Skip to main content
V Posavju 21.8° C Ponedeljek, 16. maj 2022
15.10.2020
14:45
Foto: arhiv ePosavje
V Brežicah sta v sredo minster za obrambo in tamkajšnji župan podpisala dodatek k dogovoru o medsebojnem sodelovanju.

Podpis dodatka k dogovoru o medsebojnem sodelovanju

Med Ministrstvom za obrambo in Občino Brežice

BREŽICE  Minister za obrambo Matej Tonin in župan Občine Brežice Ivan Molan v sredo, 14. oktobra, na gradu Brežice podpisala dodatek k Dogovoru o medsebojnem sodelovanju v zvezi s projektom posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki.

V naslednjih dveh letih 820 tisoč evrov sredstev za sofinanciranje investicij in opreme

S podpisanim dodatkom bo občina s strani ministrstva v letih 2021 in 2022 pridobila sredstva za sofinanciranje investicij in opreme v višini 820 tisoč evrov. Občina bo s temi sredstvi izvedla investicije v lokalno infrastrukturo in nakup opreme za potrebe gasilcev in civilne zaščite. Lastna sredstva občine so ocenjena na 352.500 evrov, kar pomeni, da bo skupaj s sredstvi ministrstva izvedla investicije v skupni vrednosti 1,2 milijona evrov.

Tonin: "Zavedamo se, da lahko naše delovanje za lokalno skupnost pomeni tudi kakšen moteč dejavnik"

Kot je povedal brežiški župan Ivan Molan, "bodo s tem posodobili infrastukturo v Krajevni skupnosti Cerklje ob Krki in okolici. Občina bo dodala svoj del, na račun Ministrstva za obrambo bo v naslednjih dveh letih v Krajevni skupnosti Cerklje okoli 1,1 milijon evrov investicij." Minister za obrambo Matej Tonin je dodal, "da se želimo s tem zneskom oddolžiti za našo prisotnost v tej občini. Zavedamo se, da naše delovanje lahko pomeni za lokalno skupnost tudi kakšen moteč dejavnik in ravno zato želimo na tovrstne načine te slabe stvari tudi kompenzirati s pozitivnimi stvarmi."

Govora je bilo tudi o praznih stanovanjih Ministrstva za obrambo

Stanovanja za mlade družine in za socialna stanovanja

Minister in župan sta se pogovarjala sta se tudi o možnosti, da se del vojaških stanovanj v Brežicah, ki so še prazna, prenesejo na Občino Brežice, občina pa bi ta stanovanja namenila za socialno ogrožene ter mlade družine.

Molan: "Naš interes je, da bi prevzeli ti. vojaška stanovanja"

"Dejstvo je, da ima tudi Ministrstvo za obrambo še nekaj stanovanj. Naš interes je, da se ta prevzamejo, Občina jih obnovi in preda namenu mladim družinam in socialna stanovanja. Poslušal sem ministra, pravi, da si želi še okrepiti naše sodelovanje in verjetno bo v naslednjih letih to tudi možno izpeljati," dodaja Molan.

Minister: "Želim si, da bi tovrstno sodelovanje postalo model za vse ostale občine"

Minister Tonin je izpostavil dobro sodelovanje med Občino Brežice in obrambnim ministrstvom, ki je predstavljen kot primer dobre prakse za lokalno okolje, v katerem je prisotna Slovenska vojska. "Želim si, da bi tovrstno sodelovanje postalo model za vse ostale, v katerih je prisotna Slovenska in da lokalna skupnost in Slovenska vojska delujeta povezano v korist domovi."

Slovenska vojska, Cerklje ob Krki

Medsebojno sodelovanje ministrstva in občine

Dogovor o medsebojnem sodelovanju ministrstva in občine sega 13 let nazaj v julij 2007 in je eden prvih sporazumov v Sloveniji, s katerim je občina pridobila sredstva sofinanciranja v lokalno infrastrukturo, ki jo souporablja Slovenska vojska. Po podpisanem dogovoru v letu 2019 je ta občini prinesel po 400.000 evrov v letu 2019 in orav toliko v letu 2020. Sredstva so na Občini Brežice namenili sofinanciranju investicij v lokalno infrastrukturo in za sofinanciranje nakupa novih gasilskih vozil.

(eP)

letališče cerklje ob krki
slovenska vojska
brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja