Skip to main content
Ponedeljek, 26. februar 2024
07.07.2021
12:27
Policija, Posavje v letu 2019
Grafika: ePosavje.com
Policija opozarja vse, naj bodo previdni, še posebej pa starejše, ki živijo sami, naj bodo previdni ob obiskih neznancev, saj so ti najpogosteje tarče drznih tatvin.

Policisti svarijo: "Previdno ob obiskih neznancev!"

Policisti Policijske uprave Novo mesto so bili v zadnjih dneh ponovno obveščeni o sumljivih okoliščinah v več primerih, ko so neznanci obiskali starejše občane in jih z različnimi pretvezami poskušali zvabiti iz hiš, da bi izvršili kazniva dejanja tatvine. V večini primerov so občani ravnali pravilno, sumljive osebe so odslovili in o tem obvestili policiste. Ponovno svetujejo previdnost ob obiskih neznancev.

Žrtve so predvsem starejši

"Ugotavljamo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so bolj pogoste v dopoldanskem času. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno," opozarjajo policisti in dodajajo, da je njihov glavni namen, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje.

Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja. "Občanom svetujemo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi v primeru, da hišo zapustijo le za kratek čas ali ob delu na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113."

(Policijska uprava Novo mesto, eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja