Skip to main content
Sreda, 21. februar 2024
04.04.2022
10:08
Prva nedelja v Posavskem muzeju Brežice
Foto: Posavski muzej Brežice
V Posavskem muzeju Brežice so prvo aprilsko nedeljsko popoldne, novim sklopom
dogodkov v muzeju, povezali z našo prihajajočo razstavo Kruh, potice in kolači.

Krško polje, žitnica Slovenije

BREŽICE S razstavo bodo v Posavskem muzeju Brežice poda poudarili dediščino kruha, potic in kolačev v snovni in nesnovni obliki s številnimi pomeni. Razstavo bodo zaokrožili s pogledom v sedanjost, ki jo zaznamuje epidemija, saj je v teh razmerah priprava in peka kruha doma, v družinskem okolju, znova dobila pomembno mesto. Ob tem želijo poudariti pomen žit v Posavju, saj je Krško polje ena izmed »žitnic« Slovenije in zaključuje panonsko območje.

Dogodek so pripravili tudi kot izobraževanje v sklopu projekta Tujerodne rastline – invazivne in škodljive, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Projekt sta predstavili: mag. Jadranka Novoselc, direktorica Komunale Brežice, ki je vodilni partner projekta, in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Dogodek so pripravili v sodelovanju z nosilci nesnovne dediščine, s šestimi posavskimi društvi kmetic, ki so predstavile krušno in testeno dediščino svojega kraja. Društvo kmetic Brežice s predsednico Zdravko Kampijut je predstavilo pleteno srce, mlinčevko in bizeljski ajdov kolač, Društvo kmetic Krško s predsednico Olgo Vintar vinsko pogačo, pisan kruh, potico z ocvirki krškopoljskega prašiča in potico s pregreto smetano.

Društvo kmetic Sevnica je zastopal Aktiv kmečkih žena Tržišče s predsednico Fani Borštnar in se je predstavil z ajdovim kruhom z orehi in jabolčnim štrudlom iz sevniške voščenke. Društvo kmečkih žena Arnika iz Radeč je zastopala Anja Medved, ki je predstavila njihov poprtnik, božični kruh, ki je od leta 2021 vpisan v Register nesnovne kulturne dediščine Republike Slovenije. Društvo podeželskih žena Pod Gorjanci iz Kostanjevice na Krki s predsednico Anico Žugič je predstavilo kolač cop na lop in še glasbeno popestrilo dogodek s pevkami Podgorjanskimi ženami, članicami njihovega društva.

Društvo kmetic Ajda iz Bistrice ob Sotli s predsednico Jožico Stadler pa se je predstavilo z jajčevo in rožičevo potico ter predstavitvijo društva v svojem narečju. Dogodek smo sklenili z druženjem in pokušino kruha, potic in kolačev.

(Posavski muzej Brežice, eP)

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

brežice
posavski muzej brežice

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja