Skip to main content
V Posavju -0.2° C Petek, 28. januar 2022
21.05.2020
12:19
Policisti PPE Policijska uprava Novo mesto
Foto: arhiv ePosavje
V Sloveniji imamo osem policijskih uprav, v katerih policistke in policisti skrbijo za varnost ljudi in premoženja. Vsaka policijska uprava ima svojo posebno policijsko enoto (PPE), tudi novomeška.

Kaj je PPE, kako deluje in kdaj jih aktivirajo?

Posebna policijska enota (PPE) je edina enota, ki deluje na sklic

KRŠKO Na vsaki od osmih policijskih uprav v Sloveniji deluje posebna policijska enota (PPE). Na Policiji pravijo, da je to edina enota, ki deluje na sklic, sestavljena pa je iz policistk in policistov, ki redne naloge opravljajo v različnih organizacijskih enotah. "Ko varnostne razmere in praviloma zahtevnejše naloge policije zahtevajo usklajeno delo večjega števila policistov, te policiste oz. enoto aktivira generalni direktor policije oz. direktor policijske uprave," o aktiviranju enote pravijo v sporočilu.

Štirje sestavi, sestav II je najštevilčnejši

Enota je organizirana v štirih sestavih, sestav I predstavlja manjši del enote, ki je namenjen hitremu odzivu, hkrati pa je sestavni del sestava II. Ta predstavlja največji del enote, v katerega so poleg policistov vključenih še policisti konjeniki. V sestavu III so vključeni policisti gorniki, sestav IV pa predstavlja Enoto policijskih specialnosti.

Posebna policijska enota

Lani so izpeljali 6 rednih načrtovanih usposabljanj

Največ aktivacij zaradi varne izvedbe hišnih preiskav

Kot pravijo na Policijski upravi Novo mesto, so se pripadniki njihove posebne policijske enote se aktivno usposabljali v skladu z načrti in programi usposabljanj in izpopolnjevanj, lani so izpeljali 6 rednih načrtovanih usposabljanj.

Posamezne naloge so izvajali tudi izven meja policijske uprave

V lanskem letu je bila popolnjenost sestava I 94,4 % [34 od 36 policistov] in sestava II 97,1 % [99 od 102 policistov]. "Enota je izvajala posamezne varnostne naloge na območju celotne Republike Slovenije z namenom zagotavljanja splošne varnosti in vzdrževanja javnega reda," dodajajo.

V letu 2019 so jih aktivirali v 32 primerih

Če so v letu 2018 policiste omenjene enote aktivirali v 17 primerih, se je to število lani skoraj podvojilo, saj so zabeležili 32 primerih aktiviranja PPE. Na Policijski upravi Novo mesto pravijo, da so jih lani v 26 primerih aktivirali za delo na območju policijske uprave (12 v letu 2018), v 6 primerih (5 v letu 2018) pa za pomoč na območjih drugih policijskih uprav.

26 primerov na območju policijske uprave

V lanskem letu so enoto v 9 primerih sklicali zaradi varovanja športnih prireditev (za eno več kot v letu 2018). Če so v letu 2018 zaradi varovanja varne izvedbe hišnih preiskav in drugih operativnih potreb na območju policijske uprave enoto sklicali v 7 primerih, pa je bilo takšnih primerov lani 23.

(bš)

policija
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja