Skip to main content
V Posavju 7.8° C Četrtek, 22. april 2021
30.03.2020
08:14
Koronainfo, 14. marec 2020
Grafika: ePosavje.com
Koronavirus v Posavju, sobota, 28. marec. Spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli sporočiti informacije? Več v nadaljevanju iz minute v minuto.

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

NEDELJA, 29. MAREC 2020

(18:46) Od polnoči prepoved gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) bo do nadaljnjega prepovedano gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah, dostop na javna mesta in površine in gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča, razen če ta odlok ne določa drugače. Odlok se ne uporablja za dejavnosti, ki jih izvajajo pristojne službe, za zagotavljanje izvajanja nalog države, samoupravnih lokalnih skupnosti in javnih služb.

Kaj bo dovoljeno?

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljeno za prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov, dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, dostop do storitev za nujne primere, dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih organov, dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami.

Dovoljeno za:

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljeno za dostop do trgovin z živili in kmetijske neposredne prodaje, dostop do drogerij in drogerijskih marketov, dostop do prodaje medicinskih proizvodov in zdravstvenih pripomočkov ter sanitarnih pripomočkov, dostop do mest za prodajo hrane za živali, dostop do prodaje in vzdrževanje varnostnih proizvodov in proizvodov za nujne primere, dostop do kmetijskih trgovin, vključno s klavnicami, in trgovin za prodajo semen, krmil in gnojil, dostop do bencinskih črpalk, dostop do bank in pošt, dostop do dostavnih, čistilnih in higienskih storitev, dostop do komunalnih storitev za opravljanje z odpadki, dostop do avtomobilskih servisov in servisov kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme. "Če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti," dodajajo v sporočilu.

Dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin

V času razglašene epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) je posameznik s stalnim in začasnim prebivališčem lahko nastanjen samo na enem naslovu prebivanja in ga v času razglašene epidemije ne sme spreminjati oziroma se seliti med obema prebivališčema. Dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin je dovoljen le v občini stalnega ali začasnega prebivališča. Za območje posamezne lokalne skupnosti lahko župan s sklepom, ki se javno objavi, določi način in pogoje dostopa ali prepove dostop na določene javne kraje in površine v občini. Za nadzor nad izvajanjem odloka in sklepa župana lahko župan na območju svoje občine uporabi tudi vpoklicane pripadnike Civilne zaščite. Če pri nadzoru pripadnik Civilne zaščite naleti na kršitve, ki jih ne more preprečiti oziroma prekiniti z opozorilom, o tem nemudoma obvesti najbližjo policijsko postajo.

(15:14) 46 novih okužb, 737 pozitivnih testov

11 smrtnih žrtev

Število dodatnih dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je bilo v soboto najnižje v zadnjih treh dneh, saj je bilo potrjenih 46 novih okužb. Skupno število okuženih je danes preseglo 700, potrjenih je 737 pozitivnih testov. Že tretji dan zapored smo v Sloveniji zabeležili tudi dve smrtni žrtvi, ki jih je zdaj skupno 11.

V Posavju ostajamo na sedmih, kljub temu ostanite doma!

V Posavju ostajamo na sedmih uradno potrjenih primerih. Kar pa ne pomeni, da lahko pripravljate piknike in se družite v širših zasedah. Ostanite doma!

(10:18) Brezplačno telefonsko svetovanje v Družinskem inštitutu Zaupanje

Telefonska linija v podporo posameznikom v Posavju

V času, ko se je naša družba znašla v neobičajnih okoliščinah, je pomembno, da ostanemo sočutni in povezani drug z drugim. "Zaradi posebnih razmer se nekateri med nami počutijo bolj osamljeni, čutijo strah in tesnobo. V ta namen na Družinskem inštitutu Zaupanje odpiramo telefonsko linijo, namenjeno za podporo posameznikom v Posavju, izvaja ga strokovna sodelavka Katja Kugler, mag. zakonskih in družinskih študij," pravijo v sporočilu.

"Brez oklevanja nas pokličite"

Kot nadaljujemo, "pogosto občutimo olajšanje in čustveno razbremenitev, če se o svojem doživljanju sao iskreno pogovorimo z nekom, ki nas posluša, sprejema in razume. Zato nas v primeru stistk v teh kriznih časih brez oklevanja pokličite in z veseljem se pogovorimo z vami.

Brezplačno telefonsko svetovanje, oz. pogovor od ponedeljka do petka med 10. in 14. uro na telefonski številki 068 643 349.

SOBOTA, 28. MAREC 2020

(18:24) Število obolelih s COVID-19 po statističnih regijah (vir: NIJZ):

Covid-19, 28. marec 2020

(18:22) Vrtci in šole zaprti vsaj do 17. aprila

Kacin: "Vrha epidemije še zdaleč nismo dosegli"

Kot je povedal uradni govorec Jelko Kacin, vrtci in tudi šole, ostajajo zaprti vsaj do 17. aprila, a zelo verjetno bodo zaprti še veliko dlje. Kacin je ob tem tudi poudaril, da vrha epidemije še zdaleč nismo dosegli, vzgojno izobraževalne inštitucije pa so med zadnjimi, ki bi jih država začela odpirati, ko se bo vse skupaj pričelo umirjati.

(18:21) Pri nekaterih je bil test opravljen večkrat

19.756 testiranj

Do petka do 24. ure je bilo opravljenih 19.756 testiranj, od tega je bilo 691 pozitivnih testov. Po epidemioloških podatkih, ki so jih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje prejeli do sedaj, gre za 684 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, dve osebi pa sta testiranje opravili v tujini.

(11:33) Sočutni telefon Slovenskega društva hospic

Vsi smo na poti med rojstvom in smrtjo, na poti iskanja ljubezni in smisla. Ko gre za umiranje in žalovanje potrebujemo nekoga, ki mu zaupamo, ki ne daje površnih odgovorov in je pripravljen hoditi po poti strahu. "Strokovni delavci in prostovoljci Slovenskega društva hospic bodo v okviru enajstih območnih odborov društva sočutno prisluhnili ljudem v stiski. Tu bomo, ko nas boste potrebovali," dodajajo v sporočilu.

  • Dolenjska, Posavje, Bela krajina: 051 454 845
  • Celje 051 415 446, 051 418 446

(11:30) V petek potrjenih še 52 primerov, skupaj 684 oseb

V petek je bilo opravljenih opravljenih 1387 testov na COVID-19, potrjenih 684 pozitivnih oseb, 52 več kot dan prej

(11:27) Dobrodošli v nov dan, sobota je, 28. marec 2020

Nov dan, sobota, 28. marec. Dva tedna od ostrejših ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(bš)

koronavirus
brežice
sevnica
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja