Skip to main content
Petek, 1. december 2023
25.01.2021
18:27
Dom starejših občanov Krško, januar 2021
Foto: arhiv ePosavje
V Domu starejših občanov Krško je v tem času 184 stanovalcev. Tisti, ki niso preboleli bolezni, so bili cepljeni že drugič, je povedala direktorica doma Nuša Masnik.

O življenju v Domu starejših občanov Krško

"Ko v Posavju ni bilo okužb, smo imeli čas, da smo se uspeli pripraviti"

KRŠKO Ob obisku državne sekretarke na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateje Ribič v soboto v Domu starejših občanov Krško je več o dogajanju v domu v zadnjih mesecih povedala direktorica Nuša Masnik. "Po eni strani imamo na ta način res iz prve roke priložnost povedati, kaj se v naši dogaja in kaj se je dogajalo, daje nam tudi občutek, da nismo spregledani, kajti velikokrat mislimo, da nas nihče ne sliši in zdaj lahko vse povemo. V prvem valu nismo imeli nobene okužbe. Takrat tudi v Posavju ni bilo okužb in vmesni čas smo izkoristili tako, da smo se uspeli pripraviti. Pripraviti pač ne pomeni zaobljube, da ne bomo zboleli in utvare, da ne bo okužba prišla v hišo, bili pa smo pripravljeni toliko, da ko smo dobili obsežno okužbo v hišo, smo ji znali kljubovati," je direktorica povedala o dogodkih zadnjih mesecev.

"V domu je 184 stanovalcev. Tisti, ki niso preboleli bolezni, so bili cepljeni že drugič"

V Domu starejših občanov Krško je trenutno 184 stanovalcev. "Stanovalci, ki niso preboleli bolezni, so vsi cepljeni, vsi so dobili tudi že drugi odmerek. Prvi odmerek so pa dobili tisti stanovalci, ki so prišli že na novo k nam. Tako je danes v hiši 29 cepljenih stanovalcev in v veliko veselje nam je bilo, da nihče izmed teh stanovalcev niti po prvem niti po drugem odmerku ni imel nobenih stranskih učinkov," je o odzivu na cepljenje povedala sogovornica.

"Biti cepljen v tem trenutku ni kazen, ampak privilegij"

Kot je povedala direktorica, je pri zaposlenih zelo velik del tistih, ki so bolezen preboleli. "Tu imamo še porodniške odsotnosti in dolgotrajne bolniške. Če te odštejem, smo zaščiteni, ali s cepivom ali s prebolelostjo, 82%. S tem, da se čakalna vrsta za naslednji odmerek cepiva polni. Nekako smo živeli s tem, da smo se pogovarjali, da je biti cepljen v tem trenutku ne kazen ampak privilegij, ker mnogi se želijo cepiti, pa nimajo priložnost priti do cepiva. Ob dilemah ali cepiti da ali cepiti ne, je ob dejstvu, da gre za novo cepivo in nov virus pač verjetno modro verjeti stroki, ne pa nekim preuranjenim zaključkom teorij zarote, tako da mi smo na strani, da se cepimo."

Od 18. novembra do 23. decembra 235 okuženih stanovalcev in zaposlenih

Okužba je trajala štiri tedne in dva dni

Pri nas je bilo od 18. novembra do 23. decembra okuženih 173 stanovalcev in 62 zaposlenih. "Okužba je trajala štiri tedne in dva dni. Kljub temu lahko rečem, da večjih težav nismo imeli. Bilo je hudo, vendar nas ni zateklo nepripravljene, kajti imeli smo se čas pripraviti. Ves čas sta nam tudi stala ob strani in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in tudi Ministrstvo za zdravje ter pa nikakor ne smem spregledati NIJZ iz Novega mesta ter naših koordinatork, ki so nam bile imenovane, ter še Zdravstveni dom Krško, ki nam je pomagal, da smo v bistvu lahko opravljali brise po potrebah, ki smo jih imeli," dodaja Nuša Masnik.

O okužbi in smrtih: "Upajmo, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo"

Med okuženimi stanovalci jih je bilo veliko takšnih, ki so imeli zgolj okužbo in niso bili bolni. "Na žalost jih je bilo nekaj bolnih, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, 20 stanovalcev se je pa v času, od izbruha do konca tega leta tudi poslovilo. Vsem svojcem še enkrat na tem mestu izrekam iskreno sožalje in upajmo, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo. Kljub vsemu bi poudarila, v ničemer ne zmanjšujem žalosti in tesnobe ob izgubi teh ljudi, ampak na letnem nivoju ne beležimo bistveno večjega odhoda stanovalcev, kot v običajnih letih," dodaja.

Dom starejših občanov Krško

O financiranju stroškov, ki so nastali na račun epidemije

"Nismo ostali sami in mokrih nog"

Na vprašanje, kako je financiranjem stroškov, ki so nastali na račun epidemije, pove, da "vsi domovi že leta in leta poudarjamo, da je zdravstvena nega, ki je financirana iz zdravstvene zavarovalnice nizka in s tem težko nudimo takšen nivo storitve, ki bi jo želeli. To nikakor ne pomeni, da je nivo storitve slabši, vendar bi si stanovalci, zaposleni in svojci želeli mogoče višjega nivoja, predvsem večje število zaposlenih. Sicer so stroški, ki so nastali kar v veliki meri obljubljeno pokriti iz protikoronskih paketov, tako da naš zavod ima vsega skupaj že preko 500 tisoč terjatev do države in upamo, da bomo ta sredstva res dobili. "

Dobrodošel lanski poletni ukrep več zaposlitev na oskrbnem delu

"Moram reči, da na tem mestu nismo ostali sami in mokrih nog, tako da se nadejamo, da bomo ta sredstva dobili, ker v nasprotnem primeru bi to pomenilo, da bo šlo to v breme stanovalcev. Oskrba se zaradi tega ni zvišala. Tudi zelo je dobrodošel lanski poletni ukrep, da nam je ministrstvo dovolilo večje število zaposlenih na oskrbnem delu. Domovi, ki so to pač želeli, med njimi smo tudi mi, so to izkoristili, tako da nam je to v veliko pomoč in to smo težko čakali," še dodaja direktorica Doma starejših občanov Krško.

(bš)

krško
koronavirus

Pridružite se nam

Novice iz Posavja