Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
09.12.2020
18:28
Kdo je bil Jože Habinc?
Grafika: ePosavje.com
Tretjega decembra bi osemdeseti rojstni dan praznoval Jože Habinc, ki je v drugi polovici 20. stoletja in v začetku 21. stoletja s srcem prispeval k razvoju mesta Krško in celotne občine.

Kdo je bil Jože Habinc in kako je nastal dokumentarni film o njem?

KRŠKO Jože Habinc je nesebično razdajal svojo energijo za lepše in kakovostnejše življenje v Krškem. Na jubilejni dan smo se ga spomnili z dokumentarnim filmom Jože Habinc – s srcem za Krško avtorice Darje Dobršek, ki govori o njegovem pogumu, odločnosti in srčnosti za svoje mesto in njegove ljudi.

Dokumentarni film je nastajal približno mesec in pol

Jože Habinc je tako v Krškem, ki ga je sam poimenoval za svojo veliko ljubezen, kot širše, z delom in predanostjo pustil velik pečat. Bil je pobudnik, organizator in izvajalec številnih aktivnosti in projektov, predvsem pa je znal povezovati vse, ki so si želeli razvoja. 

"Zaslužen je za marsikatere stvari, ki so se dogajale v preteklosti"

"Jože Habinc je bil predsednik sveta krajevne skupnosti, član občinskega sveta občine Krško in zaslužen za marsikatere stvari, ki so se dogajale v preteklosti. Tudi posvetitev parka našim protestantom na Vidmu je plod njegove ideje," je povedala Darja Dobršek. Njegove želje, ideje in iskrice so predstavili v dokumentarnem filmu, ki je nastajal približno mesec in pol.

Kako je nastajal dokumentarni film?

Darja Dobršek je povedala, "da je bilo prve tri tedne veliko raziskovanja. Kljub temu, da je o njemu veliko napisanega, nikjer ni vsega tega zbirno zajetega. Prve tri tedne sem prebrskala vse javno dostopne časopise in spletne strani, kjerkoli je bil Jože omenjen, da smo sestavili celotno zgodbo." Pri tem ji je seveda zelo pomagala družina Habinc, v veliko pomoč ji je bila tudi dolgoletna sodelavka in – kot se je izrazila Dobrškova – uresničiteljica njegovih idej Alenka Černelič Krošelj.

"Najpomembnejša kakovost življenja, ki se kaže s športom in kulturo"

"Mislim, da je bil eden redkih tistih, ki je res vedel, da je najpomembnejša kakovost življenja, ki se kaže s športom in kulturo. S tistimi nadstandardi, ki ljudem lepšajo življenje," pa je ob tem povedala druga naša sogovornica.

"Bil je holističen človek, vse ga je zanimalo"

"Zelo si je prizadeval za bazen, ki ga žal še vedno ni."

In Jože Habinc je bil za to pripravljen narediti veliko. Imel je veliko svojih idej, zanimala ga je zgodovina, pravzaprav ga je zanimalo marsikaj, saj je bil zelo odprt človek, pove Černelič Krošljeva.

"Mogoče pa je prav, da se še kaj naredi tudi njemu v spomin"

"Pri Jožetu Habincu je zanimivo, da ni bil človek samo enega področja. Bil je holističen človek, vse ga je zanimalo. Ne samo na kulturnem, temveč tudi na športnem področju. Skrbel je za igrišče pri OŠ Jurija Dalmatina. Ves čas se je trudil za različne prenove, za telovadnico pri OŠ Jurija Dalmatina. Zelo si je prizadeval za bazen, ki ga žal še vedno ni. Ampak nič hudega, sej mogoče pa je prav, da se še kaj naredi tudi njemu v spomin," dodaja Alenka Černelič Krošelj.

Obeležje v Gaju zaslužnih občanov v začetku naslednjega leta

Za njegov velik prispevek k razvoju lokalne skupnosti je na pobudo svetnika Dušana Šiška Občinski svet Občine Krško sprejel sklep, da si v Gaju zaslužnih občanov svoje obeležje zasluži tudi Jože Habinc. Obeležje bodo v gaju zaradi trenutnih razmer postavili v začetku prihodnjega leta.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja