Skip to main content
Torek, 30. maj 2023
12.02.2022
10:23
450. obletnica velikega kmečkega upora
Foto: Posavski muzej Brežice
V letu 2023 boo v Sloveniji in na Hrvaškem obeleževali 450. obletnico velikega kmečkega
upora, ki je pretresel širše območje Posavja, Hrvaškega Zagorja in Kozjanskega. Praznovanje tudi v Posavju.

Naslednje leto 450. obletnica velikega kmečkega upora

BREŽICE Skupina kulturnih ustanov iz Posavja – Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Kulturni dom Krško in Posavski muzej Brežice – bo skupaj z mrežo Gradovi Posavja in v sodelovanju z Muzeji Hrvatskog Zagorja ter Muzejem Brdovec pripravila obsežen celoletni program, ki bo temeljil tako na zgodovinskih dognanjih kot tudi sodobnih dojemanjih tega prelomnega dogodka.

Neformalno združenje Gradovi Posavja vključuje upravljavce šestih gradov v Posavju: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, ki upravlja nekdanji samostan v Kostanjevici na Krki, Kozjanski park Podsreda, ki upravlja grad Podsreda, Kulturni dom Krško, enota Grad Rajhenburg, ki upravlja grad Rajhenburg, KŠTM Sevnica, ki upravlja grad Sevnica, Posavski muzej Brežice, ki upravlja grad Brežice in Terme Čatež, ki so lastnice gradu Mokrice ter ruševine gradu Svibno in Kunšperk.

Upor kmetov, ki je najintenzivnejšo fazo doživel v prvih dneh februarja 1573, je bil med bolje organiziranimi v našem prostoru. Prvi oborožen spopad v prostoru Posavja se zgodil 3. februarja, ko je več kot 2500 kmetov, pod vodstvom vojaškega poveljnika upornikov Ilije Gregorića, napadlo mesto Brežice. V naslednjih dneh sta se na slovenski strani odvili še bitki na Krškem in Kunšperškem polju, kmečka vojska pa je bila nato 9. februarja dokončno poražena v bitki pri Stubici.

Obletnica velikega kmečkega upora

1573–2023

V letu 2023 se bodo tako zvrstile različne aktivnosti, ki bodo aktualizirale dogodke iz leta 1573 in njihovo kasnejše dojemanje; odvijala se bodo predavanja, pripravile zgodovinske in likovne razstave, organizirana bodo vodenja po lokacijah kmečkega upora, označene nove učne poti, izdana bo strokovna publikacija in vodič po poteh upora, in še kaj. Čeprav je v zgodovinopisju pustil malo zanesljivih virov, je kmečki upor iz leta 1573 v preteklih 150 letih prešel v uradno zgodovino, umetnost in popularno kulturo.

V času oblikovanja nacionalnih idej v drugi polovici 19. stoletja postal pomemben del slovenske in hrvaške kulturne zgodovine. Zato bo obhajanje 450. obletnice slovensko-hrvaškega kmečkega upora posvečeno predvsem sodobnim perspektivam in reprezentacijam tega pomembnega zgodovinskega dogodka.

Vir: Gradovi Posavja

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

posavski muzej brežice
brežice
sevnica
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja