Skip to main content
V Posavju -17.8° C Sobota, 1. april 2023
20.01.2021
09:50
Most v Cerkljah ob Krki, 18. januar 2021
Grafika: ePosavje.com
Za občane brežiške občine z desnega brega reke Krke se začenjajo dnevi vožnje malo bolj naokoli. Pred mostom čez Krko v Cerkljah ob Krki so namreč postavili zaporo, začenja se obnova starega mostu.

Začetek obnove lesenega mostu čez Krko v Cerkljah ob Krki 

Most so nazadnje obnovili okoli leta 1980

BREŽICE Most čez reko Krko v Cerkljah ob Krki je zaprt, začela se je njegova prenova. "Želeli smo začeti v jesenskem delu, vendar smo ugotovili, da bi bil most predolgo časa zaprt, zato smo v lanskem letu pripravili ves material. Treba je vedeti, da je ta most lesen z delno železno konstrukcijo," pove Ivan Molan, župan Občine Brežice. "Cena izgradnje je ocenjena na okoli 670.000 evrov z gradnjo in nadzorom. Zaradi premostitve vodovoda moramo podvrtati reko Krko, tako da bo potrebnih še okoli 40.000 evrov dodatnih sredstev. Ocenjujemo, da bo celotna investicija vredna nekje med 710 in 720 tisoč evrov. Most financira občina, v višini 200.000 evrov je sofinanciran s strani Ministrstva za obrambo. Z njimi imamo dogovor o sofinanciranju infrastrukture v bližini letališča," je ob podpisu pogodbe za obnovo mostu junija letos povedal Molan.

Zapora mostu predvidoma do 30. junija

Obvoz mimo Krške vasi, za osebna vozila tudi čez Podbočje

Iz družbe CGP, d. d., so sporočili, da bo zapora mostu čez Krko v Cerkljah ob Krki med 18. januarjem in 30. junijem 2021. Obvoz bo urejen po državni cesti R2-419/1206 Križaj-Čatež ob Savi ter po lokalni cesti 024061 Krška vas-Velike Malence, LC 024062 Velike Malence-Boršt, LC 024063 Boršt-Gorenja Pirošica, LC 024064 Gorenja Pirošica-Dolenja Pirošica in obratno.

Zamenjava vseh konstrukcijskih nosilnih elementov

"Obnova bo zajemala zamenjavo vseh konstrukcijskih nosilnih elementov, od pilotov v vodi do povezav med piloti, vzdolžnike, prečnike, ograjo in povozni parket, Namesto lesenih vzdolžnikov bomo uporabili jeklene nosilce, ki bodo omogočili večjo nosilnost mostu in bo dovoljen vozil do skupne teže 15 ton" je povedal David Flajnik, vodja oddelka za komunalno infrastrukturo na Občini Brežice.

Nasip v strugi reke Krke

Ob tem bodo v fazi postavitve pilotov v reki Krki naredili nasip. "Na nasipu bo stala gradbena mehanizacija, s katero se bo pilote namestilo v strugo reke Krko in zmontirali prečni nosilci na mostu," dodaja Flajnik.

Most bo še naprej ostal lesen

"Most  bi lahko bil končan do junija. Naj povem, ker je spomeniško zavarovan, bo ostal most še naprej lesen, glavna nosilna konstrukcija pa bo železna, kar pomeni, da bo most pridobil na večji tonaži in bo v prihodnosti preko tega mostu bila obremenitev preko 15 ton," nam je prejšnji teden povedal župan.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(bš)

brežice
video
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice