Skip to main content
V Posavju 22.9° C Ponedeljek, 27. junij 2022
03.04.2022
08:55
Lokalna hrana, Sevnica
Foto: ePosavje.com
V Sevnici, kjer je v zadnjem desetletju nit med lokalnimi dobavitelji in javnimi zavodi dobro povezala, so na temo krepitve verige dobave lokalne hrane pripravili javni posvet.

V Sevnici posvet na temo zdrave in raznovrstne hrane v šolah in vrtcih

Ekološka mlečna prosena kaša, med lokalnega dobavitelja, suhe slive, jabolko, stročji fižol, ekološka koruzna polenta in korenčkova juha. To so nekatere od jedi, ki jih najdemo na jedilniku Osnovne šole Krmelj. "Večino od teh živil je od lokalnih dobaviteljev," pojasnjuje organizatorka prehrane na Osnovni šoli Krmelj Barbara Bec Bekrić, ki dodaja da od lokalnih dobaviteljev skušajo naročiti čim več živil. "Trenutno nam javni razpis omogoča, da lahko naročimo do dvajset odstotkov živil lokalnega izvora. Vseh dvajset odstotkov izkoristimo do maksimuma."

Pri tem jim pomaga sevniška občina, ki sicer že od leta 2013 nudi strokovno pomoč pri izvajanju javnih naročil vsem šolam in vrtcem v občini. "V celoti smo koristili dvajsetodstotno možnost izločitve posameznih sklopov in smo te oddajali lokalno. Na vseh šolah je bil ta odstotek dosežen. Zelo se je povezala nit med lokalnimi dobavitelji in šolami, vsi so še povečali kapacitete," pove Mateja Cvetkovič z Občine Sevnica.

Veselijo se letošnje spremembe zakona

Od začetka letošnjega leta velja novela zakona o javnem naročanju, ki določa, da so izvzeta javna naročila, katerih vrednost ne presega 215 tisoč evrov. Te izjeme se bo v sevniški občini lahko posluževala večina javnih zavodov. "Prej smo pripravili javno naročilo, ki smo ga objavili na portalu Enaročanje za osemdeset odstotkov, za dvajset odstotkov pa smo povabili, kogar koli smo želeli. Z novelo pa javno naročilo ne sme presegati 215 tisoč evrov v sumi, lahko se sami odločimo in pošljemo povabilo tistemu, za katerega se odločimo sami," še dodaja Mateja Cvetkovič.

Letošnja sprememba jih še posebej veseli in bodo z njo poskusili. Že za julij in avgust načrtujejo štiri razpise, in sicer za osnovne šole Boštanj, Tržišče, Šentjanž in Krmelj. Spremembo pozdravljajo tudi lokalni dobavitelji, teh je okoli 30, med njimi je tudi gorsko-višinska kmetija Kranjc iz Budne vasi, ki je usmerjena v predelavo mleka. "Upamo, da bomo s tem lahko več prodali javnim zavodom, poleg trgovin in mlekomatov, ki jih oskrbujemo," pove Cilka Kranjc z omenjene kmetije.

Ponudba lokalnih dobaviteljev je dobra, manjka predvsem lokalna perutnina

Na Osnovni šoli Krmelj imajo dobre izkušnje z lokalnimi dobavitelji. "Dobro ponudbo imamo predvsem na področju mleka, mlečnih izdelkov, mesa, mesnih izdelkov, tudi ekoloških žit, moke, kruha, pekovskih izdelkov in jajc," pojasnjuje Barbara Bec Bekrić, a ob tem dodaja, da si želijo več lokalne perutnine, ekološkega sadja in zelenjave ter živil iz shem kakovosti, saj jih k temu vodi uredba o zelenem javnem naročanju, "ki je čedalje bolj aktualna in bomo morali na koncu izpolnjevati kvote, ki so določene – petnajst odstotkov ekološkega živila, na kilograme v enem letu, in dvajset iz shem kakovosti."

Na Osnovni šoli Krmelj, ki združuje tudi vrtec, po besedah ravnateljice Guste Mirt pripravljajo do 800 obrokov na dan. "Morda je treba omeniti, da je vse več dietnih obrokov, da veliko učencev ne zajtrkuje, je pa Občina Sevnica poskrbela, da imamo dva- do trikrat na teden topli obrok, kar je za nekatere učence tudi edini topel obrok dnevno."

Šola z lokalnimi dobavitelj sodeluje na več načinov, med drugim tudi pri pripravi slovenskega tradicionalnega zajtrka. Sicer pa si želijo zdrave, ekološko pridelane in raznovrstne hrane.

(eP)

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja