Skip to main content
V Posavju 16.9° C Ponedeljek, 26. september 2022
21.09.2021
14:28
Vinogradništvo, posavski vinogradi
Foto: arhiv ePosavje
Na območju Posavja so odkrili novo žarišče območja zlate trsne rumenice, kažejo zadnji podatki Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Zlata trsna rumenica

KOSTANJEVICA NA KRKI Zlata trsna rumenica (FD) je neozdravljiva karantenska bolezen vinske trte. Zaradi okužbe je pridelek v okuženih vinogradih slabši po kakovosti in količini, okužene trte lahko v nekaj letih propadejo. Značilnost te bolezni je splošna bledikavost in obarvanje okuženih listov, ko se lahko pojavi rdečenje ali rumenenje listov, kasneje tkivo lahko odmre.

Bolezen se širi s pomočjo ameriškega škržata

Listni peclji po odpadanju listja dolgo ostanejo na rozgi. Bolezen se v vinogradih zelo hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka, bolezni ni mogoče zdraviti, ampak le preprečevati, in sicer z odstranjevanjem obolelih rastlin in zatiranjem ameriškega škržatka.

V novi odločbi nova lokacija v Posavju

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sicer prejšnjo sredo izdala odločbo o spremembi odločbe o določitvi razmejenih območij zlate trsne rumenice, v kateri so zapisali, da so letos v Sloveniji odkrili 33 novih žarišč okužbe z zlato trsno rumenico.

Dobe v Kostanjevici na Krki

Na območju Posavja so v letu 2017 odkrili žarišče na območju Orešja pri Bizeljskem, v letu 2018 so lokaciji dodali še tri lokacije - eno v Blatnem in dve v Dednji vasi, v lanskem letu pa so na območju brežiške občine odkrili še šest žarišč (v Vitni vas, Križah, Oklukovi gori, Bojsnem ter Brezju pri Bojsnem). 

V kostanjeviški občini so prvo žarišče odkrili lani na območju Kočarije, letos pa novo žarišče trsne rumenice na območju Dob. 

Kdaj prekličejo žarišče okužbe?

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sicer žarišče okužbe prekliče, če v zadnjih dveh popolnih rastnih dobah z diagnostičnimi preiskavami potrdijo odstotnost zlate trsne rumenice, nekdaj žarišče pa proglasijo za pas žarišča okužbe.

kostanjevica na krki
vinogradništvo

Pridružite se nam

Novice iz Posavja