

KRŠKO Večgeneracijski center Posavje je namenjen medgeneracijskemu in medkulturnemu povezovanju ljudi, s ciljem spodbujanja socialnega vključevanja ter dviga kakovosti življenja vseh prebivalcev regije. Brežiška enota je ena izmed treh v Posavju. "Ljudska univerza Krško je prijavitelj, potem je še druga enota, ki deluje v Sevnici, medtem ko v Brežicah imamo svojo enoto," pojasnjuje vodja brežiške enote Večgeneracijskega centra Posavje Mag. Mihaela Kežman. Kot dodaja, združujejo predvsem starejšo in mlajšo generacijo. "Starejši imajo znanje, izkušnje in modrost, mlajši pa ogromno energije in volje. Na delavnicah to konkretno poteka tako, da mlajši učijo starejše uporabe mobilnih telefonov in računalnikov, starejši pa mlade naučijo peke piškotov, imeli smo tudi peko pletenic – mlajša generacije tega skorajda ne pozna več."

Največ aktivnosti? Predavanja!

Poleg druženja in delavnic v večgeneracijskem centru omogočajo tudi dodatne aktivnosti, kot so različna izobraževanja in usposabljanja. "Največ aktivnosti, ki jih izvajamo tukaj, so predavanja. Gre za predavanja za starše, starejše … Imamo ogromno kreativnih delavnic, ročnodelskih delavnic, imeli smo tudi tečaj masaže, pripravljamo kuharske delavnice. Pričeli smo s tečajem igranja citer in s plesnim tečajem za starejše, kjer je bil odličen odziv." Poleg tega organizirajo pohode, počitniške aktivnosti, delavnice za otroke, še dodaja Kežmanova. Vsako leto je vključenih več uporabnikov.

Več kot 800 ur aktivnosti, preko 5.000 obiskovalcev

Letos so zabeležili preko 5.000 obiskovalcev aktivnosti, slednjih je bilo za kar 800 ur. "To je zelo lepa številka. Smo pa te aktivnosti izvedli s pomočjo naših prostovoljcev, ki so zelo aktivni in zelo pomagajo pri uresničevanju našega načrta." Dogodek, ki so ga naslovili Druženje povezuje, je bil tako v prvi vrsti namenjen tistim, ki so skozi leto sooblikovali delo v večgeneracijskem centru.

Na ogled postavili razstavo Mozaiki

Kulturni program so sestavili udeleženci sami, v avli Mladinskega centra Brežice pa so na ogled postavili razstavo Mozaiki, ki je nastala pod mentorstvom prostovoljke Irene Ameršek. Amerškova, ki se že 29 let ukvarja s slikarstvom, se je v Brežicah predstavila tudi s svojim najnovejšim projektom, knjigo pravljic in basni z lastnimi ilustracijami. Aktivnosti večgeneracijskega centa so se zlasti med starejšimi dobro prijele, zato bodo tudi v prihodnjem letu nadaljevali po začrtani poti.

(vs, bš, eP)

večgeneracijski center posavje
brežice
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja