Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
19.06.2022
10:01
Foto: Občina Sevnica
V četrtek so v Sevnici predstavili prenovo brivsko-frizerskega salona Kreutz. Salon, ki je od leta 2000 v lasti Občine Sevnica, se je ohranil v takšni obliki, kot je bil v času svojega delovanja.

V Sevnici predstavili prenovo brivsko-frizerskega salona Kreutz

Brivsko-frizerski salon Kreutz, ki se nahaja v starem mestnem jedru Sevnice, je z letnico 1900 eden najstarejših salonov v Sloveniji. Od leta 2000 je v lasti Občine Sevnica, njegova posebnost pa je, da se je ohranil v takšni obliki, kot je bil v času delovanja. Gre za edinstven primer tovrstne kulturne dediščine v regiji Posavje in je eden izmed dveh takšnih salonov v Sloveniji. 

Na predstavitvi prenove, ki je potekala v Trškem dvorcu, je zbrane pozdravil župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk. Procese prenove in restavriranja so predstavili Božena Hostnik iz Zavoda za kulturno dediščino Slovenije, območna enota Celje, Ana Marija Kranjc iz podjetja GNOM d.o.o. ter Stanka Glogovič in Nives Slemenšek iz Posavskega muzeja Brežice.

Ob ogledu prenovljenega salona je Jadranka Rešeta spregovorila o spominih na svojo mamo Dragico Kreutz Zupanc. Adrian Klenovšek, brivski mojster iz sevniške brivnice Britzzo, pa je v salonu postrigel prvo stranko – sevniškega župana. Celotno predstavitev je s povezovanjem zaokrožila direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. 

Fotogalerija (Foto: Občina Sevnica):

Salon bo od jeseni odprt za širšo javnost

V brivsko-frizerskem salonu Kreutz, ki je s postavitvijo stalne muzejske zbirke pridobil novo vlogo, bodo potekale izobraževalne vsebine, salon pa bo z uradno otvoritvijo v jeseni odprt tudi za širšo javnost.

(Občina Sevnica, eP)

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja