Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
30.11.2021
21:37
Mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami
Grafika: Policija
Med 25. novembrom in 10. decembrom potekajo mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini.

Mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini

V teh dneh policisti in policistke še več pozornosti kot običajno namenjajo osveščanju o problematiki nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter različnim preventivnim aktivnostim.

Žal se pri svojem delu vse prepogosto srečujejo s primeri nasilja v družini, tudi zelo hudimi. "Zavedamo se, da je primerov še veliko več, kot je prijavljenih, prav tako žrtev, ki trpijo in so izpostavljene hudemu nasilju, ne le fizičnemu, pač pa tudi psihičnemu, ekonomskemu... Žrtve nasilja so tudi otroci in starejši, ki po izkušnjah policistov zaradi odnosa s povzročiteljem nasilja redko prepoznajo nasilje in poiščejo pomoč. Še posebej pa je težko v teh zahtevnih časih, ko imamo manj stikov kot sicer in so družine zaprte med štirimi stenami," dodajajo policisti.

V nadaljevanju vam predstavljamo le del zgodbe enega od primerov, ki smo jih policisti in kriminalisti obravnavali na območju Policijske uprave Novo mesto.

SOODGOVORNI SMO VSI, KI "NE VIDIMO IN NE SLIŠIMO"

Pomagajmo žrtvam nasilja

Ona in on, imenujmo ju Tina in Rok, sta imela na videz vse, kar si številni pari samo želijo. Ona je bila lepa in uspešna mlada ženska, on prav tako uspešen poslovnež. Zgradila sta si čudovito hišo, kmalu so drug za drugim na svet prišli njuni otroci in na prvi pogled je bilo videti, da je idila popolna. Že res, da so se "držali bolj zase", pa bi kdo rekel, da so taki časi ali da so povsem srečni v svoji intimi in ne potrebujejo nikogar drugega. Že res, da je bilo opaziti, da plamen v Tininih očeh počasi a zanesljivo ugaša, da hodi vse se bolj sključeno, pa bi kdo rekel, da bo že minilo, da so za to krive neprespane noči, ki v skrbi za majhne otroke pustijo sled utrujenosti na vsaki mami. Pa ni bilo bolje, v tistih vedno redkejših trenutkih, ko je Tina le za kratko stopila iz hiše, je bilo v njenih očeh videti le še strah. Prekinila je prav vse stike s svojci, prijatelji in celo takrat bi še vedno kdo rekel, da je to njena stvar, njena odločitev ... Ne vemo, kaj vse hudega bi se še zgodilo s Tino, če se ne bi našel nekdo, ki si ni zatiskal oči, ki je videl očitno, ki je razumel, da je pri tej družini nekaj zelo narobe in poklical policiste. Ni bil eden izmed tistih, ki bi se obrnili stran, češ, da to ni njegov problem, da gre za zasebno stvar in se ne gre vmešavati v dogajanje za zaprtimi vrati ... K sreči je bil eden izmed tistih, ki je ravnal odgovorno, ko je zaznal neizgovorjeni klic na pomoč.

Policisti so se takoj odzvali in zelo hitro ugotovili, da je Tina žrtev izjemno hudega nasilja, da se za stenami te hiše dogaja pravi pekel. Da je bilo vse skupaj še huje, so bile priče ali celo žrtve nasilja tudi njuni otroci. Nasilnežu so policisti prepovedali približevanje Tini in otrokom, za nasilje pa bo odgovarjal pred sodiščem. Korak za korakom so kriminalisti uspeli ugotoviti, da je Rok povsem nadzoroval Tino in si podredil njeno življenje. On je bil tisti, ki jo je prisilil, da je pretrgala stike s svojci in prijatelji, saj ji je v nasprotnem primeru grozil, da bo ubil tudi njih. Nadzoroval je njen telefon, elektronsko pošto, dejansko je nadzoroval prav vsak njen korak. Ne gre opisovati vseh krutih podrobnosti, a dejstvo je, da je Rok s Tino že dolgo ravnal zelo grdo in ponižujoče. Grozil ji je, ji omejeval gibanje, jo pogosto pretepal, jo poškodoval, se nad njo izživljal in jo poniževal, z nasiljem ni prenehal niti v času njene nosečnosti. Žal je Tina doživela tudi veliko razočaranje, ko je svoje težave zaupala nepravi osebi in potem je bilo le še huje. Bilo je celo tako hudo, da je pomislila na to, da bi si vzela življenje.

Tina in otroci so na varnem. Ne vemo, kakšne posledice bo na življenja mlade ženske in nedolžnih otrok pustilo dolgotrajno in kruto nasilje. Zagotovo jih čaka še dolga in težka pot, na kateri pa ne bodo sami, saj jim bo nudena ustrezna pomoč. Mi jim želimo vse dobro.

Na zatiskajte si oči, ukrepaj in prijavi nasilje: 113 ali 080-1200

Vsak primer je zgodba zase o nasilju, je zgodba, ki je ne bi smelo biti. Pomislite ali je tudi vaši bližini kakšna Tina, ki nujno potrebuje pomoč, ker je sama ne zmore poiskati. En klic lahko pomeni ogromno. En klic lahko nekomu reši življenje, pred nasiljem zavaruje najbolj ranljive, reši otroke. Ne zatiskajte si oči, ukrepajte in prijavi nasilje. Pokličite na številko 113 ali na anonimni telefon policije 080-1200.

krško
brežice
sevnica
policija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja