Skip to main content
V Posavju 8.1° C Sreda, 22. marec 2023
31.08.2022
12:46
Kurilna sezona 2022 / 2023
Grafika: ePosavje.com
Po lanski dragi ogrevalni sezoni bo sledila še dražja, ne glede na to, kateri energent uporabljate za ogrevanje. Da bi omilila energetsko draginjo, se politika v zadnjem času posveča blažitvi cen.

Kako smo pripravljeni na kurilno sezono in kakšne bodo cene?

KRŠKO Kaj blažitev cen električne energije in zemeljskega plina pomeni za stanovalce v večstanovanjskih stavbah, ki so tako kar zadeva vira energenta kot njegove dobave odvisni od upravnikov?

Nova ponudba dva dni pred izklopom 

Rudar Senovo je upravnik več skupnih kotlovnic na območju mestne občine Krško. Pogodba o dobavi zemeljskega plina se jim je iztekla s 30. junijem. Kljub večkratnim pozivom jim nove ni uspelo pridobiti, bili so tik pred tem, da jih izklopijo iz plinskega omrežja. Dva dni pred iztekom roka pa so vendarle uspeli priti do ponudbe.

Rešitev za naslednji dve leti

Kot nam je povedal direktor družbe Rudar Senovo Goran Udovč, gre za ponudbo za gospodinjski odjem za vse skupne kotlovnice. "Na tak način imamo zdaj za naslednji dve leti zagotovljen odjem zemeljskega plina po gospodinjskih cenah," dodaja.

V Brežicah je nekaj več negotovosti

Nekaj več negotovosti je v brežiški občini, saj v tamkajšnjem Domtimu nove pogodbe še niso podpisali, a zatrjujejo, da oskrba kljub temu poteka nemoteno. Direktor družbe Domtim Srečko Prah pravi, da so v tem času sklenili aneks k pogodbi za dobavo zemeljskega plina za trimesečno obdobje z dobaviteljem, s katerim so imeli veljavno pogodbo do 30. junija. "Pogodbo smo podaljšali do 30. septembra, ker imamo v določenih stavbah pripravo sanitarne vode," pove Prah.

Gibanje cen

Gospodinjske cene se sicer gibljejo skladno s ceniki ponudnikov. "Naša trenutna konkretna cena je 41 evrov, ki se bo s 1. septembrom dvignila - tako je napovedano - na ceno, ki je omejena s strani države in bo takšna po vsej verjetnosti takšna do konca kurilne sezone," na vprašanje, kakšno je gibanje cen zemeljskega plina, odgovarja Udovč.

Lani 31 evrov na megavatno uro, danes okoli 300 evrov

Naš drugi sogovornik pa dodaja, da je zamejena cena s strani Vlade Republike Slovenije "dobrodošla na razmere, na kakršne so. Danes je zamejena cena za gospodinjstva 73 evrov na megavatno uro. Trenutno se na borzi cena giblje okoli 300 evrov, po lanskem razpisu je bila cena 31 evrov na megavatno uro."

Stanovanjski bloki

Rezervni scenariji

V Brežicah imajo za prihajajočo kurilno sezono zato za vsak primer pripravljen rezervni scenarij. Prah pravi, "da so aktivirali vse kotlovnice. Po večini imamo možnost kurjenja na kurilno olje. V 14 dneh lahko pride tudi do tega, da bo kurilno olje postalo ugodnejši energent od zemeljskega plina.

Podražitev vseh energentov

Letos so se sicer podražili vsi energenti – najprej električna energija, potem zemeljski plin, kurilno olje in tudi drva in peleti. Dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru prof. dr. Sebastijan Seme pravi, da je to posledica prekinjene določene dobave, transportne poti. "Mogoče je tudi posledica neznanih okoliščin, kaj se bo dogajalo na rusko-ukrajinski meji in potem pri ljudeh daje strah, da kupujejo preveč na zalogo in potem vplivajo na samo ceno."

Kaj nas čaka v prihodnje?

Kakšne cene lahko pričakujemo v prihodnjih mesecih je zaenkrat težko napovedati, a kot ocenjujejo na Fakulteti za energetiko, bodo te letos še rasle. "Kratkoročne napovedi kažejo, da bodo cene rastle v zimskih mesecih. Stabiliziranje cen lahko pričakujemo v drugi polovici naslednjega leta," še dodaja.

energetika
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja