Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
26.10.2020
11:11
V duhu tradicije so letos oktobra na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece na svoj način spet premikali meje. Letošnja tema Vrt življenja je obarvala ves teden pred krompirjevimi počitnicami.

Projekt Vrt življenja na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

BREŽICE Letošnja tema Vrt življenja je obarvala ves teden pred krompirjevimi počitnicami ne le pišeški mladini, ampak še učencem na OŠ Tenja, OŠ Mate Balota Buje in OŠ Jovan Jovanović Zmaj v Pančevu ter dijakom gimnazije za nadarjene v Senti in šolskega centra v Kragujevcu, pa učencem dopolnilnega pouka slovenščine v Srbiji. Svoj prispevek v vrt življenja so dodali tudi učenci OŠ Brežice, ki so na pobudo koordinatorice za UNESCO Gimnazije Brežice pred gimnazijsko zgradbo posadili drevo.

Fotogalerija (Foto: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece):

Kaj vse so počeli na šolah?

Pripravljali so barvila iz rastlin in z njimi ustvarjali, iz vejic in storžev so naredili namizne luči, v Pančevu so z recikliranjem rabljenih gum in drugih predmetov ustvarjali unikatne posode za rože. Mestna vrtnarija jim je podarila sadike in na dvorišču šole, ki šteje preko tisoč učencev, so ustvarili Vrt prijateljstva. V Tenji so postavljali "inukšuke", svojevrstna obpotna znamenja. Beseda inukšuk v inuitskem jeziku pomeni: bil sem tukaj. S kamnitimi znamenji so se kanadski nomadi sporazumevali med sabo.

Tudi petošolci iz Pišec so v gozdu nad Pleteršnikovo domačijo ustvarjali svoja znamenja, uporabili so gradivo, ki so ga pač našli na gozdnih tleh. Zanimivo, da so enega od svojih inukšukov poimenovali Drevo prijateljstva. Jesenski veter bo najbrž kmalu raznesel njihove stvaritve, a nič zato. Kar je pomembno, ni v končnem izdelku. Je v tistem sončnem dopoldnevu, ki so ga prebili v gozdu, z zaščitnimi maskami v žepih, s polnimi rokami domišljije. In kar je še lepše, da so prav takrat isto počeli njihovi vrstniki v Slavoniji, Istri, Vojvodini …

Zaradi šole na daljavo smo se v Pišecah odločili, da raztegnemo čas izvajanja z enega tedna na ves mesec, do 16. novembra, ko naj bi se projekt zaključil s pošteno vrtno veselico. Virtualno, seveda.

Tanja Plevnik, vodja Unesco središča za Posavje, Dolenjsko in Belo krajino

brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja