Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
30.10.2020
15:13
Splošna bolnišnica Celje, oktober 2020, COVID19
Grafika: ePosavje.com
Kot je povedal strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar, imajo v celjski bolnišnici polne kapacitete na COVID oddelkih. V intenzivni oskrbi so imeli v petek ob 12. uri 19 pacientov.

Strokovni direktor celjske bolnišnice: "Stanje je kar resno"

KRŠKO Kot je na opoldanski videokonferenci Civilne zaščite za Zahodnoštajersko regijo povedal strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar, je stanje v celjski bolnišnici kar resno. "Trenutno imamo nameščenih 80 pacientov na navadnih posteljah, polno zasedene kapacitete. Še hujše je stanje na intezivi, kjer imajo na 19 posteljah 19 pacientov. V urgenem centru imamo še nekaj čakajo, a računamo, da se bo ob tem, ko bomo nekaj pacientov pustili v domačo oskrbo, nekaj postelj sprostilo," je povedal Vindišar.

Med zaposlenimi 127 okuženih

V bolnišnici so v četrtek odprli še tretji COVID oddelek, ki ga bodo napolnili s pacienti iz kirurških strok. "Računamo, da bomo ob 15. uri razpolagali z 90 navadnimi posteljami in 20 intenzivnimi posteljami." Med zaposlenimi zdravstvenimi delavci so imeli v četrtek 127 obolelih, od tega 22 zdravnikov, 53 diplomiranih sester in 50 zdravstvenih tehnikov, 23 zaposlenih pa je v karanetni. Zaradi različnih drugih vzrokov imajo več kot 100 medicinskih sester v bolniškim staležu.

Načrt za vzpostavitev še četrtega COVID oddelka

"Na intezivni negi nekega drastičnega povečanja več ne moremo narediti"

V bolnišnici preučujejo možnost vzpostavitve še četrtega COVID oddelka. "Tu računamo na 30 do 40 dodatnih postelj, medtem ko bomo za intezivno terapijo lahko le dodali postelje v obstoječe prostore. Nekega drastičnega povečanja več ne moremo narediti."

Skoraj polovica pacientov, ki pridejo nujno na urgenco, pride v COVID del

Celjski urgentni center je urejen za COVID in neCOVID paciente. Vindišar pravi, da danes že skoraj polovica vseh pacientov, ki nujno pride v bolnišnico, pride na COVID del. "Vse kaže na veliko breme v naši regiji. Vse bomo naredili, da skušamo ostati v naših gabaritih. S Civilno zaščito imamo načrt, da zagotovimo prostore v Srednji zdravstveni šoli, ampak to bi bila potem res zadnja faza."

Kaj pričakujejo v bolnišnici?

"Današnje stanje je posledica dogodkov 14 dni nazaj"

Med kadrom v bolnišnici imajo, tako Vindišar, primere, ko zdaj okuženi v prvem valu, kljub temu, da so imeli v družini primer, niso zboleli, so pa zboleli v drugem valu in to s hudo obliko. "Ni nekega pravila. Kljub temu, da so spomladi živeli skupaj v istem gospodinjstvu, se oseba ni okužila. Zdaj pa je okužena in s kar hudo klinično sliko.

"Pričakujemo pomembno povečanje pacientov, ki bodo potrebovali hospitalno oskrbo"

Na vprašanje, kako ocenjujejo potek dogodkov v prihodnje je strokovni direktor povedal, "da je današnje stanje je posledica dogodkov 14 dni nazaj, ko smo imeli dnevno nekaj 100 okuženih. Zdaj govorimo o številkah 2500, 2000. Pričakujemo še pomembno povečanje pacientov, ki bodo potrebovali hospitalno oskrbo."

"Veliko veliko manevrskega prostora ni"

"Naredili bomo popolnoma vse, da pacienti ne ostanejo izven bolnišnice"

Splošna bolnišnica Celje sicer ta trenutek zagotavlja 16% vseh intenzivnih postelj v državi in 15% vseh navadnih postelj. "Veliko veliko manevrskega prostora ni, če veste, da smo mi nekje 10-12% slovenskega zdravstva. Naredili bomo popolnoma vse, da pacienti ne ostanejo izven bolnišnice, imamo pa nekatere svoje omejitve," dodaja Vindišar.

(bš)

koronavirus
sevnica
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja