Skip to main content
V Posavju 6.1° C Četrtek, 8. december 2022
31.10.2021
08:17
Zdolska cesta v Krškem
Foto: ePosavje.com
Policisti vse udeležence v cestnem promet opozarjajo na previdnost, saj so pešci in kolesarji v tem letnem času najbolj ogroženi udeleženci v cestnem prometu.

Previdno, pešci in kolesarji!

Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi jeseni in pozimi, ko je temni del dneva daljši, vidljivost slabša, pogostejše so tudi megla in padavine, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke. Ranljivejši postanejo tudi kolesarji. "Kolesarji naj poskrbijo za svojo vidnost in poskušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Uporaba predpisanih luči na kolesu je obvezna ponoči in ob zmanjšani vidljivosti (megla, močan dež, sneženje ipd). Kolesar bo še bolje poskrbel za vidnost s svetlimi in odsevnimi oblačili ter dodanimi dodatnimi odsevnimi telesi, kresničkami, odsevnimi trakovi in podobno," sporočajo s Policijske uprave Novo mesto. Tako kot vozniki motornih vozil tudi kolesar med vožnjo ne sme uporabljati dodatnih naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjševale njegovo slušno in vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, opozarjajo policisti. "Torej ne slušalk, ne mobitela, tudi ne pustnih mask in podobnega."

Slušalke in telefon med hojo zmanjšujejo pozornost na dogajanje v prometu

Policisti ugotavljajo, da bi tudi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji približno četrtine prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. V temnih delih dneva naj nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa, pri prečkanju ceste na prehodih za pešce pa naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Opozarjajo tudi na nepravilnosti pešcev,  ki zunaj naselij, kjer ni pločnikov, hodijo po desni v smeri hoje, torej  za pešce napačni strani ceste. "S tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasnega odziva in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo, kar  tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu," so še sporočili s policijske uprave.

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče
bistrica ob sotli

Pridružite se nam

Novice iz Posavja