Skip to main content
V Posavju 4.8° C Sobota, 27. februar 2021
25.08.2020
09:04
Korona, turizem v Brežicah
Grafika: ePosavje.com
Na podlagi trendov iz lanskega leta, gospodarskih perspektiv in indeksa zaupanja so v Brežicah še v januarju pričakovali, da bodo v letu 2020 mednarodni prihodi turistov narasli do 5 odstotkov.

V Brežicah zadovoljni s korona turistično sezono

BREŽICE Z razglasitvijo pandemije je turizem med panogami, ki jih je ta in z njo povezani ukrepi najbolj prizadela. V Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino so najbolj negotovo turistično sezono do sedaj začeli s prenovljeno podobo blagovne znamke destinacije in s paleto ugodnosti.

Paket ugodnosti na področju turizma

Po koncu epidemije je Občina Brežice odobrila paket ugodnosti na področju turizma, ki ga je ta najbolj ogrozila oziroma prizadela. "Poleg ukrepov državne pomoči smo sprejeli še za 52 tisoč evrov občinske pomoči, največ od tega je trojček doživetij. Ponujamo 10 tisoč brezplačnih kart za ogled posavskega muzeja Brežice, tako da dejansko vsak turist, ki ga to zanima, si lahko gre tudi ogledat. Vsako sredo ponujamo brezplačni prevoz in brezplačni voden ogled, oziroma pohod na Sveti Vid in sicer bosonogi z Lojzetom Ogorevcem. Vsak četrtek pa brezplačni ogled starega mestnega jedra in viteške dvorane Brežice," nam je povedala Katja Čanžar, vodja destinacijskega managementa na Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice.

Brezplačni ogledi starega mestnega jedra Brežic

666-letnica v letošnjem letu

Brezplačni ogled starega mestnega jedra Brežic, ki poteka od 23. julija, je namenjen tako turistom kot tudi domačinom, ki si svoje mesto želijo bolje spoznati, turistični vodnik pa predvsem domače udeležence zagotovo preseneti s kakšnim zanimivim dejstvom o mestu.

Vodenje po starem mestu vsak četrtek

"Mesto je že od leta 1354, torej letos praznujemo 666-letnico v tem nepozabnem letu. Gre se čez mesto in se pokaže vse te glavne stavbe, pove glavne znamenitosti in dogodke, ki so se v mestu zgodili. Vodenja so vsak četrtek do nadaljnjega, trenutno do konca meseca, vendar bomo skoraj sigurno podaljšali tudi v nadaljnje mesece," pove Žiga Petelinc, turistični informator v Turistično informacijskem centru Brežice.

"Poleg tega je večina drugih sredstev namenjena oglaševanju, jumbo plakati na nacionalnem nivoju in pa oglaševanje na nacionalnih medijih," še dodaja Čanžarjeva.

Največjo škodo v občini beležijo gostinci. Številni so imeli pretežno goste iz Zagreba in Beograda, največja škoda pa je nastala na račun zaprtja mej.

Sicer pa je delovna skupina, ki jo je imenoval brežiški župan Ivan Molan predlagala še obsežnejši sveženj občinske pomoči, ki bi vključeval več brezplačnih vstopnic za turiste, ki bodo v občini Brežice večkrat prenočili.

Konec maja je slabo kazalo, zdaj so polni do sredine septembra

"Trenutno smo z vsem skupaj več kot zadovoljni, kajti kako slabo je kazalo še konec maja, smo opazili, potem ko smo veliko na terenu obiskali naše ponudnike prenočitvenih kapacitet, v bistvu ugotavljamo, da smo nekje do 15., 20. septembra polni, zabukirani in verjamemo, da so tudi te dodatni ukrepi pripomogli k temu," še doda Čanžarjeva.

Največjo škodo beležijo gostinci

Čanžarjeva je ob tem še dodaja, da največjo škodo v občini beležijo gostinci. Številni so imeli pretežno goste iz Zagreba in Beograda, največja škoda pa je nastala na račun zaprtja mej.

(bš)

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja