Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
08.08.2023
07:14
Poplave 2023 v Posavju
Grafika: ePosavje.com
Slovenijo je v začetku avgusta 2023 prizadela ujma, ki je v novejši zgodovini ne pomnimo. Ogromna količina padavin je povzročila visoko gmotno škodo, tudi s smrtnimi žrtvami. Tako je bilo v Posavju:

NA KRATKO O DOGAJANJU:

 • Najvišji pretok Krke v Podbočju je bil 302 m3/s
 • Najvišji pretok Save na Čatežu 3399 m3/s
 • Prvič so odprli zapornice visokovodnega razbremenilnika v Vrbini
 • Podtalnica je več težav povzročila v Ločah
 • V Krškem protipoplavni nasipi zdržali

Radarska slika padavin (vir: ARSO):

* IZ MINUTE V MINUTO:

 

PONEDELJEK, 7. AVGUST 2023

(18:01) Gasilci v akciji

V toku današnjega dne so na območju občine Brežice gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Krška vas in PGD Mihalovec prečrpavali vodo na treh lokacijah iz poplavljenih objektov. Za potrebe čiščenja cestišča so gasilci PGD Brežice opravili več prevozov vode, gasilci PGD Cerina so nudili pomoč pri čiščenju opreme za črpanje v Termah Čatež.

(09:12) Krka se bo v strugo vrnila v noči na sredo

Reka Krka se bo v strugo vrnila v noči na sredo, napovedujejo na Agenciji Republike Slovenije za okolje. > PREBERI VEČ

(07:25) Pretok Krke v upadanju

Noč z nedelje na ponedeljek je v Posavju minila dokaj mirno. Pretok reke Krke v Podbočju je po večernih 300 m3/s v ponedeljek zjutraj 290 m3/s in upada med enih in dvema kubičnima metroma na uro. Sava na Čatežu ima v ponedeljek zjutraj pretok 1277 m3/s.

NEDELJA, 6. AVGUST 2023

(14:39) Krka v Podbočju: 300 m3/s

Pretok reke Krke v Podbočju je ob 13. uri in 10 minut presegel "psihološko mejo" 300 m3/s. V zadnjih dveh urah se je pretok povišal za 2 m3/s, v zadnjih sedmih urah za 9 m3/s. Pretok je ustaljen, o posebnostih ne poročajo.

(14:39) Nevihtno popoldne

Nova močnejša nevihta, ki je nastala nad Zgornjim Posočjem je dosegla Poljansko dolino, Žiri in Pohograjsko hribovje. Nevihta se pomika proti jugovzhodu. Na podobno območje, kot prva nevihtna celica. Ob nevihti se pojavljaja močnejši naliv, možni so močnejši sunki vetra in toča. "Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki," pravijo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

(09:49) V tem padavinskem dogodku največ dežja zaenkrat v Sevnici

V tem padavinskem dogodku je v Posavju zaenkrat največ padavin padlo na postaji v Sevnici, 108 mm dežja do tega trenutka - od 3. avgusta ponoči, ko so se začele nevihte. Na Sremiču je od petka zjutraj padlo 63,4mm padavin.

(09:43) Prešla nas bo nevihtna linija

Popoldne nas bo od severozahoda hitro prešla nevihtna linija z možnimi kratkotrajnimi nalivi in močnejšimi sunki vetra. "Predvsem na Primorskem pričakujemo tudi nevihte z manjšo točo. Ob morju bodo močnejši sunki severnega vetra," dodajajo na ARSO.4
 

(08:56) Pretok Krke v Podbočju 294 m3/s

Pretok reke Krke v Podbočju je v nedeljo zjutraj dosegel 294 m3/s. Mejo 290 m3/s je Krka dosegla ob 6. uri zjutraj, pretok se bo do popoldneva še rahlo povečal, lahko tudi prek 300 m3/s. V spodnjem toku poplavlja tudi Sava, predvsem ob sotočju s Krko. "Pretok Krke se bo v naslednjih urah ustalil tudi v spodnjem toku, Sava pa na tem odseku že upada," dodajajo na ARSO.

Merilna postaja: Pretok:
Sava - NEK 2269 m3/s
Sava - Čatež 2503 m3/s
Sava - Jesenice na Dolenjskem 2941 m3/s
Krka - Brod  294 m3/s
Savinja - Veliko Širje 659 m3/s

SOBOTA, 5. AVGUST 2023

(19:25) Kostanjevičani dežurajo in čakajo

Kostanjevičani po dopoldanskem polnjenju protipoplavnih vreč zdaj dežurajo in čakajo, kaj jim bo do nedeljskega dopoldneva prinesla visoka reka Krka. > PREBERI VEČ

(18:09) Pretok Krke prek 250 m3/s

Na postaji v Podbočju je pretok reke Krke ob 17. uri in 30 minut presegel 250 m3/s in bo v naslednjih urah še naraščal. V Krškem se je okrog 18. ure odprlo nebo, v zadnji uri je (do tega trenutka) padlo 7 milimetrov padavin. 

(18:02) Gasilci na delu

V Posavju so zaradi poplav posredovali gasilci prostovoljnih gasilskih društev, ki polnijo protipoplavne vreče, jih nameščajo ob objektih ob reki Savi in Krki, ter črpajo vodo iz objektov.

(14:42) V NEK preklicali nenormalni dogodek

Po razglasitvi nenormalnega dogodka v Nuklearni elektrarni Krško, do katerega je prišlo v petek, 4. avgusta, ob 18.30 uri zaradi velikega pretoka in visokega nivoja reke Save, je Nuklearna elektrarna Krško, v soboto, 5. avgusta, ob 12.30 uri razglasila prenehanje stopnje nevarnosti nenormalni dogodek.

V času dogodek jedrska varnost ni bila ogrožena

Kot pravijo na Upravi Republike Slovenije za jedrsko varnost, ima Sava pri NEK zdaj pretok in nivo manjši, kot so kriteriji za nenormalni dogodek in trendi kažejo na nadaljnje upadanje pretokov in nivojev Save. "NEK je z vnaprejšnjo pripravo na napovedano visoko vodo uspešno preprečila negativne vplive na opremo in obratovanje elektrarne ter je nadaljevala z varnim obratovanjem na polni moči tudi v takšnih izrednih razmerah. Jedrska varnost NEK v času nenormalnega dogodka ni bila ogrožena," dodajajo.

Stanje na elektrarni bodo spremljali tudi v prihodnje

In nadaljujejo, "da je zanesljiva oskrba z električno energijo v izrednih vremenskih razmerah zelo pomembna za prebivalce in službe, ki izvajajo reševanje prizadetih. URSJV bo prenehala z delovanjem skupine, ki je spremljala stanje na elektrarni. Delavec v pripravljenosti na URSJV še naprej spremlja stanje na elektrarni."

(14:38) Krka bo do noči še počasi naraščala

Številne reke v osrednji, vzhodni in severovzhodni Sloveniji še poplavljajo, zaradi današnjih zmernih padavin je njihovo upadanje počasnejše. 

Sava in Krka

Sava poplavlja v večjem obsegu, vendar se je njen pretok v spodnjem toku ustalil. Krka poplavlja na območjih pogostih poplav in bo do današnje noči v srednjem in predvsem spodnjem toku še počasi naraščala.

Mura, Drava

Pretok Mure in Drave v spodnjem toku je ustaljen. Poplavljene površine znotraj protipoplavnih nasipov ob Muri ter dolvodno od jezu Markovci ob Dravi se bodo danes in v noči na nedeljo še ohranjale.

(14:33) Zapornice vodnega razbremenilnika znova dvignjene

Vodni razbremenik Vrbina na pretočni akumulaciji hidroelektrarne Brežice je v soboto zaprt, potem ko so ga v petek popoldne zaradi visokega pretoka reke Save odprli in vodo spustili na levi breg Vrbine in tamkajšnjih polj.

(14:30) Iz Kostanjevice na Krki pozivi k samozaščitnem ravnanju

Štab Civilne zaščite Občine Kostanjevica na Krki obvešča vse prebivalce otoka in okolice v neposredni bližini reke Krke in ostalih vodotokov, da nivo Krke hitro narašča in se v naslednjih urah pričakuje poplavljanje.

Iz pritličnih prostorov umaknite vrednejše predmete

"Prosimo vas, da ravnate samozaščitno in iz vseh pritličnih prostorov umaknete vrednejše predmete. V kolikor pri tem potrebujete pomoč ali protipoplavne vreče, se obrnite na poveljnika CZ, Mira Drobniča na tel. št. 041 396 288," dodajajo

(12:57) Bili smo v Ločah in Krški vasi

V občini Brežice reka Sava poplavlja na levem bregu v naselju Loče, reka Krka težave povzroča v spodnjem delu struge v Krški vasi. Na terenu smo se pogovarjali z brežiškim županom. > PREBERI VEČ

(12:55) Pretoki rek

Merilna postaja: Pretok:
Sava - NEK 2918 m3/s
Sava - Čatež 3339 m3/s
Sava - Jesenice na Dolenjskem 3293 m3/s
Krka - Brod  227 m3/s
Savinja - Veliko Širje 918 m3/s

(10:30) Polajnar: "V Krški vasi pričakujemo zaostrovanje razmer"

Na dopoldanski novinarski konferenci je Janez Polajnar iz Agencije Republike Slovenije za okolje povedal, da "poplave še vedno imamo. Številne reke v večjem delu države poplavljajo. Razmere se ne poslabšujejo tako drastično. Močno deževje je prispevalo k temu, da so reke v osrednji, severni in vzhodni Sloveniji še narastle, a v manjšem obsegu."

Največ težav bo na sotočju Save in Krke

Se pa poslabšujejo razmere na spodnjem toku reke Save, kjer se bo pretok še povečal. "Krka se razliva na izpostavlenih območjih. Največ težav pričakujemo na sotočju Save in Krke, ker ne bo mogla odtekati. V Krški vasi in okolici tekom dneva ter v nedeljo zjutraj in v nedeljo tekom dneva pričakujemo zaostrovanje razmer," dodaja.

Kaj bo prinesla nedelja?

Nedelja nam bo prinesla nadaljnje upadanje rek, poplavljene površine se bodo zmanjševale, razen v spodnjih tokovih rek, kot so Sava, Drava in Mura. > PREBERI VEČ

(10:10) Loče pri Dobovi

(10:02) Sava bo največji pretok dosegla v naslednjih urah

Številne reke v osrednji, severni in vzhodni Sloveniji še vedno poplavljajo. Sava poplavlja v večjem obsegu, v spodnjem toku bo dosegla največji pretok v naslednjih urah. Drava je v zgornjem toku ustaljena, v spodnjem toku pa se njeno naraščanje umirja. Pretok Mure v Gornji Radgoni se je ustalil pri okoli 1350 m3/s.

Upadanje rek počasneje kot običajno

Reke, ki so včeraj poplavljale na širših območjih, upadajo, vendar zaradi padavin počasneje kot običajno. Podoben trend upadanja bo tudi danes čez dan.

Krka bo močneje narasla

Naraščajo pa še reke v južni Sloveniji, posamezne se razlivajo ob strugah. Danes bodo še naraščale. Krka bo močneje narasla in poplavljala na območjih pogostih poplav.

(09:14) Brežice v sobotnem jutru

(08:52) Kostanjevica na Krki v soboto zjutraj

Kostanjevičani z nejevero pogledujejo po strugi reke Krke. Navzdol proti Podbočju, če jim bo slučajno Sava še bolj zaprla odtok Krke. Navzgor proti Šentjerneju pa, če se bo pred Malencami razlila v Krakovski gozd in obvarovala otočane. Na postaji Brod pri Podbočju je imela Krka ob 8.30 uri pretok 192 m3/s.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(08:45) Iz Maribora v Ljubljano samo prek Posavja

Na Prometno-informacijskem centru pravijo, da je pot med Ljubljano in Mariborom v obe smeri možna samo preko dolenjske avtoceste ter po cesti Krško - Bizeljsko - Mestinje - Šentjur - Dramlje ali Krško - Bizeljsko - Mestinje - Podplat - Poljčane - Slovenska Bistrica ali preko Zagreba, Gruškovja in Ptuja.

(08:42) Kako so noč preživeli v občini Krško?

Na območju občine Krško so imeli gasilci največ dela v mestu Krško in vzdolž struge reke Save proti Nuklearni elektrarni Krško in hidroelektrarni Brežice. Sava je že v petkovem popoldnevu zalila del zelenih površin pod starim mostom vse do igrišča z umetno travo, višina vodostaja Save na tem delu je bila ponekod tudi več kot 2 metra. > PREBERI VEČ

(08:41) Most v izgradnji na Borštu pod vodo, črpanje tudi v Krški vasi

Reka Krka je ponoči na Borštu poplavila nov most v izgradnji. Gasilci so na delu tudi ob levem bregu reke Krke v Krški vasi, kjer črpajo vodo. To je občina Brežice v sobotnem jutru. > PREBERI VEČ

(06:58) Kaj nas čaka v soboto in nedeljo?

Veliko rek v osrednji, severni in vzhodni Sloveniji še vedno poplavlja. Sava poplavlja v večjem obsegu, v spodnjem toku bo dosegla največji pretok v naslednjih urah. Drava je v zgornjem toku ustaljena, v spodnjem toku pa se njeno naraščanje umirja. Mura v Gornji Radgoni se bo v prihodnjih urah ustalila pri okoli 1400 m3/s.

Krka bo močneje narasla in poplavljala

Reke, ki so včeraj poplavljale na širših območjih, upadajo, vendar zaradi padavin počasneje kot običajno in z vmesnimi manjšimi porasti. Podoben trend upadanja bo tudi danes čez dan. Naraščajo reke v južni Sloveniji, posamezne se razlivajo ob strugah. Danes bodo še naraščale. Krka bo močneje narasla in poplavljala na območjih pogostih poplav.

(06:57) Pretoki rek

Merilna postaja: Pretok:
Sava - NEK 2981 m3/s
Sava - Čatež 3339 m3/s
Sava - Jesenice na Dolenjskem 2981 m3/s
Krka - Brod  163 m3/s
Savinja - Veliko Širje 1026 m3/s

(06:48) Kaj se je dogajalo ponoči?

Za Posavci je, vsaj kar se tiče padavin, mirna noč. Padavin je bilo manj, kot so nakazovali vremenski model še v petek popoldne - v zadnjih 12 urah je padlo med 22,3 mm padavin na Lisci do 27,1 mm padavin na postaji v Planini v Podbočju. K sreči ni bilo močnejših nalivov, ki bi povzročili dodatne težave na hudournikih po pobočju Gorjancev in Bohorja.

Evakuacija gostov iz kampa na Čatežu

So pa zato imeli veliko več dela gasilci. Tako so gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Obrežje, Brežice in Brežice okolica v večernem času izvedli evakuacijo gostov iz kampa Term Čatež. Gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Sevnica in Boštanj so namestili protipoplavne vreče v Dolenjem Boštanju, na Radni in na Hermanovi cesti v Sevnici in z mehanizacijo očistili naplavnine izpod mosta.

(06:45) Dobro jutro iz Posavja

(06:44) Brežice v petek zvečer

Tako je bilo v Brežicah v petkovem popoldnevu in večeru.

Fotogalerija (Foto: Veljko Jukič)

PETEK, 4. AVGUST 2023

(22:52) SIRENE V LOČAH - poplava

Ob 22. uri in 47 minut so se na območju naselja Loče v občini Brežice oglasile sirene z znakom za neposredno nevarnost, voda iz reke Save je namreč začela poplavljati naselje.

(22:00) Gasilci na delu v posavskih občinah

Zaradi močnega deževja so bili v občini Krško aktivirani gasilci prostovoljnih gasilskih društev, ki nameščajo protipoplavne vreče ob reki Savi, kjer voda ogroža stanovanjske in druge objekte. V občini Brežice gasilci prostovoljnih gasilskih društev polnijo protipoplavne vreče in jih nameščajo ob reki Savi in Krki, kjer voda ogroža stanovanjske in druge objekte.

Hidroalarm, 4. avgust 2023

(21:50) Izredni bilten ob 21.30 uri

Največji pretok Save bo med 3600 in 3900 m3/s

Pretok Savinje v spodnjem toku se je ustalil pri 1500 m3/s. Skupaj s Savo, ki ima na sotočju s Savinjo okoli 2300 m3/s, se bo poplavni val čez noč pomikal proti Hrvaški. Sava bo dosegla največji pretok na iztoku iz države med 3600 in 3900 m3/s v soboto zjutraj.

Drava, Mura

Pretok Drave na mejnem profilu z Avstrijo je ustaljen, v spodnjem toku pa narašča in ima trenutno 1300 m3/s na iztoku iz države. Poplavljene površino pod jezom Markovci se bodo še nekoliko povečale. Mura v Gornji Radgoni se bo ustalila v naslednjih urah pri okoli 1300 m3/s in poplavlja znotraj protipoplavnih nasipov. Trenutno hitreje naraščajo in poplavljajo Pesnica in Dravinja v spodnjem toku, Sava v srednjem in spodnjem toku in posamezni pritoki Ljubljanice. Naraščajo tudi reke v južnem delu države in dosegajo velike pretoke.

Nočne padavine

Nočne padavine lahko povzročijo ponoven porast rek v osrednji in vzhodni Sloveniji oziroma upočasnijo njihovo upadanje.

(20:37) Do tega trenutka devet intervencij

Na območju občine Sevnica so do tega trenutka zabeležili šest intervencij in aktivirali člane iz treh gasilskih društev, na ombočju občine Krško so na treh dogodkih do tega trenutka sodelovali gasilci iz sedmih društev, je razvidno iz podatkov servisa 112.

(20:37) Poplave na območju občine Brežice

Štab civilne zaščite Občine Brežice in Štab operative gasilske zveze sta bila aktivirana, enote prostovoljnih gasilskih društev in civilne zaščite so na terenu že od dopoldneva. > PREBERI VEČ

(20:35) Pretok Save na "trenutnem plafonu"

Pretok reke Save je med 19.40 in 20. uro pri pretoku 2764 m3/s dosegel trenutni najvišji vrh. Ob 20. uri in 10 minut je bil pretok na Čatežu 2745 m3/s, zadnji pretok Save na jezu Nuklearne elektrarne Krško je ob 20. uri in 36 minut 2804 m3/s.

(20:26) Pretok Save na HE Boštanj dosegel 3700 m3/s

Direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) stanje nekaj po 19.30, glede na to, da je na hidroelektrarni Boštanj pretok Save dosegel 3700 kubičnih metrov na sekundo, in da reka še narašča, ocenil za zaskrbljujoče.

(20:18) Hidrološke zadeve se bodo začele umirjati v soboto čez dan

Ob močnejših nalivih so še možna hudourniška razlivanja manjših rek in potokov, ki bodo prispevala dodatno vodo k večjim rekam. "Predvidevamo, da se bodo hidrološke zadeve začele umirjati v soboto čez dan," je povedal hidrolog z Agencije Republike Slovenije za okolje Janez Polajnar

Vodni val bo potoval po Savi navzdol

Pretok Savinje v spodnjem toku se je ustalil pri okoli 1500 m3/s. Skupaj s Savo, ki ima na sotočju s Savinjo okoli 2300 m3/s, se bo poplavni val čez noč pomikal proti Hrvaški

(20:09) Pretoki rek

Merilna postaja: Pretok:
Sava - Čatež 2764 m3/s
Sava - Jesenice na Dolenjskem 2392 m3/s
Krka - Brod  47 m3/s
Savinja - Veliko Širje 1527 m3/s

(20:05) NEK zaradi visokega vodostaja razglasila "nenormalni dogodek"

Nuklearna elektrarna Krško je obvestila Upravo za jedrsko varnost, da so v petek, 4. avgusta, ob 18.30 zaradi velikega pretoka in visokega nivoja reke Save razglasila nenormalni dogodek. "Nuklearna elektrarna varno in stabilno obratuje na moči. Pričakovano je, da bo čez nekaj ur prišlo do upadanja pretokov in nivoja reka Save. Dogodek spremlja strokovna skupina Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost, ki bo javnost sproti obveščala o nadaljnjem dogajanju," dodajaoj.

(19:11) Z juga prihaja deževje

Medtem ko je pretok reke Save na Čatežu ob Savi dosegel 2700 m3/s, z juga nad nas prihajajo padavine. Močni nalivi in padavine se bodo zavlekle pozno v noč in proti sobotnem jutru. Pazite nase in na svoje bližnje.

(18:17) NEK deluje varno in stabilno

V Centru vodenja Skupine GEN pozorno spremljajo in se odzivajo na izjemno zahtevne hidrološke razmere z naraščanjem vodostaja reke Save. Nuklearna elektrarna Krško obratuje varno in stabilno. > PREBERI VEČ

(18:09) Padavine še pridejo ...

Do sobote zjutraj bodo dolgotrajni krajevni nalivi. Na Agenciji Republike Slovenije pričakujejo predvsem hitre poraste in razlivanje manjših vodotokov in hudournikov. Večina padavin na območju Posavja bo v prvem delu noči na soboto in v sobotnem jutru.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(18:00) Vpoklicali gasilska društva, dvignili zapornice v Vrbini

Popoldne je zaradi povišanja vodotoka reke Save prišlo do odpiranja zapornic na visokovodnem razbremenilniku v Vrbini. V občinah Brežice, Krško in Sevnica so prožena prostovoljna gasilska društva, ki preventivno izvajajo aktivnosti za preprečevanje škode zaradi poplav. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Leskovec pri Krškem med drugim v Krškem na območju Stadiona Matije Gubca prečrpavajo podtalno vodo, ki se je nabrala med nasipom in igriščem z umetno travo.

(16:38) Sprožili dodatni protokol

 "Po današnjih napovedih pretokov smo sprožili še dodatni protokol, kar se tiče prevajanja visokovodnega vala. Namreč napovedani so pretoki celo preko 3000 m3/s, kar pomeni tudi aktiviranje visokovodnega razbremenilnika na pretočni akumulaciji hidroelektrarne Brežice. S tem se potem polnijo poplavne površine, kar je bil eden od robnih pogojev projekta, da se ohranja visokovodni val na mejnem profilu med Slovenijo in Hrvaško," nam je v petek povedal vodja tehničnega sektorja v družbi HESS Silvester Jeršič.

(16:22) SPROŽENE SIRENE Z ZNAKOM ZA PREPLAH

Ob 16. uri in 20 minut so se na območju krške in brežiške občine sprožile sirene za preplah. Sirene so sprožili na območju krajev Gornji Lenart, Krška vas, Skopice, Brežice - okolica, Brežice, Žadovinek, Drnovo, Brege, Vihre, Spodnji Stari Grad in Dolenja vas pri Krškem. Opozorilo velja za kraje Gornji Lenart, Dolenja vas pri Krškem, Brege, Mrtvice in Vihre.

(16:12) Na HE Boštanj pregrevanje generatorja

Znanih je več podrobnosti jutranje intervencije na HE Boštanj. Na Regijskem centru za obveščanje Brežice pravijo, da je ob 9.11 v objektu hidroelektrarne Boštanj prišlo do pregrevanja generatorja. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica in Prostovoljnega gasilskega društva Boštanj so prezračili prostore in opravili preventivni pregled s termovizijsko kamero.

(15:38) V Krškem pričakujejo porast vodostaja Save

V Krškem so predstavili priprave ob napovedanem vodnem valu, ki bo v mesto prišel v popoldansko-večernem času. Več informacij je predstavil župan Mestne občine Krško Janez Kerin. > PREBERI VEČ

(15:25) Evakuacija na območju Celja

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), se zaradi izjemno slabe hidrološke napovedi in velike verjetnosti razlitja Savinje v Celju začenja evakuacija celotnega območja Lisc na desnem bregu in Trubarjeve, Malgajeve do Ljubljanske ulice in celotnega starega mestnega jedra na levem bregu Savinje.

Hidroalarm, 4. avgust 2023 ob 14. uri

(15:08) Izredni bilten ob 14. uri

Težišče padavin se je v zadnjih urah pomaknilo nad vzhodno Slovenijo od porečja Kolpe na jugu do Koroške in Štajerske na severu. Na tem območju reke in hudourniški vodotoki hitreje naraščajo, med njimi predvsem Mislinja, Dravinja in Pesnica. Savinja v spodnjem toku hitro narašča, poplavljene površine na tem območju se bodo še povečevale.

Sava, Mura, Drava

Sava obsežno poplavlja v srednjem toku, kjer se bodo poplavljene površine ohranjale, v spodnjem toku pa se bodo poplave v prihodnjih urah še stopnjevale. Poplavljene površine ob Muri in ob Dravi dolvodno od jezu Markovci se bodo še nekoliko povečale. Na zahodu države se hidrološka situacija umirja, vendar Poljanska Sora in Gradaščica še poplavljata.

Vir: ARSO

(14:57) Pretok Save na Čatežu 2119 m3/s

Ob 14. uri in 50 minut je bil pretok reke Save na postaji Čatež ob Savi 2119 m3/s. 

(14:56) Razbremenilnik bodo "odprli", če/ko bo pretok nad 2900 m3/s

Iz družbe HESS so sporočili, "da se bodo v primeru napovedanega naraščanja pretoka reke Save nad 2.900 m3/s začele odpirati zapornice na visokovodnem razbremenilniku pretočne akumulacije hidroelektrarne Brežice, kar bo povzročilo razlivanje vode po retenzijskih površinah." Pretok reke Save ob 14. uri in 50 minut je bil na Čatežu ob Savi 2103 m3/s.

(14:51) Sestal se bo Svet za nacionalno varnost

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v prvem odzivu na ujmo, ki je prizadela Slovenijo, danes dopoldne poudaril, da je varnost prebivalk in prebivalcev na prvem mestu. "Sistem zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah deluje, vse ekipe na terenu dajejo vse od sebe, da pomagajo ljudem. Pozval je k upoštevanju navodil pristojnih služb in zaščiti lastne varnosti. Zaradi trenutnih razmer je predsednik vlade predčasno zaključil dopust in se bo danes, ob 18.30 uri, v prostorih Ministrstva za obrambo sestal s predstavniki štaba Civilne zaščite," so sporočili iz Kabineta predsednika vlade.

V soboto tudi sestanek vlade

Prav tako je premier zaradi silovite ujme nacionalnih razsežnosti za jutri ob 11. uri sklical Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi, predvidoma ob 13. uri se bo sestala vlada.

(14:43) Na območju krške občine dve intervenciji

Na servisu sos112 so do 14.40 ure zabeležili dve intervenciji, povezanimi z visokimi vodami. V akcijo so poslali gasilce iz treh društev in krške poklicne enote.

(14:24) Zadnji izračuni vremenskega modela Aladin

Kot smo že napovedovali v četrtek in danes dopoldne - glavnina padavin bo v naših krajih v noči s petka na soboto in do sobotnega jutra. Po trenutnih izračunih modela Aladin bo do sobotnega večera padlo slabih 50 mm dežja, večino v nočnem času.

(14:10) Pretok Save na Čatežu presegel 2000 m3/s

Pretok reke Save je na Čatežu ob Savi ob 13. uri in 40 minut presegel 2000 m3/s. Po napovedih naj bi ob 15. uri odprli visokovodni razbremenilnik na pretočni akumulaciji hidroelektrarne Brežice pri Racelandu. Reka Sava v starem Krškem je zelo visoka, od Valvasorjevega nabrežja do začetka Dalmatinove ulice ob glavni cesti ni enega avtomobila. Sava se je pod starim mostom razlila proti igrišču pod Mladinskim centrom. 

(13:07) Pretoki reke Save, Krke in Savinje

Merilna postaja: Pretok:
Sava - Čatež 1725 m3/s
Sava - Jesenice na Dolenjskem 1493 m3/s
Krka - Brod  41,6 m3/s
Savinja - Veliko Širje 1066 m3/s

(13:06) Najprej poskrbite za lastno varnost

V Zavarovalnici Triglav ob poplavah, s katerimi se ob obilnem deževju soočajo v nekaterih delih Slovenije, naraščanje vodostajev pa je še pričakovati, poudarjajo, naj prebivalci najprej poskrbijo za lastno varnost. Šele zatem naj, če je to varno, zaščitijo svoje premoženje in ko to dopuščajo okoliščine, škodo prijavijo zavarovalnici. Zavarovance spodbujajo k prijavi škode na daljavo. Na poplavljenih območjih, predvsem na Celjskem in Savinjskem, lahko pa tudi drugod po Sloveniji, so zaprte nekatere njihove poslovalnice.

(13:05) Visoke vode na posavskih treh hidroelektrarnah

(12:33) Visok pretok Save v Posavju med 15. in 18. uro

V popoldanskih urah, predvidoma med 15. in 18. uro, se zelo visok vodostaj in pretok reke Save pričakuje tudi na območju spodnje Save in s tem tudi na območju občine Sevnica. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ob napovedih poplav in neurij opozarja na ključne preventivne in zaščitne aktivnosti.

Občanke in občane zato pozivamo, naj se po nepotrebnem ne zadržujejo na sprehajalnih poteh in območjih neposredno ob reki Savi in naj spremljajo vremenske napovedi in obvestila. Previdnost ne bo odveč tudi ob drugih vodotokih v drugih delih občine.  S previdnostjo lahko zmanjšamo tveganje za nastanek dodatne škode na stvareh in ohranimo osebno varnost.

Vir: Občina Sevnica

(12:15) Načrtujejo odpiranje zapornic na visokovodnem razbremenilniku

V primeru povečanega vodostaja reke Save napovedujejo odpiranje visokovodnega razbremenilnika v Vrbini. > PREBERI VEČ

(12:14) Aktiviran državni načrt zaščite in reševanja

V petek zjutraj so aktivirali državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah.

(11:58) Pretoka reke Save in Krke

Merilna postaja: Pretok:
Sava - Čatež 1518 m3/s
Sava - Jesenice na Dolenjskem 1280 m3/s
Krka - Brod  41,6 m3/s
Savinja - Veliko Širje 999 m3/s

(11:38) Iz Posavja do Celje se ne da

Zaradi visokega vodostaja Savinje je zaprta cesta Celje - Laško pri Laškem. Iz Sevnice proti Celju se po glavni cesti torej ne da.

(11:25) "Posledice nedeljskega vremena bodo bistveno manjše kot trenutno vreme"

Kakšno vreme nas čaka v prihodnje? Kakšno bo vreme v nedeljo? "Situacija se bo manifestirala v obliki dolgotrajnejših nalivov. V nedeljo nas bo v višino res dosegel spet hladnejši zrak. Za nedeljo ne moremo izključiti krajevne nevihte ali sunke vetra. Posledice nedeljskega vremena bodo bistveno manjše kot to, kar je trenutno v teku," je povedal Brane Gregorčič.

(11:21) Šestan: "Bojim se, da bomo čez dva dni dobili Kostanjevico"

In kaj pričakujejo v povezavi s poplavami? "V Laškem in v Celju so bile prožene sirene. Bojim se, da bomo imeli veliko težav s Thermano Laško in zdraviliščem. To nas čaka, upajmo, da bo šlo mimo. Naslednji val naj bi bil bolj južno. Bojim se, da bomo čez dva dni dobili Kostanjevico, če se bodo stvari sestavile," dodaja Šestan.

(11:19) V zraku je pet helikopterjev

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da je v zraku pet helikopterjev - trije helikopterji Slovenske vojske in dva helikopterja Policije. Helikopterji rešujejo na območju Savinjske regije in severne Slovenije.

"Na območju Dolenjske, Posavja, Zasavja in Gorjancev pričakujemo dogajanje tudi na hudournikih. Umirjanje razmer pričakujemo šele v nedeljo. Vodne količine so takšne, da smo zaskrbljeni." Janez Polajnar, ARSO

(11:11) Pričakujemo težave zaradi dveh visokovodnih valov na dveh rekah"

Janez Polajnar z Agencije Republike Slovenije za okolje je povedal, "da so razmere zaostrene, imamo povodenj. Povodenj je podobna iz leta 1990, 1998 in tistih iz leta 2004, ko so bili poplavljeni Železniki. Težišče dogajanja se bo iz osrednje in severne Slovenije premikalo v južno, jugovzhodno in vzhodno. Krka, pritoki in pritoki Save v spodnjem toku, Obsotelju, celotno porečje Dravinje – tam pričakujejo dogajanje čez dan in v noči na soboto – poplavljanje preko struge."

Sava bo zajezila Krko

"Reka Sava je tačas v Tacnu dosegla enega največjih pretokov do zdaj, okoli 2000m3/s bo imela pretoka. Vodni val bo tekom dneva in v noči na soboto potoval proti Hrvaški. Pričakujemo, da bo pretok Save pri rekordnih pretokih. To lahko povzroči, da bo zajezilo reko Krko. Pričakujemo težave zaradi dveh visokovodnih valov na dveh rekah," pravi Polajnar. Na območju Dolenjske, Posavja, Zasavja in Gorjancev pričakujejo dogajanje tudi na hudournikih. Umirjanje razmer pričakujejo šele v nedeljo. "Vodne količine so takšne, da smo zaskrbljeni," dodaja.

(10:59) Izjava predstavnikov Agencije za okolje in Civilne zaščite ob izrednih hidroloških razmerah

(10:42) Poskrbite za umik vozil iz garaže v Zatonu

Lastnike avtomobilov v garažni hiši v Zatonu v Krškem opozarjajo, da naj iz preventivnih razlogov umaknejo svoja vozila iz garaže. Pretok reke Save še narašča, vodostaj se bo v popoldanskih urah še povišal.

(10:29) Intervencija na hidroelektrarni Boštanj

V petkovem dopoldnevu poteka intervencija na hidroelektrarni Boštanj. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica so pristoni s tremi vozili, z enim vozilom so tam gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Boštanj. Na servisu 112 so zapisali, da je ob 9. uri in 11 minut prišlo do požara.

(10:06) Pretok Save na Čatežu 1125 m3/s

Pretok reke Save na postaji v Čatežu ob Savi je ob 9. uri in 40 minut dosegel 1125 m3/s. Mejo 1000 m3/s je pretok presegel ob 9. uri. Savinja na postaji Veliko Širje ima pretok 784 m3/s, včeraj ob 10. uri je imela pretok 256 m3/s.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(09:50) Tudi Sava in Krka v rdeči stopnji nevarnosti

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje so porečje Krke in Save v petek in soboto obarvali v rdečo stopnjo nevarnosti. V opozorilu so zapisali, da bodo danes čez dan in ponoči hitro naraščale reke v porečjih Savinje, Drave, Mure, Krke in Kolpe ter Sava v srednjem in spodnjem toku.

Poplavljanje rek v večjem obsegu

Zlasti v južni in jugovzhodni Sloveniji bo danes še verjetno silovito naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov. Predvsem zvečer in v noči na soboto bodo reke na tem širšem območju poplavljale v večjem obsegu.

Hidroalarm, 4. avgust 2023

(09:15) Težišče poplavnega dogajanja se bo preselilo proti vzhodu

V zgornjem toku v jutranjih urah že upadajo Poljanska Sora, Gradaščica, reke na zgornjem Gorenjskem, Kokra in Kamniška Bistrica, skrajno povirje Savinje, močno pa še naraščajo v svojem spodnjem toku. Težišče poplavnega dogajanja se bo danes čez dan iz zahodne Slovenije pomaknilo na območja osrednje, vzhodne in južne Slovenije. Poplavljena območja ob rekah na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji se bodo v zgornjih odsekih rek začela zmanjševati, povečevala pa se bodo v srednjem in spodnjem toku.

(08:25) Padavine se bodo selile proti vzhodu

"V prihodnjih urah pričakujemo, da se bo glavnina padavin selila bolj proti vzhodu države, na severu in severozahodu Slovenije pa bodo padavine prehodno nekoliko manj obilne, a žal še ne bodo ponehale," pravijo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

(08:23) Savinja, Celje

(08:15) Proženje siren na območju celotnega porečja reke Savinje

Regijski center za obveščanje Celje obvešča prebivalce, da je prišlo do proženja siren za alarmiranje na območju celotnega porečja reke Savinje z znakom neposredna nevarnost zaradi velike verjetnosti poplav. Prosimo prebivalce, da ohranijo mirno kri in upoštevajo naslednje ukrepe:

 • Spremljajte vremensko napoved, opazujte naraščanje vode v okolici ter upoštevajte navodila pristojnih služb.
 • Iz kleti in nižjih prostorov umaknite premično premoženje. o S protipoplavnimi vrečami preprečite vdor vode v stavbo.
 • Po potrebi izklopite elektriko ter zaprite vodo in plin.
 • Vozilo iz podzemne garaže ali bližine vodotoka umaknite na varno območje

V kolikor so poplave že prisotne prosimo:

 • Če ste ostali v poplavljeni stavbi, se umaknite v višje nadstropje.
 • Če ste na prostem, se umaknite na območje, ki ga voda še ni dosegla.
 • Ne poskušajte prečkati vodnega toka, tudi če vam voda sega le do kolen, saj vas lahko spodnese, vodni tok lahko nosi tudi večje predmete. Voda je motna in onesnažena, zato lahko pride do poškodb in okužb.
 • Upoštevajte zapore cest in podvozov. Ne vozite po poplavljenih cestah, saj lahko ostanete ujeti, vodni tok pa lahko odnese vozilo

Klicno številko 112 uporabljajte zgolj v najnujnejših primerih, saj so linije zelo obremenjene.

Vir: ReCO Celje

(08:09) Koliko dežja je padlo v Posavju?

V zadnjih 12 urah v Posavju ne beležimo posebnosti, prve padavine so se začele pojavljati šele v zgodnjem jutru. V Sevnici je do tega trenutka padlo 7,2 mm padavin, na Lisci 4,3 mm dežja, na Zdolah pa 2 milimetra dežja. Večino padavin bomo v naših krajih dobili v noči na soboto.

(08:01) Severni del Slovenije pod vodo

Na Brniku v 12 urah 200 mm padavin

Severni del Slovenije plava. Na letališču Jožeta Pučnika na Brniku so v zadnjih 12 urah izmerili 198,8 mm padavin, 181 mm padavin v Idriji in 154 v v Kranju. Hudourniške poplave večjega obsega se na tem območju stopnjujejo. Izrazit poplavni val se bo na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici v naslednjih urah pomikal dolvodno, Poljanska Sora pa tudi v spodnjem toku že poplavlja v večjem obsegu.

Drava

Pretok Drave na meji z Avstrijo se je v zadnjih urah hitro povečal, poleg tega je pretok Meže pred sotočjem v Dravogradu okoli 350 m3/s. Drava bo poplavljala vzdolž toka na izpostavljenih območjih ter na odseku dolvodno od jezu Markovci.

Naraščanje rek se bo razširilo na večji del države

Naraščanje rek se bo v petek čez dan razširilo na večji del države. V petek čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, Posavju in v porečjih Savinje, Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije. Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod v vzhodni polovici države še stopnjevale tudi v soboto.

ČETRTEK, 3. AVGUST 2023

(20:44) V krški občini dve intervenciji

Glavnina padavin je trenutno v osrednji in severozahodni Sloveniji. Na območju krške občine so do 20. ure in 40 minut zabeležili dve intervenciji, je razvidno iz podatkov Regijskega centra za obveščanje Brežice.

(20:43) Na Gorenjskem že dežuje

Na letališču v Bovcu je v zadnje pol ure padlo 22 l/m2 padavin, tudi na nekaterih drugih postajah v Posočju je v zadnjih nekaj urah padlo okoli 50 l/m2 padavin. V zadnje pol ure je na meteorološki postaji v Lescah padlo 22 l/m2 dežja, izmerili so sunek vetra 66 km/h.

(13:36) Kaj lahko pričakujemo v Posavju?

Glavnina padavin bo v naših krajih v drugem delu petka, ko bodo padavine tudi najbolj intenzivne. Zelo deževna bo tudi sobota, nad nami se bodo padavine obnavljale in obnavljale, dež bo ponehal šele v prvem delu noči na nedeljo.

(13:14) Civilna zaščita v pripravljenosti

"Glede na napovedi smo danes dali v pripravljenost celoten sistem delovanja, tudi del Slovenske vojske. Za ta namen imamo v skladišču dovolj protipoplavnih vreč, da bomo lahko pomagali občinam, katerim bo zmanjkalo vreč. Dovolj imamo folij in pritrdilnega materiala. Prepričan sem, da bomo ustrzeno reagirali in upam, da bomo ta vikend dali skozi brez težav," je ob tem povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

(13:05) "Današnji vremenski razvoj bo nekoliko drugače od neurij v zadnjih tednih"

Letošnje poletje nam prinaša toliko prehodov vremenskih motenj, kot že dolgo ne. Današnji vremenski razvoj bo nekoliko drugačen od neurij v zadnjih tednih. Ponavadi je šlo za kratkotrajne in intenzivne motnje. Današnja motnja bo spominjala na jesenski tip deževja. Temperature so visoke, temperatura morja je visoka, dinamika jesenskega tipa in prisotnost obilice vlage bo povzročila burno vremensko dogajanje v ponavljajočih, dolgotrajnih nalivih, ki se bodo lahko obnavljali na istih območjih.

V naslednjih 36 urah pričakujemo med 50 in 100 litrov, krajevno tudi 150 ali celo 200 litrov na kvadratni meter. Izdali smo zaenkrat oranžno vremensko opozorilo pred močnimi padavinami. Bomo pa zelo pozorni, kaj se dogaja in po potrebi bomo stopnjo opozorila še zaostrili z oranžne na rdečo.

Brane Gregorčič, ARSO

Zaradi opisanih dogodkov in vremenske situacije bodo te padavine padle na tako imenovano jesensko hidrološko situacijo. Ta čas smo v Sloveniji dobro založeni z vodo, pretoki rek so srednji, ponekod celo veliki zaradi padavin iz prejšnjega tedna. Vse to bo povzročilo hiter porast vodotokov. Naraščanje rek bo silovito v noči s četrtka na petek in deloma v petek. Pričakujemo tako hudourniške poraste rek v severni in severovzhodni Sloveniji.

V petek čez dan in v noči na soboto se bo dogajanje preselilo na vzhodno Slovenijo tudi na območje Dolenjske, v porečje Krke in v Posavju. Pričakujemo močnejše naraščanje rek v osrednji Sloveniji. Glavnina hidrološkega dogajanje bo v noči na petek, v soboto čez dan, šele v ponedeljek čez dan se bo hidrološko dogajanje umirilo. Nekatere reke se lahko razlijejo tudi na območjih redkih poplav. Svetujemo prebivalcem, da budno spremljajo dogajanje v okolici in da upoštevajo nasvete in priporočila Civilne zaščite. Imamo še pol dneva časa, da se samozaščitno pripravimo, da umaknemo vredne stvari in garaž in pritličij v višja nadstropja.

Janez Polajnar, ARSO

"Bomo pa zelo pozorni, kaj se dogaja in po potrebi bomo stopnjo opozorila še zaostrili z oranžne na rdečo."

(12:33) Izredni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije Republike Slovenije za okolje, bodo v četrtek nekje od sredine popoldneva do sobote zjutraj krajevno možni močnejši in tudi dolgotrajni nalivi. Tudi v soboto bodo padavine kar izrazite, ne bo pa več nevihtno. V nedeljo bodo ponovno plohe in nevihte, a ne tako intenzivne in tudi količina padavin bo manjša.

(10:37) V manj kot 36 urah bo padlo med 50 in 100 mm padavin

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje ocenjujejo, da bo v večjem delu države v manj kot 36 urah padlo večinoma med 50 in 100 l/m^2 dežja, krajevno tudi okoli 150 ali celo več. Ob tem bodo zaradi obnavljanja nalivov najprej hitro narasli hudourniki, nato tudi drugi vodotoki po vsej državi.

(09:35) Močni in dolgotrajni nalivi

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje opozarjajo, da bodo od danes pozno popoldne do sobote zjutraj krajevno možni dolgotrajni nalivi.

(09:34) Oranžna stopnja nevarnosti tudi na vodah

Hidroalarm, 3. avgust 2023

ARSO: Predvidene poplave večjega obsega

V noči na petek bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji. Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države.

Tudi na območju Save in Krke

Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, v petek čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, v Posavju, v porečju Savinje, Krke in Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

V soboto ponekod še stopnjevanje poplav

"Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod še stopnjevale tudi v soboto. V tem času bo na območjih z močnejšimi nalivi poplavila tudi padavinska voda v več delih države," dodajajo.

(08:34) Kakšno vreme nas čaka za vikend?

V četrtek popoldne in zvečer bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noči na petek. Možne bodo tudi posamezne močnejše nevihte. V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, tudi nalivi. V soboto bodo pogoste padavine, deloma plohe, ki bodo popoldne od zahoda slabele. V nedeljo se bodo že dopoldne od zahoda začele širiti plohe in nevihte, ki bodo zvečer ponehale. Nekoliko hladneje bo.

(08:31) Do nedelje precej deževno

Nad Alpami je vremenska fronta, povezana s ciklonom nad severnim delom Evrope. Do večera se bo pomaknila nad zahodno Sredozemlje in severno Italijo ter nad vzhodne Alpe, v noči na petek pa tudi nad Slovenijo. Pred njo nad naše kraje od zahoda priteka razmeroma topel in bolj vlažen zrak, pravijo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica
poplave
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja