Skip to main content
Petek, 22. september 2023
25.03.2022
12:33
Moder stol v znamenju materinskega dne
Foto: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece
V petek, 25. marca, so učenci 3., 4. in 5. razreda OŠ Maksa Pleteršnika Pišece z učiteljem Matjažem Vrešakom izvedli posebno delavnico v sklopu Unesco projekta Moder stol.

Moder stol - nekdo misli nate

PIŠECE Naj na kratko povzamemo bistvo Unesco projekta MODER STOL – NEKDO MISLI NATE. Nosilka projekta je OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, idejni vodja pa učiteljica Tanja Plevnik. "Gre za delavnico z vodenim pogovorom na izbrano aktualno temo: solidarnost, živeti skupaj, medgeneracijsko sodelovanje, medsebojni odnosi, pomembne vrednote idr. Pogovor vodi učitelj, zaželjeno je, da oblikujejo krog. Sledi skupno barvanje in dogovarjanje o razdelitvi dela, kako in kaj napisati na stole, katere jezike ali pisavo uporabiti, skupno pospravljanje, vse to ustvarja skupino sodelujočih. Izluščenje pomembnih sporočil in besed. Pisanje besed in sporočil na stole, v različnih pisavah (npr. v latinici, cirilici, arabščini…), prevajanje v različne jezike, ustvarjanje poetičnih sporočil. Postavljanje stolov na javna mesta, na ulice, v kulturne in druge ustanove, podarjanje stolov osebam, ki imajo vpliv in možnost spreminjanja razmer. Stol lahko tudi ostane v zavodu in dobi posebno vlogo. Projekt je relativno enostaven in finančno nezahteven, nenasilno povezuje socialno učenje s tehniško-likovno kulturo in spodbuja ekološko občutljivost (uporaba starih in odsluženih stolov)."

Fotogalerija (Foto: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece):

In danes so skupaj v krog sedli naši učenci, poiskali izraze za mamo v različnih jezikih, prebrali čudovite pesmi na temo mama in stara mama, nato pa poiskali dva stara stola, ju odnesli na igrišče, prebarvali na modro, nanju pa zapisali besedo mama v različnih jezikih in besede, povezane z mamo (pomoč, otroštvo, radost …). Stola ostajata na šoli in krasita naše hodnike. Predvsem pa nosita pomembno sporočilo – ne glede na to, v katerem jeziku je zapisana beseda mama, gre za osebo, ki nam res veliko pomeni in jo imamo neizmerno radi.

Nad izvedbo projekta in čudovitima stoloma je bila navdušena (predvsem pa ponosna) tudi naša »ŠOLSKA MAMA« – ravnateljica Nuška Ogorevc, ki vedno rada poudari, da moramo sodelovati skupaj, si pomagati, kajti le tako smo lahko uspešni.

Lep materinski dan vsem mamam tega sveta.

Lana, Julija Ana, Hana in Leon, novinarski krožek OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

šole v posavju
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja