Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
12.08.2021
12:14
Stanovanjski bloki
Foto: arhiv ePosavje
Cene nepremičnin se nenehno spreminjajo, v zadnjih letih pa so se na ravni države zlasti stanovanja močno podražila. Kako je s stanovanji v Posavju? V Brežicah je cena nekaj višja kot v Krškem.

Nepremičninski trg v Posavju - stanovanja

KRŠKO Čeprav je marsikdo pričakoval, da bodo cene nepremičnin v lanskem letu pocenile, se je zgodilo ravno obratno. Epidemija kljub drugačnim napovedim in marsikaterim pričakovanjem ni posegla v rast cen. Po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije je srednja cena stanovanja (mediana) v letu 2020 znašala 1.750 evrov na kvadratni meter, cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah pa so v Sloveniji dosegle zgodovinsko največjo rast.

Srednja cena stanovanj v letu 2020

Srednja cena stanovanj po Sloveniji v letu 2020

Ljubljana, Gorenjska in Obala

Poglejmo podrobneje. Pričakovano so daleč najvišje cene stanovanj v prestolnici. Srednja cena stanovanja v večstanovanjski stavbi je bila lani v Ljubljani za slabih 70 odstotkov višja kot na ravni države in se je skoraj povsem približala meji 3.000 evrov na kvadratni meter, kažejo podatki geodetske uprave.

Precej nad slovenskim povprečjem so še cene stanovanj na Alpskem turističnem območju, ki vključuje tudi Kranjsko goro, Bled in območje Bohinjskega jezera, kjer je bila srednja cena stanovanja 2.740 evrov na kvadratni meter, na območju Obale s Koprom, Piranom, Portorožem, Izolo in Ankaranom je bila cena kvadratnega metra 2.500 evrov in v Severni okolici Ljubljane, ki vključuje tudi Domžale, Kamnik in Medvode, kjer je cena znašala 2.350 evrov na kvadratni meter.

V Mariboru in Celju stanovanja polovico cenejša kot v prestolnici

Nad slovenskim povprečjem in hkrati nad 2.000 evrov na kvadratni meter je bila lani še srednja cena stanovanj na območjih Kranja z okolico, in sicer 2.270 evrov na kvadratni meter ter Južne okolice Ljubljane, ki vključuje Grosuplje, Vrhniko in Logatec, tam je cena na kvadratni meter znašala 2.200 evrov.

V Mariboru in Celju je bila po oceni geodetske uprave cena stanovanja lani za več kot polovico cenejša kot v Ljubljani, v Kranju za četrtino, v Kopru pa za slabo petino. Najcenejša so sicer stanovanja v Beli krajini, Zasavju, Prekmurju in Halozah, kjer je bila lani srednja cena stanovanja pod 1000 evrov na kvadratni meter.

Kako je v Posavju?

Regija je razdeljena na dve tržno analitični območji

Najprej omenimo, da geodetska uprava regijo Posavje deli na dve tržno analitični območji, in sicer na Posavje, kamor spada Sevnica, pa tudi Senovo in Bistrica ob Sotli, ter Krško-brežiško polje, kamor se uvrščata Krško in Brežice. Kot je razvidno iz spodnjega grafa, je bila srednja cena kvadratnega metra stanovanja na omenjenih območjih nižja od slovenskega povprečja.

Krško - brežiško polje

Na Krško-brežiškem polju je bila v letu 2020 srednja cena stanovanja 1.150 evrov na kvadratni meter. Na območju Brežic je bila 1.210 evrov, na območju Krškega pa nekoliko nižja, in sicer 1.120 evrov na kvadratni meter.

Sicer pa je bilo v letu 2020 število evidentiranih stanovanj 3.554, število prodanih 64. Na območju Krškega so jih prodali 24, na območju Brežic 34, na območju brez Krškega in Brežic pa 6.

Posavje

Poglejmo še, kako je bilo na tržno analitičnem območju Posavje. Srednja cena za kvadratni meter stanovanja je bila nekoliko nižja kot na Krško-brežiškem polju in je znašala 1.010 evrov. Na območju Sevnice je bila 1.090 evrov, na območju brez Sevnice pa 850 evrov na kvadratni meter, kažejo podatki geodetske uprave.

Kako je s stanovanjskim fondom? V letu 2020 je bilo evidentiranih 2.958 stanovanj, prodanih pa 71. Na območju Sevnice so jih prodali 23, v preostalem delu tržno analitičnega območja Posavje pa 48.

Srednja cena stanovanj v Sloveniji, leto 2020

Vir: Geodetska uprava Republike Slovenije

Gibanje cen v zadnjih petih letih

Cene stanovanj so se v zadnjih petih letih na tržno analitičnem območju Posavje dvignile za 28 odstotkov, na območju Krško-brežiškega polja pa za 23 odstotkov.

Kaj pomeni rast cen nepremičnin?

Tveganja, ki izhajajo iz trga nepremičnin, Banka Slovenije v rednem poročilu o finančni stabilnosti, v katerem je analizirala tudi trg nepremičnin in cene, ocenjuje kot zmerna. Pričakuje, da bodo takšna ostala tudi v prihodnosti. "Po močnem zvišanju v zadnjih letih so cene stanovanjskih nepremičnin proti koncu leta 2020 rasle zmerneje. Upočasnitev rasti je tudi delno posledica splošnega negativnega vpliva pandemije Covid-19 na slovensko gospodarstvo in upada transakcij z nepremičninami v prvem spomladanskem valu pandemije. V skladu z zmernejšo dinamiko cen stanovanjskih nepremičnin se gibljejo tudi stanovanjska posojila, saj je bila njihova rast proti koncu leta 2020 prav tako zmernejša," navajajo v poročilu.

Gibanje cen stanovanj
Gibanje cen stanovanj, hiš in zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb

Grafika: Gibanje cen stanovanj, hiš in zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb na dveh območjih v Posavski statistični regiji od 2015 do 2020 (osnova so cene v letu 2015), vir: GURS

Kljub pandemiji proti koncu leta rast cene stanovanj

Kot ugotavljajo, se je rast cen stanovanjskih nepremičnin kljub krizi, ki jo je povzročila pandemija, nadaljevala tudi proti koncu lanskega leta. Medletna rast cen se je sicer v tretjem četrtletju leta 2020 nekoliko upočasnila, in sicer za 3,3 odstotke, v zadnjem četrtletju pa se je znova povišala na stopnje rasti z začetka leta 2020, in sicer na 5,2 odstotka medletno. "Pandemija Covid-19 je v prvem spomladanskem valu v letu 2020 najbolj vplivala na padec števila transakcij s stanovanjskimi nepremičninami, ki se je v tretjem in v četrtem četrtletju vrnilo na ravni iz leta 2019. V zadnjih dveh letih je razviden tudi trend manjšega števila transakcij z novimi stanovanjskimi nepremičninami."

V zadnjih treh letih navzgor cene družinskih hiš in rabljenih stanovanj

Cene stanovanjskih nepremičnin v zadnjih letih v povprečju rastejo ne glede na njihove lokacijske in tipske značilnosti, še dodajajo na Banki Slovenije. "Cene za kvadratni meter so se na trgu rabljenih stanovanj glede na podatke GURS v prvi polovici leta 2020 povišale, razen v Kopru, v Ljubljani pa ostajajo cene za kvadratni meter najvišje." Glede na tip stanovanjskih nepremičnin so se v zadnjih treh letih najbolj povišale cene družinskih hiš in rabljenih stanovanj po Sloveniji, ugotavljajo. O stanovanjskih hišah in zemljiščih za gradnjo stanovanjskih stavb pa podrobneje prihodnjič.

(vs, bš, eP)

brežice
krško
sevnica
nepremičnine

Pridružite se nam

Poglejte tudi