Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
17.05.2022
15:30
Mestni muzej Krško
Zadnja večja poplava je potopila tudi pritličje Mestnega muzeja Krško, 19.9.2010. Foto: hrani dok. MMK
18. maja praznujemo mednarodni muzejski dan in današnji blog ponuja kratko razmišljanje o sodobnih muzejih. Kaj imamo pred očmi, ko pomislimo na muzej?

Močni muzeji zbližujejo skupnost

Ga vidimo kot raziskovalno ustanovo, urejena skladišča predmetov, prostore kontemplacije ob razstavljenem gradivu ali je muzej prostor, kjer se pogovarjamo, družimo, se z ustvarjanjem in sodelovanjem učimo in nemara celo zabavamo? 

Muzej je edinstven medij, ki komunicira v jeziku dediščine – s predmeti kot simbolnimi nosilci znanja o preteklosti. Muzejski strokovnjaki predmete zbirajo, raziskujejo in jih interpretirajo preko spoznanj znanstvenih disciplin, kar ni nič novega. Razlika pa je, da sodobni muzeji raziskovalno spremljajo tudi bistvene procese v sodobni družbi in preučujejo njene potrebe. Še več, v svoje delovanje vključujejo javnost in ji odpirajo možnost odzivanja na videno ter izražanja osebnih mnenj in želja. Posameznike spodbujajo k deljenju svojih spominov in znanj in nato razvijajo načine organizacije zbranega znanja. Takšni muzeji sledijo participativni paradigmi, saj zavzemajo aktivno družbeno vlogo, izpolnjujejo svojo demokratično obveznost in potrjujejo svojo družbeno koristnost. V skladu z demokratičnim delovanjem so usmerjeni k omogočanju fizične in intelektualne dostopnosti do dediščine in v ustvarjanje vsebin vključujejo uporabnike.

Sodobni muzeji so prostori doživetij, shajališča kolektivnega spomina, branik dediščine lokalnega prostora in še marsikaj drugega. Močni muzeji so povezovalno središče mesta, kjer jim je uspelo zgraditi trdno vez z lokalno javnostjo. 

Pripravila: Nina Sotelšek, MMK

imate minuto

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja