Skip to main content
V Posavju 8° C Ponedeljek, 27. marec 2023
17.12.2020
07:58
Afriški som, ribogojstvo Colarič
Grafika: ePosavje.com
V okviru projekta Doživi energijo Save bosta tako brežiška kot videmska tržnica bogatejši za ribomat, v katerem se bodo našli fileji, čevapčiči in ostale dobrote iz lokalno vzgojenega afriškega soma.

Nova ribomata v Krškem in Brežicah

Največja ribogojnica severnoafriškega čopovca oz. afriškega soma v Sloveniji

KRŠKO V Kostanjevici na Krki smo obiskali Ribogojstvo Colarič. Za gojenje afriškega soma so se odločili po nekem naključju, pripoveduje Mojca Colarič. Preko druge dejavnosti, ki jo že dlje časa izvaja njen soprog, sta leta 2015 stopila v stik z avstrijskim partnerjem. "Potreboval je različne pripomočke. Pomagali smo mu postaviti dve ribogojnici in potem sva z možem, naivno pomislila, da to ni tako zahtevno, če bi prišla do vodnega vira, bi tudi mi gojili ribe, saj vse skupaj ni tako težko. Potem smo prišli do zapuščene kmetije, ki smo jo kupili, kjer je bil vodni vir in kjer smo ugotovili, da bomo tukaj imeli ribogojnico," pravi Mojca Colarič iz Ribogojstva Colarič.

Predelava rib

Danes ribogojnica zmore letno pridelavo ton živih rib. Sicer pa se ukvarjajo s predelavo ribe. "Ribo pripravimo v obliki fileja, to je riba očiščena brez kosti in kože, se pravi varna za vsako populacijo tudi za najmlajše."

Poleg filejev so tu še ribji čevapči

"To je pridelan izdelek in je tudi zelo enostavno za pripravo, za 10 minut damo na ponev in imamo kosilo, večerjo pripravljeno. Šolam pripravljamo fileje tudi v obliki mletega mesa, ker si potem same pripravljajo ribje polpete ali ribje haše omake, da se marsikaj narediti tudi iz mlete ribe."

Ribomati naj bi bili na voljo januarja

V ribomatu, tako na videmski kot brežiški tržnici, bodo na voljo tudi ribji namazi. Postavili ju bodo v okviru projekta Doživi energijo Save. "Res je, da zdajšnja situacija ni ravno v prid temu, da bi hitro prišli do tega, ampak računam, da naj bi že v januarju to zadevo imeli postavljeno na tržnici," je povedal krški župan Miran Stanko.

(eP)

krško
brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja