Skip to main content
V Posavju 13.6° C Petek, 23. april 2021
15.10.2020
09:26
Brežice, brezplačna številka
Foto: ePosavje.com
Člani brežiškega občinskega sveta so na oktobrski seji med drugim sprejeli polletno poročilo o izvajanju proračuna za letošnje leto.

"Letošnje leto je bilo zelo posebno"

BREŽICE Proračun Občine Brežice za letošnje leto obsega 28,1 milijona evrov prihodkov in 34,2 milijona evrov odhodkov. Realizacija prihodkov v prvi polovici leta znaša 11,5 milijona evrov, kar predstavlja 41 % načrtovanih prihodkov v veljavnem proračunu. Odhodki pa so bili v enakem obdobju realizirani v višini 11,3 milijona evrov, kar predstavlja 24,1 % načrtovane porabe.

"Ko sprejmeš proračun spomladi, se investicije izvajajo v drugi polovici leta"

"Letošnje leto je bilo zelo posebno, kajti prve mesece je bila korona, vsi smo se ukvarjali s COVID-19, zato je realizacija proračuna bistveno nižja, kot v prvem polletju, kot smo pričakovali, je pa tudi res, ko sprejmeš spomladi proračun, se investicije izvajajo v drugi polovici leta. Pomembno je, da so prihodki v skladu s pričakovanji, kar pomeni, da je bilo do junija skoraj 41% prihodkov realiziranih, odhodkov približno 24%," pove Ivan Molan, župan Občine Brežice.

Intezivno izvajanje investicij v drugi polovici leta

Realizacija proračuna bo višja tudi zaradi višje povprečnine

Kot dodaja Molan, se investicije intenzivneje izvajajo v drugi polovici leta, zato pričakuje, da bo realizacija proračuna konec leta kljub vsemu relativno visoka, tudi zaradi višje povprečnine. "Za letošnje leto smo že dobili višjo povprečnino. Treba je povedati, da v lanskem letu je bila povprečnina za 40 evrov nižja. Letošnja vlada, ko je nastopila takoj marca, nam je že povišala povprečnino za letošnje leto, kar pomeni, da to smo že dobili. To je približno 900 tisoč evrov več sredstev, kot smo predvideli. Za leti 2021 in 2022 je pa tudi usklajeno, da naj bi bila tudi povprečnina približno takšna kot letos. Kar pomeni, da lahko tudi za naslednje leto pričakujemo ta denar, ki ga pa od prejšnje vlade ni bili predvidenega v proračunih," še doda Molan.

S prodajo nepremičnine v Slovenski vasi bo v proračunu več kot milijon evrov

Brežiški župan še dodaja, da so na javnem pozivu dobili plačano varščino za prodajo nepremičnine v Slovenski vasi, kar pomeni, da bi s prodajo te nepremičnine Občina Brežice v letošnjem letu pridobila približno 1,2 milijona evrov, kar pomeni višjo realizacijo prihodkov.

(eP)

brežice
posavski tednik
video

Pridružite se nam