Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
29.06.2021
09:48
Žiga Kump, Slovenija 30
Foto: ePosavje.com
V petek, 25. junija, je 30. rojstni dan praznovala naša draga Slovenija. Ob tej priložnosti smo se s tremi Posavci pogovarjali o sedanjih in naslednjih tridesetih. Kje smo in kam gremo?

O uspehih in kritičnem pogledu nazaj

Žiga Kump, koordinator in organizator kulturnih programov v Kulturnem domu Krško, prvih 30 let samostojne države ocenjuje kot obdobje, ko smo po eni strani imeli uspehe. "Drži in tega ni mogoče zanikati, dosegli smo neko stopnjo blaginje, ki je brez samostojne države, vpete v mednarodne povezave, najbrž ne bi," pravi Kump.

Postopna erozija javnega

Ob tem dodaja, da se morajo kljub tem dosežkom kritično ozirati "na to zadnje obdobje, ko smo bili deležni nekaterih bridkih lekcij, ki bi si jih lahko najbrž prizanesli." Naš sogovornik opaža postopno erozijo javnega. "S tem ne mislim samo na, kolikor jaz vidim, manjšo dostopnost javnih storitev in dobrih. Mislim tudi na erozijo dimenzije občosti, ki je nujna, da lahko državljani participirajo v nekem demokratičnem življenju in k njemu doprinašajo."

Slovenija ni, tako Kump, noben unikum. "Ne živimo v vakumu, soočamo se s podobnimi izzivimi in dilemami kot tudi siceršnje mednarodno okolje. To ni samo naša dilema, je pa zagotovo dilema, s katero moramo računati in na katero se moramo v prihodnjih 30 letih bolj resno odzivati."

Kako vidi Slovenijo v naslednjih 30 letih?

Solidarna, egalitarna država. Družba znanja

Ko smo ga povprašali o Sloveniji v naslednjih 30 letih, Kump odgovarja z dvojnim odgovorom. "Eno so osebne, družbene želje. Želel bi si, da bi bila Slovenija solidarna, egalitarna država in ki bi stavila na meritokratska načela in na družbo znanja. Na to, kar smo sicer deklarativno dogovorili v teh 30 letih, pa nam ni uspelo - vsaj ne v celoti."

In kam gremo kot država? "Težko je biti napovedovalec, prerok. Zadnjih 30 let je pokazalo to in mislim, da so v zmoti tisti, ki trdijo, da obstaja neka povsem linearna premica objektivnega napredka. Raje kot to bi želeli poudariti, da je družbena situacija odprta in kontingentna, terja našo intervencijo," o sedanjosti in prihodnosti razmišlja Žiga Kump.

"Vselej smo mi tisti, na katere smo čakali"

"Naslednjih 30 let bo takšnih, kakršne si bomo naredili. Navsezadnje smo vselej mi tisti, na katere smo čakali."

(eP)

krško
video

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja