Skip to main content
Sobota, 9. december 2023
12.04.2021
17:01
Ivan Ivačič, zdolski Jamie Oliver
Grafika: ePosavje.com
Pred 100 leti se je rodil Ivan Ivačič, kuharski mojster, ki je kuhal za Tita in številne svetovne zvezde, v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja pa je kuhalnico vihtel pred televizijskimi kamerami.

Ivan Ivačič, zdolski Jamie Oliver

BREŽICE Ivan Ivačič je bil prvi slovenski oz. jugoslovanski kuharski mojster, ki je svoje znanje in veščine med letoma 1960 in 1975 delil prek televizijskih zaslonov. Oddaje, ki so potekale v živo, so bile na sporedu vsak teden. "Takrat je Ivan sekljal, rezal, kuhal, pripravljal vse jedi pred televizijskimi zasloni. Gospodinje so takrat vestno beležile njegove kuharske nasvete in male skrivnosti," nam je v Posavskem muzeju Brežice povedala avtorica razstave Maja Marinčič.

Odlikovanje s srebrnim vencem

Za zasluge v kuharstvu in prvo kuharsko knjigo

V Posavski muzejski vitrini so na ogled predmeti, ki so najbolj povezani z Ivanom Ivačičem in hkrati zaznamujejo njegove najpomembnejše dosežke oz. mejnike v življenju. "Med najlepšimi so njegovi manšetni gumbi. Gospod Ivan je bil izjemno urejen gospod. Razstavljeni so tudi bakreni pekači, pa tudi odlikovanje s srebrnim vencem, ki ga je prejel leta 1965 od Tita za zasluge v kuharstvu in za njegovo prvo kuharsko knjigo," dodaja avtorica razstave.

Zdolska gobova juha

Njegova prva kuharska knjiga je izšla leta 1965, z njo pa je želel gospodinjam približati kuhinjo. Najbolj znana, sploh med Posavci, je zdolska gobova juha. Avtorica razstave pravi, da jo je Ivačič pogosto pripravljal, "ko se je vračal v njemu ljubo Posavje, predvsem na Zdole. Velikokrat je zavihtel kuhalnico z lokalnimi gospodinjami, ki so rade kuhale z njim. Večina gospodinj se spominja, da je Ivan pri kuhanju uporabil izjemno veliko posode, ki so jo morale na koncu one pomivati."

Razstava 5. avgusta potuje v Radovljico

Fotografije in predmete, ki pripovedujejo o pestri življenjski poti kuharskega mojstra, je muzeju podaril njegov sin Peter Ivačič. Ivan Ivačič se je rodil 28. marca 1921 na Zdolah in umrl 20. marca 1984 v Radovljici, kamor se bo razstava po 5. avgustu iz Posavskega muzeja Brežice tudi preselila. Vitrina je sicer del osrednje muzejske teme letošnjega leta: Po Posavju z žlico in čašo. Gre za nov cikel razstav, tokrat o čutih. Prvi je na vrsti okus.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

krško
brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam