Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
20.07.2021
09:35
Energetsko dovoljenje za JEK2
Grafika: arhiv ePosavje
"Zasledujemo cilj, da izberemo preizkušene tehnologije," je ob podelitvi energetskega dovoljenja družbi GEN energiji za projekt JEK2 povedal generalni direktor Martin Novšak. Prvi korak je narejen.

V sredini januarja oddali vlogo za energetsko dovoljenje, zdaj jo imajo

KRŠKO Julija lani je Vlada Republike Slovenije projekt izgradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško (JEK2) uvrstil na prednostni seznam investicij, sredi januarja letos so v družbi GEN energija, investitorju projekta drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško, napisali vlogo za energetsko dovoljenje na Ministrstvu za infrastrukturo in v ponedeljkovem dopoldnevu ga imajo.

Vrtovec: "Potrebujemo dodatne, stabilne alternative"

"Pred nami so težke odločitve. Lahkih odločitev pri zasledovanju ambicioznih okoljskih ciljev ni. Zlasti, če želimo te cilje opolnomočiti, doseči in ostati energetsko neodvisna država. Potrebe po električni energiji so in tudi bodo vedno večje. Veliko stavimo na eni strani, tako je tudi prav, na obnovljive vire energije. Še vedno pa so obnovljivi viri mnogo premalo, potrebujemo še dodatne, stabilne alternative. Če želi Slovenija doseči ambiciozen cilj in v skladu s podnebno strategijo do leta 2050 postati podnebno nevtralna in na podnebne spremembe odporna družba, potem so pred Ministrstvom za infrastrukturo težke in pomembne odločitve," je ob tem povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec

Novšak: "Energetsko dovoljenje pomeni začetek pravih aktivnosti"

"V Gen energiji smo zelo veseli, da smo pridobili energetsko dovoljenje za drugi blok jedrske elektrarne v Krškem. Energetsko dovoljenje pomeni začetek pravih aktivnosti za umeščanje v prostor, pridobitve odločitev javnega mnenja in pripravo vseh podlag, s katerimi bomo lahko prišli do končne odločitve za izgradnjo drugega bloka," pravi generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

"Pripravljeni na izzive"

In dodaja, da samo energetsko dovoljenje pomeni, da so v GEN energiji pripravljeni na te izzive, da zagotovijo Sloveniji nizkoogljično in trajnostno usmerjeno energijo za energijo prihodnosti. > > VEČ

Pet let od odločitve države do prve lopate

Ob zahvali za podeljeno energetsko dovoljenje je generalni direktor GEN energije Martin Novšak povedal, da so v tem času opravili vrsto študijo, "ki so pokazale, da je projekt JEK2 potreben, tehnično tehnološko izvedljiv in da na najbolj učinkovit odgovarja na energetsko trilemo - zanesljivost dobave, okoljska sprejemljivost ter ekonomika, konkurenčnost.

"Po resni odločitvi države bi po naših ocenah trajalo pet let, da dobimo gradbeno dovoljenje oziroma pridemo do trenutka, ko bomo zapičili lopato. Potem pa bi naslednjih pet let potekala gradnja. Se pravi – najhitreje, kar je mogoče, je deset let. Tako večinoma kaže tudi praksa iz tujine. Tudi v državah, kjer sta bili jasna politična volja in sprejeta zakonodaja, ni šlo hitreje, saj je treba izpeljati ogromno postopkov, sprejeti ogromno odločitev," dodaja Novšak.

Energetsko dovoljenje ne predstavlja začetka gradnje JEK 2

Kot je pojasnil minister Vrtovec, energetsko dovoljenje še ne pomeni, da bomo drugi blok tudi gradili. Predstavlja pa zeleno luč za podjetje GEN energija, da lahko začne z vsemi potrebnimi postopki, predvsem pa s postopkom umeščanja objekta v prostor. 

Kaj vsebuje energetsko dovoljenje?

Lokacija JEK 2 je usklajena s trenutno veljavnim Občinskim prostorskim načrtom Občine Krško, v katerem piše, da je predmetno območje opredeljeno kot območje energetske infrastrukture v občini Krško. Natančna lokacija proizvodnega objekta bo lahko določena in potrjena šele s sprejemom državnega prostorskega načrta. 

V energetskem dovoljenju je zapisano, da gre za jedrski objekt z lahkovodnim tlačnim reaktorjem (PWR), z izhodno močjo 1100 MW (sedanja jih ima nekaj manj), letno naj bi v omrežje poslala približno 9000 gigavatnih ur. Skupni izkoristek naj bi bil 35%, življenjska doba pa 60 let.

Sledenje ciljem Resolucije o Dolgoročni podnebni strategiji Slovenije  

Slovenija si je z Resolucijo o Dolgoročni podnebni strategiji Slovenije 2050, ki jo je državni zbor sprejel 13. julija 2021, zastavila jasen cilj, da do leta 2050 doseže neto ničelne emisije oziroma podnebno nevtralnost. Obenem je postavila tudi strateške sektorske cilje za leti 2040 in 2050, ki jih morajo posamezni sektorji dosledno upoštevati ter vgraditi v svoje sektorske dokumente in načrte. 

V delu, ki se nanaša na oskrbo z energijo je jasno razbrati, da naša država na področju jedrske energije načrtuje njeno dolgoročno rabo.  

Referendum o gradnji JEK 2?

Po sprejemu resolucije v Državnem zboru je predsednik države Borut Pahor že izrazil pričakovanje, da bi bilo potrebno iskati soglasje za gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne na referendumu, podobnega mnenja je bila tudi predsednica SAB, nekdanja predsednica vlade in infrastrukturna ministrica mag. Alenka Bratušek.

Posnetek novinarske konference v Ljubljani, vir: STA

Zahodna lokacija, vir: GEN energija

drugi blok
krško
energetika

Pridružite se nam