Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
12.12.2019
12:52
Vrnitev Policijske uprave Krško? "Nemogoče"
Foto: ePosavje.com
Od 1. junija 2011 imamo v Sloveniji 8 policijskih uprav, med njimi ni več Policijske uprave Krško. Združili so jo v Policijsko upravo Novo mesto. Minister Poklukar pravi, da je vrnitev nemogoča.

"V tem trenutku je vrnitev uprave praktično nemogoče"

2011: "Povečuje se varnost, saj se bo povečalo število policistov na terenu"

Tako so Policijsko upravo Krško in policijske postaje v njej pridružili Policijski upravi Novo mesto. Kot je zatrdil tedanji predsednik vlade, danes pa predsednik države Borut Pahor, "se z zmanjšanjem števila policijskih uprav z 11 na osem povečuje varnost, saj se bo povečalo število policistov na terenu."

2018: "Ne mislimo ukinjati policijske uprave. Celo krepimo moštvo"

Ideje in želje po vrnitvi krške policijske uprave so se pojavile že ob migracijskem valu v letu 2015, ob obisku ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pa je bila to tudi ena od novih tematik. Minister pravi, "da je v tem trenutku to (vrnitev policijske uprave, op.p.) praktično nemogoče. Leta 2012 je bila z reorganizacijo policije Policijske uprave Krško prenesena na Policijsko upravo Novo mesto. Vendar, v kolikor bi to vzpostavili tukaj, bi povečali policijski menedžment. Ta je v Novem mestu, nikakor pa ne mislimo ukinjati nobene policijske uprave. Nasprotno, celo krepimo moštvo."

"Sedaj krepimo aktivno politiko zaposlovanja"

Na vprašanje, ali so naredili analize v teh letih in če je selitev prinesla kaj dobrega ali slabega, minister pravi, da se je v tem času zmanjšalo število policistov po vsej Sloveniji. "V času finančne krize je šlo za upokojevanje policistov, sedaj pa krepimo aktivno politiko zaposlovanja in če bo vse prav, bomo konec leta že v pozitivnih številkah. Priliva bo tako več kot odliva v policiji, s tem sem zadovoljen in to bo pomenilo, da smo s to politiko zaposlovanja na pravi poti," še pove minister.

In kaj pravijo številke?

Pa smo pogledali v letna poročila. Na petih posavskih policijskih postajah je bilo v letu 2012 zasedenih 434 delovnih mest, v letu 2018 pa 383.

Najbolj stabilno v Sevnici

Najbolj stabilno število imajo na Policijski postaji Sevnica, kjer je bilo vseskozi zasedenih 25 ali 26 delovnih mest (nazadnje v letu 2018 je bilo zasedenih 26 delovnih mest). Na Policijski postaji Brežice so imeli v letu 2012 skupaj 139 zasedenih delovnih mest, v 2018 "le še" 114. Na Postaji mejne policije Dobova, pod katero poleg železniškega prehoda spadajo še cestni mejni prehodi od Dobove do Orešja pri Bizeljskem, je bilo v letu 2012 96 zaposelnih, v lanskem letu se je številka ustavila pri 89. Številke so padale tudi na policijski postaji v Krškem, kjer so imeli leta 2012 še 61 zasedenih delovnih mest, da bi v letih 2017 in 2018 imeli 53 zasedenih delovnih mest.

V sedmih letih za eno policijsko postajo manj policistov

Povedano drugače. Po uradnih policijskih statistikah se je število policistov na petih policijskih postajah zmanjšalo za 51 policistov. Za eno policijsko postajo Krško policistov.

(bš)

krško
video
policija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja