Skip to main content
V Posavju 1.5° C Torek, 28. marec 2023
19.04.2021
12:54
Lesen most v Cerkljah ob Krki
Foto: ePosavje.com
Še slab mesec dni je do napovedanega datuma odprtja obnovljenega lesenega mostu čez reko Krko v Cerkljah ob Krki. Delavcem je že uspelo povezati oba bregova reke Krke, most bodo kmalu odprli.

Lesen most čez reko Krko v Cerkljah ob Krki

BREŽICE Cestno povezavo med Cerkljami ob Krki na levem breu reke Krke ter Dolenjo Pirošico na desnem bregu so v brežiški občini začeli urejati v lanskem letu. Lani so tako uredili cestišče in krožišče v Pirošici ter cesto od Cerkelj do most, januarja letos pa so začeli z zamenjavo 108-metrov dolgega, starega lesenega mostu čez reko. 

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Večja nosilnost za večja intervencijska vozila in šolski avtobus

Glede na to, da je most spomeniško zaščiten, bo ohranil dosedanjo obliko. Tudi nov most je lesen, pri pripravi projekta jim je na Občini Brežice uspel dogovor, da so prečni nosilci mostu železni. S tem bodo nosilnost mostu povečali z dosedanjih 3,5t na 15t. S povečanjem nosilnosti mostu bodo tega lahko uporabljala tudi večja intervencijska vozila in nenazadnje tudi šolski avtobus.

Vrednost del je okoli 700.000 evrov

Na mostu so zamenjali nosilne stebre, prečnike, povozni parket in ograjo. Vozišče je iz smrekovega, preostali leseni deli pa iz hrastovega lesa. Vrednost del je okoli 700.000 evrov, pri projektu pa sodeluje tudi Ministrstvo za obrambo, ki bo projekt sofinanciralo v višini 200.000 evrov. 

(eP)

brežice
ceste
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja