Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
02.03.2021
13:02
Novo gasilsko vozilo za GZ Sevnica
Grafika: ePosavje.com
Ob 1. marcu, dnevu Civilne zaščite, so v Gasilski zvezi Sevnica v uporabo prevzeli novo gasilsko vozilo. "Za dobro opravljanje dela je nujna ustrezna tehnična podpora," pravijo v Sevnici.

Novo vozilo za Gasilsko zvezo Sevnica

Primerno za vse teren in v vseh vremenskih razmerah

SEVNICA Novo gasilsko vozilo ŠKODA Kodiaq 4x4 2.0 Ambiente, ki je opremljeno z opremo po tipizaciji gasilskih vozil Gasilske zveze Sevnica (GVZ-1), je primerno za odziv na intervencije na vseh terenih in v vseh vremenskih razmerah. V Gasilski zvezi Sevnica ga bodo uporabljali za prevoz na intervencije in za druge prevoze v okviru delovanja sevniške gasilske zveze. "Sredstva za nakup vozila v skupni višini 36 tisoč evrov so skupaj zagotovili Občina Sevnica, Gasilska zveza Sevnica, Zavarovalnica Triglav in GEN-I," so sporočili z Občine Sevnica.

"Za učinkovito izvajanje intervencij je potrebna tudi brezhibna oprema"

V Gasilski zvezi Sevnica se zavedajo poslanstva in odgovornosti, ki jo imajo v sistemu zaščite in reševanje na območju občine Sevnica, z regijskim poveljnikom ter s pogodbo z Upravo za zaščito in reševanje tudi širše v Posavju, pravi predsednik Gasilske zveze Sevnica Vincenc Knez. "Za učinkovito izvajanje intervencij je potrebna brezhibna oprema, sodobna in varna vozila, ob tem pa ne smemo pozabiti na usposobljenost operativnih gasilcev. Povečan porast zahtevnih tehničnih intervencij, rast posredovanj v naravnih nesrečah, požarih ter v lanskem letu tudi nepredvidene intervencije ob pojavu pandemije, posledično povzročajo dotrajanost na sredstvih in opremih. V preteklosti in tudi v prihodnje bomo precej sredstev proračuna Gasilske zveze Sevnica namenjali posodobitvi te opreme," je predaji v uporabo novega gasilskega vozila dodal predsednik zveze.

"Preteklo leto je bilo za gasilce GZ Sevnica vse prej kot mirno"

"Preteklo leto je bilo za gasilce Gasilske zveze Sevnica vse prej kot mirno, predvsem z vidika intervencij, saj smo posredovali kar na 411 intervencijah z 2250 gasilci. Epidemija je povzročila, da v gasilskih društvih in na Gasilski zvezi Sevnica nismo izvedli vseh zastavljenih ciljev. Predvsem se to pozna pri usposabljanju našega kadra in pri pridobivanju finančnih sredstev," je povedal poveljnik Gasilske zveze Sevnica Gašper Janežič.

Osebna varovalna oprema, oprema za delo na višini in UV razkuževalec

Ob tem dodaja, da so s pomočjo Občine Sevnica, donatorjev in lastnimi sredstvi vlagali v nabavo in zamenjavo gasilske tehnike in opreme. "Za vsa društva smo nabavili osebne zaščitne opreme, opreme za delo na višini, predvsem ob neurjih, ko je potrebno pokrivanje streh. Kupili smo nujno potreben UV razkuževalec za izolirane dihalne aparate, s katerimi smo zmanjšali tveganje za prenose različnih okužb naših gasilcev," pravi Janežič.

Prihaja tudi novo vozilo za gašenje in reševanje z višin

Med novimi pridobitvami v garažah sevniških gasilskih društev sogovornik izpostavlja dva nova kombija za prevoz moštva in vozilo za Gasilsko zvezo. "V prihodnje nas čakajo pomembne investicije, predvsem nabava nujno potrebnega vozila za gašenje in reševanje z višin, ki bo močno pripomoglo k hitrejšemu in učinkovitejšemu delu gasilcev pri reševanju življenj, gašenju požarov in reševanju premoženja," je še dodal sogovornik in se zahvalil vsem donatorjem in občanom za finančno pomoč in podporo pri njihovem delu.

"Pomembno zagotavljanje splošne varnosti"

Poveljnik Štaba Civilne zaščite občine Sevnica Mitja Udovč je izpostavil dobro sodelovanje med vsemi službami, ki delujejo v okviru občinskega štaba Civilne zaščite, in izrekel čestitke ob dnevu Civilne zaščite. "Tako kot v vsaki družbi je tudi v občini Sevnica zelo pomembno zagotavljanje splošne varnosti v okviru varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V občini Sevnica je to varstvo zagotovljeno tudi v štabu Civilne zaščite. V okviru tega štaba so najpomembnejši segment gasilci, ki s svojo tehniko, svojim znanjem in delovanjem bistveno pripomorejo k zmanjševanju posledic teh nesreč. V okviru praznika Civilne zaščite vsem pripadnikom zaščite in reševanja čestitam in si želim takšnega sodelovanja tudi vnaprej," pa je povedal poveljnik štaba Civilne zaščite občine Sevnica.

"Za dobro opravljanje dela je potrebna ustrezna tehnična podpora"

Župan Srečko Ocvirk je v svoji poslanici izpostavil pomembnost gasilstva in gasilskih društev, ki so najmočnejši element prostovoljnega dela v okviru civilne zaščite. Hkrati je poudaril, da je za dobro opravljanje dela potrebna ustrezna tehnična podpora, kamor sodi tudi novo vozilo, zahvalil pa se je vsem, ki v okviru Civilne zaščite prispevajo k obvladovanju epidemije.

Fotogalerija (Foto: Občina Sevnica):

(eP)

sevnica
gasilci
video
fotogalerija

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja