Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
28.07.2022
10:27
Krka, Klunove toplice
Grafika: ePosavje.com
Kam se lahko v poletnih tednih v Posavju odpravite na kopanje? Obiskali smo Kostanjevico na Krki in Klunove toplice. Kako so s kopalnimi vodami zadovoljni turisti? Zbrali smo vtise:

Poletje v Posavju

KOSTANJEVICA NA KRKI, BREŽICE Po čolnarjenju po reki Krki v našem prvem zapisu Poletje v Posavju je čas za kopanje. Odpeljali smo se v Kostanjevico na Krki in v Klunove toplice nekaj kilometrov nižje proti Cerkljam ob Krki. "Krka je zelo lepa reka in nikoli ni bila tako topla, kot je letos. Včasih je bila v primerjavi s Kolpo čisto mrzla," nam je ob reki Krki pred postajališčem za avtodome v Kostanjevici na Krki povedal obiskovalec Boštjan. "Voda je čista, polno je školjk. Kraj je zelo lep, z lepim ozadjem z Gorjanci," dodaja.

Nizozemci so navdušeni nad Posavjem

Na počitku v senci smo zmotili nizozemska turista Kessa in Martho. "Veliko je krajev, kjer lahko počitnikuješ. Na voljo je vsa infrastruktura, ki jo potrebuješ. Ljudje so zelo sproščeni in prijetni," nam je povedal Kess. Ko smo se preselili bližje reki Krki, smo na pomolu ulovili dva mladeniča. "Najboljše mi je skakati v vodo, da se osvežim. Nižje je še tarzan, tisto je meni najboljše," nam je povedal. Da pojasnimo, tarzan je svojevrstna gugalnica, močna vrv je zavezana na krošnjo drevesa iznad reke Krke, tako da se lahko kopalci z njo poženejo z brega proti reki in z velike višine nato padejo v Krko. 

Klunove toplice

Pot smo nadaljevali po Krki navzdol do Bušeče vasi in njene okolice. V prijetni senci pa čisto poletni živžav. Andreja iz Klunovih toplic pravi, da je v naravnem kopališču temperatura vode stalna, 26°C in kakšno stopinjo več imajo pri njih. "Ljudje se lahko kopajo celo leto, večina pa se jih kopa poleti. Največ je družin z otroki, dedkov in babic z vnuki."

"26°C je prava temperatura"

Kopanje v geotermalni vodi je posebno doživetje. Obiskovalec Jože dodaja, da je kopanje več kot prijetno. "26°C tudi če ste na morju, je to prava temperatura. Ko ni bilo kopalnic, smo se fantje za konec tedna prišli sem očistiti." Mitja je nadaljeval, da so Klunove toplice blizu njegovega domačega kraja. "Brežičani poznamo Klunove toplice, poznamo več kot 200-letno zgodovino. 30 let zahajam sem, super se počutimo in tudi mlajše družbe se najdejo tu." Po njegovem se je v tem času marsikaj spremenilo in vložilo, okolje pa je zelo zanimivo.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Varnost naj bo na prvem mestu

"Veliko ljudi se premakne na Krko, sploh zdaj ko je temperatura podobna. Tudi Krka se je zelo segrela. Gre se najbrž bolj za občutek varnosti, ker tu je vendarle omejen prostor," še zaključi Andreja. Ko beseda nanese na varnost, je nanjo v Kostanjevici na Krki spomnil tudi Boštjan. "Tam piše na lastno odgovornost. Seveda, voda je tu globoka 2 metra in več, morali so napisati. Sem dober plavalec, a me to ne moti." In ja, kjerkoli boste ob vodi, ne pozabite na osnove varnega preživljanja prostega časa ob vodi. Vsekakor pa upoštevajte tisti znani rek: "Ne skači v vodo, če nisi prepričan o njeni globini."

Krka na Brodu je primerna za kopanje

Na Mestni občini Krško so nedavno naročili vzročenje kopalne vode na Brodu pri Podbočju in rezultati so pokazali, da je reka Krka primerna za kopanje. Vzorci so bili skladni z normativi

poletje
video
kostanjevica na krki
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja