Skip to main content
V Posavju 12° C Petek, 20. maj 2022
29.03.2020
10:36
Novi ukrepi, Slovenija
Foto: ePosavje.com
Novi teden, novi ukrepi v preprečevanju širjenja virusa COVID-19.

Od 8. do 10. ure v trgovinah izključno ranljive skupine

Upokojenc lahko nakup opravijo samo v tem času

V ponedeljek, 30. marca, bo začel veljati posodobljen odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga, po katerem bodo nakup od 8.00 do 10.00 ure lahko opravili izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice). Upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času. S tem želijo ranljivo skupino dodatno zaščiti tako, da jo bodo ločili od ostale skupine potrošnikov.

Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb

Kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa je Vlada izdala Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Odlok določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno, pogostost razkuževanja je odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi.

Dvakrat dnevno razkuževanje kljuk na vhodu v večstanovanjsko stavbo

Kot pravijo v nadaljevanju, se morajo še zlasti najmanj dvakrat dnevno razkuževati kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo, ograje v večstanovanjski stavbi, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe ter oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Napis pred vstopom v dvigalo

Poleg tega se mora na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo: "Uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe COVID-19, zato kabino dvigala uporabljajte posamično. Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke."

Kdo bo plačal in kje naj upravniki dobijo razkužilna sredstva, ne pišejo.

"Upravniki večstanovanjskih stavb morajo poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme. Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika," pravijo v sporočilu. Kdo bo plačal in kje naj upravniki dobijo razkužilna sredstva, ne pišejo.

(bš)

koronavirus
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja