Skip to main content
V Posavju 15.8° C Ponedeljek, 20. marec 2023
14.01.2020
13:05
Foto: Občina Radeče/KTRC Radeče
Na zadnjo nedeljo decembra je Mešani pevski zbor sv. Peter iz Radeč, ki deluje v okviru Kulturnega društva VIS sv. Peter pripravil božični koncert v domači župnijski cerkvi.

Božični koncert na zadnjo nedeljo v letu

Poleg Mešanega pevskega zbora sv. Peter iz Radeč so na koncertu sodelovali še mlada glasbena zasedba Village orchestra, učenci Glasbene šole Laško-Radeče in perspektivna mlada glasbenica, Klaro Mlakar.

V prvem delu koncerta so člani pevskega sestava, katerega vodi zborovodkinja Jacinta Doberšek Mlakar, zapeli nekaj božičnih pesmi, ob čemer je za spremljavo na orglah poskrbela Klara Mlakar, študentka kompozicije in glasbene teorije na ljubljanski Akademiji za glasbo, ki obenem obiskuje tudi pouk orgel in nastopa kot pianistka, njeno glasbeno zavzetost pa potrjujeta še zaključen program klasičnega petja na nižji stopnji in opravljena prva stopnja orkestrske dirigentske šole.

FOTOGALERIJA (Foto: Občina Radeče/KTRC Radeče in osebni arhiv T.Režun):

Drugi sklop koncerta so ob spremljavi Rosane Jakšič obogatili učenci Glasbene šole Laško-Radeče, ki s svojimi nastopi skorajda ne izostanejo na nobeni izmed prireditev v radeški občini. Julija Knez je pod mentrstvom Janje Brlec zaigrala na citre, obiskovalci so prisluhnili tudi flavtistki Lauri Šmrgut (glasbeno točko je pripravila Špela Obšteter) in ob zaključku še komorni skupini klarinetov in saksofonov: pod mentorstvom Primoža Razborška so Mozartov Menuet zaigrali Pia Mlakar, Mariša Debevec, Matevž Lazar, Vid Lamovšek, Žana Avsec in Andraž Stopinšek.

Med gosti, katerih skupno igranje je mlado (na odru so bili namreč skupaj šele tretjič), njihovo glasbeno znanje pa bogato, saj so izkušeni glasbeniki instrumentalisti in vokalisti, so se predstavili člani novoustanovljenega društva Naša vas (Močilno) in prav tako nove skupine v okviru le-te, Village orchestra. Zasedba, ki ima v komaj začetem letu že potrjen nastop s Tanjo Žagar na Festivalu Ohrid v Makedoniji ter glasbene nastope v Belgiji in v daljni Južni Koreji, je pripravila tri decembrsko obarvane skladbe, koncert pa so (po tem, ko so ga v začetku slavnostno otvorili) sklenili pevci Mešanega pevskega zbora sv. Peter.

Župnijski zbor, katerega začetki delovanja segajo v leto 1992, se je tekom svojega razvoja in nadgrajevanja utrdil na področju večglasnega zborovskega petja in izvajanju klasične cerkvene glasbe - njihovo temeljno poslanstvo je namreč sodelovanje pri nedeljskih in prazničnih bogoslužjih v Župniji Radeče. Njihov že tradicionalni božični koncert, na katerem je poslušalce uvodoma nagovorila predsednica KD VIS sv. Peter, Ana Jahn, ob zaključku pa radeški župan Tomaž Režun, je tudi letos Med obiskovalci požel navdušenje.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja