Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
14.09.2020
08:29
V Krškem sta potekali dve delavnici, mladinska regijska filmska delavnica in delavnica animiranega filma. Namenjeni sta bili mladim, ki želijo spoznati proces snemanje filma oz. animiranega filma.

Filmska delavnica in delavnica animiranega filma v Krškem

KRŠKO Na delavnicah je nastal film o Josipini Hočevar oz. njenemu povratku iz preteklosti v sedanjost. Julija, Sara, Nika in Klara so si zgodbo zamislile takole … "Ena od nesramnih punc razbije verižico, potem morajo najti drug izhod domov, nazaj v preteklost, potem ji punce pomagajo, naredi ta dobra dela in gre lahko domov," pove udeleženka Klara.

Na filmskih delavnicah je letos sodelovalo 15 udeležencev

Snemanje je potekalo po načrtih, kot pravijo dekleta, večjih težav niso imela. "Sicer smo morale velikokrat ponoviti en del in je to malo trajalo, je šlo veliko časa stran s tem, ampak drugače je bilo pa v redu. Smo na koncu vse speljale," pove udeleženka Nika. "Letos je z nami 15 udeležencev, nekje starosti od 8 do 15 let. Vodja delavnice je Enej Mavsar, zraven pa sodelujejo štiri prostovoljke, iz Anglije, Francije, Slovenije in Italije," je povedala Tinka Vukič, vodja JSKD OI Krško.

"Udeleženci imajo najraje horor"

Udeleženci so posneli štiri kratke, tematsko različne filme. In kateri žanr jim je najbližji? "Predvsem horor, triler, akcija, večinoma z elementi komedije. Najraje imajo horor," pa je dodal Enej Mavsar.

Filmska delavnica ni zajemala le snemanja, ampak celotno pot nastajanja filma

Od same ideje do montaže oz. končnega izdelka. In ker priprava filma zajema različne procese in stopnje ustvarjanja, so bili tudi razlogi za udeležbo na delavnici različni. »To je nekaj kar me veseli, it nastopat pred kamero,« pove udeleženka Julija. "Meni je zelo všeč montaža, vedno mi je bilo všeč, kako so ljudje snemali, potem sem se pa pač prijavila," še doda udeleženka Sara.

V sodelovanju z animatorjem Leonom Vidmarjem delavnica animiranega filma

V Krškem je obenem potekala delavnica animiranega filma v organizaciji Lijamedie. K sodelovanju so povabili filmskega animatorja Leona Vidmarja. Ustvarjali so v stop-motion tehniki. Kot pojasnjuje Vidmar, gre za sicer preprosto, a zelo dolgotrajno tehniko. "Mi smo imeli že dva webinarja, tako da smo že izdelali zgodboris in so like naredili že doma. Tukaj sedaj končujemo in postavljamo sete, da bomo začeli snemati in to celo zgodbico po delih sestavili, ker nas je več skupin in bo vsak delal na svoji postaji, se pravi bo vsak posnel en do dva, tri kadre v tem času.

Kako nastane animiran film?

Vsak lik oz. vsak njegov delček je namreč treba postopoma premikati, in sicer tako, da dobimo 24 sličic v sekundi. Ko film nato predvajamo v normalni hitrosti, imamo občutek, da se premika sam od sebe. "Tehnika na principu tega, da je kamera postavljena navpično, da delaš v bistvu na 2D podlagi, je čar tega, da lahko postaviš stekla in dobiš nivoje in s tem dobiš tudi neko globino, neke vrste 3D."

"Spoznavanje procesa in orodja za snemanje filma"

Tako kot filmske se je tudi delavnice animiranega filma udeležilo lepo število otrok in mladostnikov. "To delo me veseli in me zanima, kako animacija poteka," je povedala udeleženka Urška. Delavnici sta sicer bili namenjeni vsem, ki so si želeli pobližje spoznati proces in orodja za snemanje filma oz. izdelavo animiranega filma.

(eP)

krško
video
jskd
posavski tednik

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja