Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
14.12.2021
15:50
Črn dim, Vipap Videm Krško
Grafika: ePosavje.com
Bralec Stanislav je v soboto na tri elektronske naslove poslal prav toliko fotografij in vprašanje o črnem dimu iz dveh dimnikov v podjetju Vipap Videm Krško. Iz družbe so poslali pojasnilo.

Dimn iz dimnikov kotlov K4 in K6

KRŠKO Iz podjetja Vipap Videm Krško so bralcu odgovorili, da so za proizvodnjo pare v petek, 10. decembra, obratovali na kotlu K6, kjer so kurili KOEL – kurilno olje ekstra lahko. Kotel 6 je sicer najvišji dimniku v Krškem. "V popoldanskem času (ob 14.30 uri) oz. večernem času (ob 22.30 uri) je prišlo do napake na regulaciji gorilnika K6," pravijo v odgovoru. Tako zagona kotla K4, kjer kurijo premog in lesne ostanke, niso izvedli v noči s petka na soboto, 10. na 11. december, ampak v sobotnem dopoldnevu. V odgovoru pravijo, da so odgovorni v podjetju Raci opravili servis trajnih merilnikov emisij snovi v zrak na kotlu K4.

Kotel K6

(bš, eP)

Meritve: Emisije prahu iz dimnika K4 niso bile prekomerne

V soboto dopoldne so postopno zaustavljali kotel K6, pri čemer pa je tudi zaradi napake na regulaciji gorilnika prihajalo do emisij saj in črnega dima iz dimnika kotla K6. "Hkrati smo ogrevali kotel K4 in ga sinhronizirali v sistem ob 14.30 uri. Iz trajnih meritev emisij v zrak kotla K4 je razvidno, da emisije prahu iz dimnika K4 niso bile prekomerne, povprečna emisija prahu je bila 28 mg/Nm3, bel dim iz dimnika K4 pa kaže na prisotnost vodne pare," odgovarjajo.

"Občanom Krškega se opravičujemo"

In še, "da smo bili zaradi tehničnih težav na regulaciji gorilnika kotla K6 v soboto, 11. decembra, prisiljeni kotel K6 ustaviti, posledično pa je prišlo do sajavosti in črnega dima iz dimnika K6, za kar se občanom Krškega opravičujemo."

krško
vipap videm krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja