Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
02.10.2023
12:44
Foto: eMundia

Toplotna črpalka za ogrevanje je inovativna tehnologija, ki uporablja termodinamične procese za pridobivanje energije iz okolja, bodisi iz zemlje, vode ali zraka, in jo transformira v toploto za ogrevanje prostorov ali sanitarne vode. Nekateri modeli, znani kot reverzibilni, lahko celo proizvajajo hlad v poletnih mesecih s spremembo smeri delovanja.

Toplotna črpalka za ogrevanje prinaša kopico koristi, med katerimi izstopa ekonomičnost, saj lahko znatno zmanjša stroške ogrevanja. S svojo zmožnostjo izkoriščanja obnovljivih virov energije predstavlja okolju prijazno alternativo, ki omogoča zmanjšanje emisij CO2 in s tem pripomore k ohranjanju okolja. Poleg tega toplotne črpalke zahtevajo minimalno vzdrževanje, kar pomeni manj skrbi in obveznosti za uporabnika. Enostavnost uporabe in nastavitve omogoča, da uporabniki brez težav uravnavajo želene temperature v svojih prostorih. Vse te značilnosti toplotno črpalko uvrščajo med eno izmed najbolj učinkovitih in trajnostnih rešitev za ogrevanje.

Pred izbiro med visokotemperaturno ali nizkotemperaturno toplotno črpalko, zlasti pri prenovah, je pomembno razmisliti o številnih dejavnikih. Katera je boljša izbira? Katera bo bolj učinkovito zadovoljila vaše potrebe ogrevanja? Pomembno je tudi razumeti, da je izbira črpalk odvisna od specifik vsake stavbe, in včasih, zaradi različnih omejitev, visokotemperaturne črpalke predstavljajo edino možnost.

Delovanje toplotne črpalke

Toplotna črpalka deluje na principu izmenjave toplote, absorbira zunanji vir energije, s pomočjo hladilnega sredstva. Ko hladilno sredstvo pride v stik z zunanjim virom toplote, absorbira toploto in se spremeni v plinsko stanje. To toploto nato prenesemo v stavbo preko vode v ogrevalnem sistemu.

Učinkovitost

Učinkovitost toplotne črpalke se meri s grelnim številom (COP - coefficient of performance). Višje kot je grelno število, bolj učinkovita je toplotna črpalka za ogrevanje. Na primer, toplotne črpalke zrak-voda dosegajo COP okrog 3, kar pomeni, da z 1 kWh električne energije pridobimo 3 kW toplotne energije.

Vrste toplotnih črpalk

Ker toplotne črpalke postajajo vse bolj priljubljene tudi kot učinkovita in ekološka rešitev za ogrevanje, je pri izbiri tiste prave za vas ključno, da poznate njihove razlike. Toploto lahko namreč pridobivajo iz različnih naravnih virov, kot so voda, zemlja ali zrak. Glede na izvor toplote jih delimo na črpalke zrak-voda, zemlja-voda in voda-voda.

       Toplotne črpalke zrak-voda: Te so najbolj razširjene in cenovno dostopne, dosegajo solidno grelno število (COP od 2,5 do 3,5).

       Toplotne črpalke voda-voda: Te so zelo učinkovite, z visokim grelnim številom (COP 5), vendar zahtevajo dostop do vodnega vira.

       Geotermalne toplotne črpalke (zemlja-voda): Te imajo visoko grelno število (COP od 5 do 6) in izkoriščajo stalno temperaturo zemlje, vendar imajo višje stroške namestitve.

 

Poleg tega jih razvrščamo tudi kot visokotemperaturne ali nizkotemperaturne.

Razlika med visoko- in nizkotemperaturnimi črpalkami

Ključna razlika med omenjenimi kategorijami toplotnih črpalk se odraža v obsegu njihove uporabe. Različni tipi črpalk so bolj ali manj primerni za različne aplikacije in okoliščine, kar pomeni, da je njihova učinkovitost odvisna od specifičnih potreb in zahtev posameznega objekta.

V tem članku vam predstavljamo razlike med visoko- in nizkotemperaturnimi črpalkami, njihovo delovanje, uporabnost in kako izbrati pravo za vaše potrebe.

Visokotemperaturne toplotne črpalke

Visokotemperaturne toplotne črpalke so sposobne proizvajati vodo pri temperaturah nad 65°C, nekatere pa lahko dosežejo tudi 80°C, tudi ko so zunanje temperature -7°C. Te so optimalne za starejše hiše z manj učinkovito izolacijo, kjer so potrebni radiatorji za ogrevanje. Te črpalke so v svojem hladilnem krogu bolj kompleksne in zahtevajo natančnejše vzdrževanje, poleg tega pa je tudi njihova cena pogosto višja. Kljub temu so v določenih okoliščinah, zlasti tam, kjer izboljšanje izolacije ni mogoče ali je predrago, nujno potrebne.

Primeri uporabe

Visokotemperaturne črpalke so zlasti primerne za zamenjavo starih plinskih ali oljnih kotlov, ki proizvajajo ogrevalno vodo pri temperaturi nad 70°C. V odsotnosti obsežnih del na izolaciji, bo visokotemperaturna črpalka lahko nadomestila starejše generacije ogrevalnih sistemov, ki so bili odvisni od fosilnih goriv.

Nizkotemperaturne toplotne črpalke

Nasprotno so nizkotemperaturne toplotne črpalke ki vodo zagotavljajo pri temperaturah med 35 in 50°C, namenjene predvsem dobro izoliranim hišam in novogradnjam. So idealna rešitev, kjer je potreba po ogrevanju nizka, kot je to v primeru sodobnih, dobro izoliranih domov, in omogočajo optimalno delovanje pri talnem, stenskem ali stropnem ogrevanju. Njihova učinkovitost je optimalna, ko se uporabljajo v zelo dobro izoliranih bivališčih, kjer je energijska izguba minimalna.

Primeri uporabe

Nizkotemperaturne črpalke so predvsem primerne za novogradnje, ki izpolnjujejo termične predpise, ali za hiše, ki so bile pred kratkim temeljito prenovljene. Z močno izboljšano izolacijo in dobrim zrakotesnim ovojem lahko te črpalke učinkovito delujejo tudi v obstoječih ogrevalnih sistemih, saj so potrebe po ogrevanju znatno zmanjšane.

Prihranki in subvencije

Oba tipa črpalk omogočata znatne prihranke pri stroških ogrevanja. Subvencije Eko sklada lahko zmanjšajo začetne stroške za nakup črpalke za 1000 do 3200 evrov. Poleg tega lahko uporaba obnovljivih virov energije, kot so toplotne črpalke, pripomore k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida in omogoča podjetjem, da demonstrirajo svojo zavezanost k zmanjšanju ogljičnega odtisa. Poleg tega je zmanjšanje stroškov ogrevanja sanitarne vode lahko do petkrat manjše, kar dolgoročno prinaša še več prihrankov.

Pri eMundia svetujemo, da pred izbiro toplotne črpalke za ogrevanje temeljito preučite svoje potrebe, razmislek o izolacijskih zmožnostih vašega doma in se posvetujete s strokovnjakom, ali pa TUKAJ preverite, katere so najboljše toplotne črpalke za vaše specifične zahteve.

oglasna novica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja