Skip to main content
V Posavju 9.5° C Ponedeljek, 29. 2024
10.07.2023
06:59
Veritsa Yaneva
Foto: ePosavje.com
Veritsa Yaneva je 13-letna tenisačica iz Brežic, s teniškim loparjem živi že devet let in uspešno sodeluje na mednarodnih turnirjih v Evropi. Dvakrat je nastopila tudi v Združenih državah Amerike.

»Prišla je s torbo, večjo od nje« 

»Veritse se spominja, ko je prišla v Teniški klub Brežice kot nadebudna deklica. Še danes se spomnim, kako sta z očetom prišla s torbo, večjo od nje. Bila je majhna, preplašena deklica. Dvakrat so me že prej iskali, pa me ni bilo. Potem smo končno ujeli in izrazili so željo, da bi želela trenirati. Najprej je trenirala v skupini z drugimi otroci, ampak v prvih mesecih je pri njej prišlo do drastičnega odstopa. Njena osredotočenost, fokus do treninga, njena želja za delom in njena volja,. Tudi starši so izrazili željo, da bi pa resno pristopili k bolj individualnem pristopu. Začeli smo delati in zdaj samo gradimo, gradimo in gradimo,« pravi njen trener Robert Jankovič

Tudi v šoli je odličnjakinja 

»Trener je zahteven, ampak to je pač del tega. Treniram enkrat dnevno. Doma delam tudi vaje za moč, stabilizacijo in koordinacijo. Poleti treniram predvsem zjutraj, med šolskim letom imam treninge večinoma popoldne. Imam uro in pol treninga, doma naredim vaje, nato pa zopet treniram na igrišču,« o treningih pravi Veritsa. V šoli je odličnjakinja, ima status športnika in pravi, da ji v šoli zelo pomagajo.  

Cilj? Svetovna prvakinja! 

In kakšni so njeni cilji? »Moj cilj je biti svetovna prvakinja. Največji cilj je osvojiti Golden slam, da zmagam olimpijsko zlato in štiri grand slame v enem letu. To je moj največji cilj je,« kot izstreli iz topa. »Posebna je, ker igra zelo zahteven tenis. Na vsako žogo igra agresivne, močne udarce, zaključuje udarce. Ona ni defenzivna igralka, ampak agresivna in napadalna igralka. In tukaj zelo hitro pride do napake. Če ni res pripravljena 100-odstotono, pridejo tekme, kjer vse žogice letijo po dva metra izven igrišča. Zato je ta pripravljenost zelo pomembna in pri njej zelo zahtevna,« je dodal Jankovič. 

Finančna podpora ji je zelo v pomoč

Tenis je finančno zelo zahteven šport, pravi 13-letnica. »V večini moji starši finančno vse naredijo, s finančno podporo pomaga tudi podjetje Kostak in gospod Muha. Kar mi je zelo v pomoč. Res pomaga, da imam sponzorja, ker sami bi mi bilo zelo težko,« je še povedala Veritsa. V otroštvu se je veliko stvarem odrekla, zabave in praznovanja rojstnih dni so zamenjali turnirji. »Vem, da se bo to na koncu izplačalo. Starši hodijo z mano po turnirjih in ko starši ne morejo, me spremlja trener Matic Sotler. Turnirji trajajo po en teden, potem gremo na naslednjega, vmes imam treninge in kar natrpan urnik.«

Dva tedna brez tenisa? »To je preveč!

Pa počitek? Veritsa bo odšla za dva tedna na morje v Egipt. »Malo odmora med vsem tem. Pa ne, saj je teniško igrišče tam. Seveda ne morem brez tenisa kar dva tedna, to je preveč,« zaključi v smehu.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

tenis
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja