Skip to main content
Petek, 1. december 2023
23.09.2021
10:27
Dozorevanje grozdja v Posavju, 2020
Foto: arhiv ePosavje
Marsikje po posavskih vinogradih trgatev letošnje letine že poteka. Na KGZS Novo mesto pravijo, da se je trend dozorevanja grozdja nekoliko upočasnil.

Hitro naraščanje sladkorja upočasnilo deževje in nižje temperature

KRŠKO Podatki petega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2021, ki ga opravljajo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto na nekoliko upočasnjen trend dozorevanja grozdja.

Trend hitrega naraščanja sladkorne stopnje se je zaradi nekaj deževnih dni in nižjih dnevnih temperatur zelo upočasnil, kisline so se še znižale predvsem na račun jabolčne kisline, pH vrednost je še vedno ugodna. "Vsebnost sladkorja se je zvišala v povprečju za cca. 1°Oe glede na prejšnji teden, vsebnost skupnih kislin je padla za cca 2,1 g/L in pH vrednost pa se je zvišala za 0,11 v primerjavi s preteklim tednom," dodajajo v sporočilu.

S trgatvijo določeni sort še počakajte

Glede na podatke iz vzorčenja in v odvisnosti od lege ter zdravstvenega stanja grozdja svetujejo, da se s trgatvijo sort, ki jih še vzorčijo, predvsem zaradi kislin počaka še naslednjih nekaj dni.

V petem vzorčenju so vzeli 19 vzorcev

V petem poročilu o vzorčenju grozdja v Bizeljsko-sremiškem vinorodnem okolišu so odvzeli 19 vzorcev, med njimi sorte laškega rizlina, modre frankinje, renskega rizlinga in rumenega plavca ter šipona in žametovke. Grozdje je v večini zdravo, na območju Drenovca in Vitne vasi v občini Brežice so vidne posledice pozebe, na Zdolah pa posledice gnitja.

(bš, eP)

vinogradništvo
brežice
krško
kostanjevica na krki

Pridružite se nam