Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
29.03.2019
09:10
Foto: arhiv PGD Rožno in PGD Brege
S strani Gasilske zveze Krško, kateri je bila zaupana organizacija 18. državnega kviza za gasilsko mladino, je vse pripravljeno za sobotni velik tekmovalni dogodek.

V soboto od 9. ure naprej

Ob 9. uri bodo v Šolski center Krško - Sevnica pričele prihajati ekipe in se prijavile pri Komisiji A, nato pa bo uro pozneje otvoritev tekmovanja in že ob 10.30 bodo potekali prvi boji za čim boljše uvrstitve. Na državnem kvizu bo nastopilo 38 ekip pionirjev, 38 ekip mladincev in 33 tekmovalnih ekip gasilskih pripravnikov, gostiteljsko GZ Krško pa bosta zastopali dve ekipi, in sicer pionirji iz PGD Rožno in gasilski pripravniki iz PGD Brege.

"Veseli in ponosni, da smo se uvrstili tako daleč"

Mentorica pionirjev PGD Rožno, Andreja Simonišek, pravi: "Veseli in ponosni smo, da smo se uvrstili tako daleč - na državno tekmovanje. Za nas in naše društvo je že to zelo velik uspeh, na katerega smo vsi zelo ponosni. Kako bo na državnem tekmovanju, pa se pustimo presenetiti. Žal smo po zmagi na regijskem kvizu na Blanci morali zamenjati kar dve pionirki zaradi starostnih kriterijev." Gasilske vaje so zadnje dva meseca dvakrat do trikrat tedensko po eno uro izvajali Eva Sluga, Lara Omerzel in Luka Kosar, ki pa so se pripravljali tudi doma z utrjevanjem snovi in vezanjem vozlov. Čeprav so se tik pred državnim kvizom soočili z manjšimi poškodbami ene od tekmovalk, verjamejo, da so se ustrezno pripravili in upajo na najboljše, z le majhno, zdravo mero treme. Simoniškova ob tem meni, da bodo njeni varovanci kot nastopajoči na območju domače gasilske zveze, imeli prednost v tem, da nekaj obrazov sodniškega in organizacijskega odbora že poznajo in jim bo zagotovo lažje premagati kakšen trenutek morebitne živčnosti ali negotovosti.

Nastop na domačem terenu utegne predstavljati dodaten pritisk, vendar pa verjamem, da bodo naše gasilke dale vse od sebe, upam, da se ne bodo ozirale na nepomembno in odvečno ter da bodo solidno predstavile tako domače društvo kot tudi domačo zvezo na sobotnem tekmovanju.

Franci Žibert

"Nastop na domačem terenu utegne predstavljati dodaten pritisk"

Gasilke pripravnice iz PGD Brege, ki bodo poskusile pokazati kar se da največ znanja in spretnosti, so na največjo tekmovalno preizkušnjo z vidika delovanja društva pripravljali Matej Černe kot mentor, Andreja Marolt, ki je skrbela, da so dekleta uspešno pridobivala teoretično znanje in Franci Žibert, ki je sestri, Julijo in Lucijo Marolt ter Niko Zver Račič, pripravljal na čim hitrejšo in seveda pravilno navezavo gasilskega orodja ter izvedbo vaje gasilske spretnosti. Po oceni Žiberta je trojica, na katero je ponosno celotno domače društvo, dobro pripravljena in tudi s časovnim izidom vaj so v ekipi zadovoljni – nadejajo se le, da bo enako dobro kot jim je šlo zadnja dva meseca na vajah, brez napak in časovno zadovoljivo, šlo tudi v soboto, ko bo šlo zares in priložnosti za popravni izpit ne bo. "Nastop na domačem terenu utegne predstavljati dodaten pritisk, vendar pa verjamem, da bodo naše gasilke dale vse od sebe, upam, da se ne bodo ozirale na nepomembno in odvečno ter da bodo solidno predstavile tako domače društvo kot tudi domačo zvezo na sobotnem tekmovanju," še doda Žibert, sicer namestnik predsednice Gasilske zveze Krško, Ane Somrak in dolgoletni predsednik PGD Brege.

Gasilci PGD Brege prvič na državnem tekmovanju

Medtem, ko so se preko kvalifikativne preizkušnje na lanskoletnem regijskem kvizu gasilci PGD Brege prvič v vsej zgodovini delovanja društva uvrstili na državno tekmovanje in jim že to predstavlja neizmeren uspeh, pa za gasilce PGD Rožno uvrstitev na letošnje tekmovanje ni takšna novost: nastopili so namreč že na državnem kvizu gasilske mladine, ki je lani potekal v Trbovljah in se, prav tako z ekipo pionirjev, udeležili državnega tekmovanja za memorial Matevža Haceta septembra lani v Gornji Radgoni, sodelovali pa so tudi že na kvizu v Kranju in Litiji.

Ne glede na izid, imajo številni sodelujoči športno miselnost v sebi: »Pomembno je sodelovati, ne zmagati«, pripadniki največje humanitarne organizacije na slovenskih tleh se v izvedbi tekmovalnih vaj navsezadnje ravnamo po priročniku za gasilsko-športne discipline.

Navijači, vabljeni od 10.30 ure naprej

V soboto od 10.30 dalje vabljeni predvsem gasilci iz društev znotraj Gasilske zveze Krško in vsi ostali podporniki gasilstva, da pridete z navijanjem še dodatno motivirati naši dve društvi, ki sta se uvrstili na državno tekmovanje – spodbujajmo k osvojitvi čim boljšega rezultata tako pionirje PGD Rožno kot gasilske pripravnice PGD Brege!

Doroteja Jazbec 

krško
gasilci
napovednik

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja