Skip to main content
V Posavju 7.8° C Četrtek, 22. april 2021
13.11.2020
10:07
Foto: ePosavje.com
V Župniji Krško – Videm ob Savi z nizom dogodkov obeležujejo Ripšlovo leto, v Krškem so se mu tako poklonili s postavitvijo doprsnega kipa v Gaju zaslužnih občanov v starem mestnem jedru.

200 let od rojstva Dragotina Ferdinanda Ripšla

Odkritev doprsnega kipa

KRŠKO Župan občine Krško in župnik Župnije Krško - Videm ob Savi sta v Gaju zaslužnih občanov v starem mestnem jedru Krškega nedavno odkrila doprsni kip duhovnika, pesnika, sadjarja, kronista in narodnega buditelja Dragotina Ferdinanda Ripšla ob njegovi 200-letnici rojstva. "Ferdinand Ripšl po 200 letih od njegovega rojstva pušča v našem okolju pomembne sledove in mi smo z obhajanjem tega Ripšlovega leta želeli dati pečat in pustiti prihodnosti sledove, zato smo pripravili doprsni kip," pove Mitja Markovič, župnik Župnije Krško – Videm ob Savi.

Dragotin Ferdinand Ripšl

"V našem parku zaslužnih občanov v mestu Krško se pridržuje še en spomenik osebi, ki je zaznamovala življenje v Krškem v preteklih stoletjih. Gre za gospoda Ferdinanda Ripšla, ki je bil tukaj sicer dušni pastir na Župniji Videm, vendar po drugi strani pa je potrebno vedeti, da je bil strokovnjak na področju sadjarstva in kot takšen je prinesel sadjarstvo v Posavje. Predvsem sadjarstvo, ki je strokovno podkovano, je s tem napravil temelje za dolgoročno sadjarjenje v naših krajih," je dodal Miran Stanko, župan Občine Krško.

"Bil je tako imenovani poklicni Slovenec"

Dragotin Ferdinand Ripšl je na Vidmu v Krškem preživel zadnjih 13 let svojega življenja. Poleg tega, da velja za začetnika sadjarstva v Posavju, je njegov velik doprinos Krškemu gotovo Kronika videmske župnije, v kateri je veliko povedal o življenju v tistem času in o preteklosti, ki jo je raziskoval. Krog njegovega delovanja in zanimanja pa je bil še širši. "Deloval je v duhu časa, bil je tako imenovani poklicni Slovenec, kot še številni iz našega območja. Udeleževal se je taborov, bil ustanovni član čitalnic in zaradi tega, ker je imel to pesništvo, pisanje tudi v krvi, je bil tudi med ustanovitelji slovenskega pisateljskega društva 1872 v Ljubljani," pove Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice. Njegov doprsni kip ne govori le o povezanosti s Krškim oz. Vidmom, ampak ga umešča v širši prostor Posavja, še dodaja Černelič Krošljeva.

Mirko Bratuša, avtor kipa Dragotina Ferdinanda Ripšla

Doprsni kip iz brona je delo akademskega kiparja Mirka Bratuše

Portreta se je lotil, kot pravi, na nekoliko drugačen način, kot je običajna praksa v zadnjih petdesetih letih. Izdelal ga je je po predlogi ene Ripšlovih najstarejših fotografij, k portretu pa je dodal realistične elemente. "Recimo jabolka, ki so eno od pomembnih prispevkov Ripšla v tem prostoru, kar se tiče sadjarstva. Hkrati sem na drugi strani napisal kratek citat, ki smo ga skupaj z naročniki našli in na nek način govori o njegovem razmišljanju ali v neki življenjski orientiranosti," pove Mirko Bratuša, akademski kipar.

V Župniji Krško – Videm ob Savi z nizom dogodkov obeležujejo Ripšlovo leto

Med drugim so pripravili tudi posebno spominsko brošuro oz. jubilejnega Videmčana. "In s tem istim razlogom smo na travniku za našo cerkvijo na Vidmu posadili tri drevesa sorte Tafeljček, namreč na tistem travniku je nekoč Ripšl sam posadil in gojil zelo velik sadovnjak. Tista drevesa bodo govorila o njem in tudi o praznovanju letošnjega jubilejnega leta," še doda Markovič.

(bš, eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja