Skip to main content
Torek, 5. december 2023
02.05.2022
08:35
Foto: KS Pišece
Napovedi vremenoslovcev so se uresničile; po sončnem dopoldnevu se je popoldne pooblačilo po vsej državi, nekatere predele, vključno s Posavjem, pa so zajele nevihte.

Prvomajske nevihte v Posavju

PONEDELJEK, 2. MAJ 2022

(8:21) Zaradi posledic neurja dve popolni zapori cest

V naselju Križe v brežiški občini je zemeljski plaz zasul lokalno cesto, sporočajo z Regijskega centra za obveščanje Brežice. "Dežurni delavci Komunala Brežice so postavili popolno zaporo ceste. Z odstranjevanjem plazu bodo nadaljevali v torek."

V nedeljo ob 21.36 se je na cesto v Dolenjem Leskovcu v občini Krško podrlo drevo in sprožil zemeljski plaz. "Dežurni delavci Kostak Krško so s pomočjo mehanizacije odstranili ovire iz cestišča. Zaradi plazu je popolna zapora na lokalni cesti Anže-Bučerca." Zapora bo postavljena do odprave posledic neurja – sanacije vozišča.

Ob 4.23 se je na cesto v naselju Jelovec, občina Sevnica, podrlo drevo, ki je oviralo promet. Dežurni delavci cestnega podjetja so drevo odstranili.

NEDELJA, 1. MAJ 2022

(18:12) Poplavljeni objekti in ceste, dva plazova delno ovirata promet

"Ob 15.39 je del mesta Krško z okolico zajelo neurje z močnim dežjem. Črpanje vode iz objektov, predvsem kleti je bilo potrebno na desetih lokacijah," so sporočili z Regijskega centra za obveščanje Brežice. Kot dodajajo, je v treh primerih voda zalila cestišče, sprožila pa sta se tudi dva plazova, ki delno ovirata promet. Aktivirali so PGE Krško, PGD Krško, PGD Leskovec, PGD Senovo, PGD Velika vas, PGD Videm ob Savi, "posredovali so tudi delavci Cestnega podjetja in družbe Kostak. V nekaterih delih občine poročajo tudi o toči med dežjem," dodajajo.

V občini Sevnica je v naselju Križ voda nanesla na cesto blato. Na kraju so delavci Komunale Sevnica.  

(16:29) Nevihte v Posavju, močni nalivi in ohladitev

"Z aprilskimi plohami smo opravili. Že pa nastajajo majske nevihte, ki prinašajo precej strel in tudi nalive z vetrom. V Novem mestu je v eni uri padlo 30 mm, ohladilo se je za 7 °C. Nevihta je sedaj dosegla tudi Ljubljano," so zgodaj popoldne zapisali na spletni strani Agencije RS za okolje. Nevihtna celica je dosegla tudi Posavje. Popoldne ga je zajel močan naliv, ki ga je ponekod spremljala sodra. Največ padavin so zabeležili na vremenski postaji na Bučerci, in sicer v pol ure 55,8 mm, na Sremiču 45 mm, v Krškem je v prav tako pol ure padlo 24 mm padavin, v Sromljah 25 mm, na meteorološki postaji Vrhulje so namerili 22 mm in v Pišecah 12 mm v pol ure. Ohladilo se je. Na Letališču Cerklje ob Krki je bilo ob 16. uri 11, na Lisci pa ob močnem dežju zgolj šest stopinj Celzija.

Precej nestanovitno vreme nas čaka tudi jutri. "Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, ki bodo pogostejše zjutraj in dopoldne," so zapisali na Agenciji RS za okolje.

(eP)

krško
sevnica
brežice
vreme v posavju

Pridružite se nam

Novice iz Posavja