Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
08.06.2020
12:30
Policija, avtomobil
Foto: arhiv ePosavje
Kriminalisti Policijske uprave Novo mesto so raziskali tri primere in v nadaljne postopke vložili kazenske ovadbe zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Sum storitve skupaj 18 kaznivih dejanj

Kriminalisti fizično osebo in gospodarsko družbo sumijo storitve dveh kaznivih dejanj davčne zatajitve po 249. členu KZ-1, kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 ter 15 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1.

Izognil se je plačilu davka in neupravičeno dobil vrnjen davek

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da se je osumljenec v letih 2015 in 2016 kot direktor gospodarske družbe - trgovine z gradbenim materialom in elektronskimi napravi, izognil plačilu davkov in neupravičeno dobil vrnjen davek v Republiki Sloveniji za dobave različnega blaga kupcem v drugih državah v Evropski uniji v višni več kot 1.185.000 evrov.

Vsebinsko napačne listine

Kot dodajajo v sporočilu, je osumljenec knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin.

Krško, psihosocialna pomoč

V drugem primeru kriminalisti sumijo na 8 kaznivih dejanj

Kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo Krško podali tudi kazensko ovadbo zoper fizično osebo iz Hrvaške in slovensko gospodarsko družbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 in sedmih kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1.

Neupravičeno vrnjen davek skoraj 250.000 evrov

Tudi v preiskavi so ugotovili, da se je osumljenec kot direktor gospodarske družbe - trgovine z žiti in elektronskimi napravami, pri poslovanju izognil plačilu davkov, saj je neupravično pridobil vrnjen davek v Republiki Sloveniji, za dobave različnega blaga kupcem v drugih državah Evropske unije, v višini skoraj 250.000 evrov. Knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige je izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin.

Ovadili tri fizične osebe in gospodarsko družbo

Policisti: "Osumljena podpisala več kreditnih pogodb"

So pa kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so na Specializirano državno tožilstvo podali tudi kazensko ovadbo zoper tri fizične osebe in gospodarsko družbo zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1.

"Pridobljena sredstva so bila uporabljena za managerski prevzem te iste družbe"

Kriminalisti so ugotovili, da je ena izmed osumljenk kot predsednica uprave slovenske družbe zlorabila svoj položaj in podpisala več kreditnih pogodb, pridobljena sredstva pa so bila uporabljena za managerski prevzem te iste družbe.

"Prepovedana finančna pomoč"

"Druga osumljenca sta bila sopodpisnika pogodb in direktorja družbe, ki je kredit prejela. V skladu z določili Zakona o gospodarskih družbah je šlo za prepovedano finančno pomoč, posledica storitve kaznivega dejanja, ki je nastala za gospodarsko družbo, ki je dala kredit, pa je velika premoženjska škoda v višini več kot 4.100.000 evrov," pravijo v sporočilu.

(eP)

krško
policija
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja