Skip to main content
Petek, 2. junij 2023
18.06.2021
11:39
Postajališče za avtodome, Krško, junij 2021
Grafika: ePosavje.com
V Krškem so v petek namenu še uradno predali novo postajališče za avtodome v bližini stadiona Matije Gubca z 12 parkirnimi mesti s popolno oskrbo. Postajališče je del projekt Doživi energijo Save.

Postajališče za avtodome v Krškem

KRŠKO Avtodomarski turizem na območju občine Krško je del strategije turizma z vizijo, da želi očina Krško postati odlična, privlačna, zelena, aktivna destinacija za nekajdnevni oddih. Naložba, vredna okoli 180.000 evrov, je del širšega projekta Doživi energijo Save, sofinanciranega iz EU sklada za pomorstvo in ribištvo. Ob tej turistični pridobitvi je župan podpisal tudi Zeleno zavezo slovenskega turizma, s katero se Občina Krško zavezuje trajnostnemu delovanju in nenehnemu prizadevanju za izboljšave.

Fotogalerija (Foto: Občina Krško):

Doživi energijo Save

V projektu Doživi energijo reke Save, katerega vodilni partner je Občina Krško z naložbo novega avtodomarskega postajališča, sodeluje tudi Center za podjetništvo in turizem Krško, ki se je projektu pridružil z namenom razvoja turistične ponudbe, specializirane za avtodomarje. Zanje je značilen aktiven oddih v naravi in spoznavanje lokalnih kulinaričnih posebnosti. Med njimi imajo v Posavju vse bolj posebno mesto ribe in ribji izdelki. K sodelovanju so povabili še Ribiško družino Brestanica, kot izredno zanimivo in inovativno ribogojnico pa Ribogostvo Colarič. Podjetje Agro Posavje, ki že upravlja Tržnico Videm, bo preučilo tudi upravljanje postajališče za avtodome, prav tako pa je njegova vloga v projektu, da promovira ribomat na tržnici, prodajo ribiških kart in prostoživeče ribe v posavskih vodah. 3 S projektom, vrednim skupno okoli 230.000 evrov, želijo podpreti ribiški sektor in proizvajalce ter jim omogočiti nove prodajne poti tudi v turizmu. S samim postajališčem pa privabiti avtodomarje, da doživijo energijo narave, kulture in kulinarike. Projekt je sofinanciran iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v višini okoli 170.000 evrov.

Kaj vse je na postajališču in kaj še pride?

Poleg izgradnje postajališča za avtodome, kjer je urejen tudi skupni družabni prostor ter kamini in kurišča za pripravo rib, so v okviru projekta med drugim uredili dva ribomata z izdelki ribogojstva Colarič na tržnici Krško in na tržnici v Brežicah. Ribe – afriški som – bodo obiskovalci lahko naročili kot dostavo na postajališče za avtodome. V Krškem bodo oblikovali edinstveno turistično doživetje z ribiškim vodnikom na reki Savi, možna bo izposoja ribiške opreme. Izdelali bodo tudi regijske dvojezične turistične kolesarske karte s turami zahtevnosti in turistično ponudbo na poti v vseh posavskih občinah, umestili bodo šest energijskih točk ob Savi in med drugim organizirali tudi avtodomarsko karavano.

V občini Krško je 9 postajališč za avtodome

Občina Krško je zadnjih letih že vlagala tako v postajališča za avtodome, kakor tudi počivališča, le-ta pa so tudi različno opremljena oziroma zagotavljajo različno oskrbo. Takšnih počivališč in postajališč je na območju občine trenutno devet. Pri bazenu v Brestanici so uredili prvo počivališče za avtodome, kjer lahko kampirata dva avtodoma istočasno, nadaljevali z ureditvijo parkirišča ob ribnikih v Mačkovcih, kjer lahko parkira osem avtodomov naenkrat, zagotovljeno pa imajo elektriko, vodo, izpust odpadne vode in WC kaset. Druga postajališča so še na lokacijah: Gostišče Senica, Turistična kmetija Hribar v Podbočju, Gostilna Pečnik, Stadion Matije Gubca, parkiršče pri igrišču Šajspoh pri Občini Krško in Raceland.

Zelena zaveza slovenskega turizma

Razvoj zelenega turizma sovpada tudi z zeleno zavezo, h kateri pristopa Občina Krško. Postopek pridobitve certifikata vodi Center za podjetništvo in turizem Krško. Aktivnosti potekajo v sklopu projektne skupine članov, ki jih je imenoval župan mag. Miran Stanko. Ta je na dogodku podpisal listino in jo predal koordinatorki zelene sheme Tanji Levstik Levičar s Centra za podjetništvo in turizem Krško

(Občina Krško, eP)

krško
fotogalerija

Pridružite se nam