Skip to main content
V Posavju -17.8° C Sobota, 1. april 2023
17.08.2022
17:01
Vinogradništvo, posavski vinogradi
Foto: arhiv ePosavje
Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto so začeli s spremljanjem dozorevanja grozdja na Bizeljsko - sremiškem vinorodnem območju. To so njihove prve ugotovitve.

"Dobro izhodišče za nadaljnje dozorevanje grozdja"

BREŽICE Prvi zbrani podatki v sklopu vzorčenja grozdja na območju vinorodnega okoliša Bizeljsko - Sremič, ki ga opravljajo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto, kažejo na intenzivno dozorevanje grozdja. Kot pravijo, sladkorne stopnje pospešeno naraščajo predvsem zaradi dnevnih visokih temperatur in daljšega sušnega obdobja - predvsem zaradi izhlapevanja vode).

Kisline so še vedno visoke, pH vrednosti pa nizke

Ob tem so kisline še vedno visoke in pH vrednosti nizke, z izjemo nekaterih zgodnjih sort, predvsem portugalke. Zdravstveno stanje grozdja in rezultati prvega tedna spremljanja dozorevanja grozdja predstavljajo še vedno dobro izhodišče za nadaljnje dozorevanje grozdja, dodajajo.

Zapis dopolnjujemo.

"Še vedno je čas za redčenje grozdja"

Na KGZS Novo mesto še pravijo, da je še vedno čas za redčenje grozdja, kjer je visoka obremenitev po trsu. Preobloženost po trsu namreč vpliva na slabšo dozorelost grozdja in posledično nižjo kakovost vina.

krško
brežice
sevnica
vinogradništvo

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja