Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
23.08.2022
08:30
Vračajo se Okusi Posavja
Foto: ePosavje.com
Na Gradu Rajhenburg so predstavili mesec Okusov Posavja, ki se bo v četrek pričeli z dogodkom Best wines of Posavje, nadaljeval pa s še devetimi različnimi dogodki. Znova tudi z uličnim festivalom.

Okusi Posavja 2022

KRŠKO S serijo desetih dogodkov v sklopu Meseca okusov Posavja se v četrtek v naše kraje vrača festival vsega dobrega. Letos bodo blagovno znamko Okusi Posavja kvalitetno nadgradili, saj bodo v dogodke vključili samo ponudniku, ki bodo pridobili dovolj visoko oceno za vključitev v blagovno znamko. "Možnost za vključitev pa je vseskozi odprta in ponudnik lahko vstopi kadarkoli," pravijo na Centru za podjetništvo in turizem Krško. Za ocenjevanje ponudnikov je bil izbran izvajalec Šola okusov VIVI, katerega projekt je tudi Teden restavracij.

Želijo, da bi jih gostje obiskovali skozi vse leto

In z novo usmeritvijo bo tudi letos čez celoten mesec deset dogodkov. Vodja projekta Okusi Posavja Ksenja Kragl pravi, da ne želijo dvigati števila dogodkov, temveč želijo dvigovati njihovo kvaliteto. "Z blagovno znamko Okusi Posavja želimo priti do tega, da nas gostje obiskujejo skozi celotno leto," dodaja.

Kristina Ogorevc Račič (CPT Krško)

Okusi Posavja je večletni projekt

"Letošnje leto začenjamo popolnoma drugače, kajti okusi Posavja so že večletni projekt, skoraj deset let. Zgodilo se je veliko prelomnic, od tega da smo prvo brošuro izdali leta 2012 in v tem obdobju smo imeli ulične festivale v starem mestnem jedru, izdali smo tudi čudovito knjigo z naslovom »Okusite Posavje«, v lanskem letu tudi zelo lep film, ki nekako ponazarja našo regijo," je ob predstavitvi festivala povedala direktorica Centra za podjetništvo in turizem (CPT) Krško Kristina Ogorevc Račič.

Korak naprej

Kot dodaja, so se v preteklem letu skupaj s ponudniki odločili, da bodo naredili korak naprej. "Nismo želeli govoriti, da smo odlični in najboljši ter pri tem imeti ne neodvisne ocene, tako da smo se v preteklem letu skupaj odločili, da bi izvedli neodvisno ocenjevanje. K sodelovanju smo povabili Šolo okusov Vivi, ki ustvarja tudi teden restavracij in izvedli dvo dnevno delavnico na tematiko ocenjevanja in kar 22 ponudnikov je takoj pristopilo k ocenjevanju, tako da letos potekajo ocenjevanja. Vsi tisti, ki bodo pozitivno ocenjeni na različnih kriterijih. Ocenjuje se doživetje, izgled posameznega lokala oziroma destinacije, kot je turistična kmetija, vinarji in restavracije. Bodo nato uvrščeni v znamko Okusi Posavja, ki je bila tudi uradno registrirana v letu 2020 pod okriljem centra za podjetništvo in turizem Krško."

Kmalu samostojna spletna stran

Na CPT načrtujejo vzpostavitev samostojne spletne strani, kjer bodo vse restavracije in lokacije predstavljene na način, da lahko obiskovalci takoj ugotovijo, kaj lahko pričakujejo in česa si želijo. "V interesu nam je, da celostno razvijemo blagovno znamko, da se izboljšujemo. Mogoče kdo od ponudnikov v prvem ocenjevanju ne bo dosegel dovolj kriterijev, da bi se vključil, ampak naš namen je, da rastemo drug z drugim, se izobražujemo in izpopolnjujemo k odlični restavraciji," dodaja sogovornica.

"Okusi Posavja so sinonim odličnosti"

Okusi Posavja so sinonim odličnosti in to za najbolj zahtevne goste, na vseh ravneh - od vinarja do turistične kmetije in ekskluzivne restavracije, kot je danes ta, kjer gostimo novinarsko konferenco, je povedala Ogorevc Račič. "Smo butična destinacija, nismo za masovni turizem, kar je tudi naša prednost, saj pri nas lahko turist začuti ta mir in odlično hrano, kajti naša regija je zares bogata in pestra z kmetijsko pridelavo, mi dejansko vse surovine, ki jih imamo na krožniku pridelamo sami doma."

"Smo butična destinacija, nismo za masovni turizem"

Na vprašanje, kako je z nastanitvami v Posavju, odgovarjajo, da so te številne, predvsem na račun občine Brežice. "Ostale občine razvijamo bolj butični turizem, seveda si želimo tudi kakšnega investitorja, ki bi prišel in zagotovil visokokakovostne nastanitve, ampak to kar imamo je precej polno in zato je potrebna več mesečna rezervacija za nastanitev."

Zgodovina Okusov Posavja

V zadnjih desetih letih so tako v Krškem s ponudniki naredili številne premike. "Ponudniki so trdo delali na področju razvoja svoje ponudbe, na CPT Krško pa smo s svojim javnim delovanjem vseskozi sledili in podpirali razvoj z različnimi aktivnostmi. V letu 2012 smo izdali prvo brošuro, vsako leto organizirali ulični festival, v zadnjih letih izpeljali številna izobraževanja, med drugim izobraževanje za sommelierje, oglede dobrih praks, študijske obiske, gostovanja v tujini, vzpostavili smo spletno podstran, fb stran, izpeljali številne promocijske aktivnosti in kampanje," se o premikih na področju kulinarike in vinarstva pohvalijo v Posavju

Borza kmetijskih pridelkov

Tako so pred tremi leti organizirali prvo borzo kmetijskih pridelkov na Tržnici Videm in v zloženki zbrali vso ponudbo s kmetij v Posavju. Odločitev je nastala skupaj s ponudniki, saj so želeli v svojih restavracijah in gostilnah svežo, okusno in lokalno hrano. Posavska prednost je tu ta, da imajo gostinci v teh krajih na voljo kvalitetne lokalne surovine ter posebnosti, ki jih prinašajo naravne danosti v naši regiji, saj pokrivamo prav vse kmetijske panoge, od sadjarstva, vinogradništva, pašne živinoreje, ribogojstva, zelenjadarstva ter predelave teh surovin na manjših kmetijah, vinskih kleteh in v zadrugah.

Ksenja Kragl (Center za podjetništvo in turizem Krško)

Od 25. avgusta do konca septembra

Vodja festivala Okusi Posavja Ksenja Kragl (CPT) je povedala, da so programsko mesec Okusov Posavja zasnovali od 25. avgusta do konca septembra. "Ne želimo si, da bi bilo dogodkov preveč, ker si želimo da je vsak dogodek čim bolj obiskan, tako da se bo letos zvrstilo deset dogodkov."

Vinski, gastronomski in izobraževalni dogodki

Od teh dogodkov je nekaj vinskih v vinskih kleteh, nekaj gastronomskih, po dveh letih se nazaj vrača ulični festival Okusi Posavja. "Vključen imamo tudi izobraževalni del, kjer se bo na Treh lučkah odvijal izobraževalni dan na temo regenerativnega turizma za zeleno Posavje, kjer bomo oblikovali zelene produkte, tudi na temo gastronomije, tako da smo zelo veseli, da v vseh teh letih dvigujemo kvaliteto meseca Okusov, ne pa število dogodkov," še pove.

Srečko Kunst (Gostilna Kunst)

"Dober veter v jadra"

"Naše podjetje je zraven že od samega začetka, zelo nam je bilo všeč, ker smo tu spoznali, da je dober veter v jadra, saj sta obe strani izjemno zainteresirani, tako ponudniki, proizvajalci hrane, vinogradniki in na drugi strani Center za podjetništvo in turizem Krško," je na predstavitvi festivala povedal Srečko Kunst iz Gostilne Kunst.

Povezovanje celotnega območja

"Moram reči, da se te stvari malokrat poklopijo. Vemo, da če želimo narediti nekaj na razvoju, na večji dodani vrednosti, lahko naredimo samo kot povezovanje celega območja. Saj veste da nihče ne govori o vinogradnikih na Brdih, nihče ne govori o Toskani, ampak o celotnem področju." Kunst pravi, da morajo biti za pridobitev gostov, vsi ponudniki zanimivi.

Krškopoljec

"Ne iščemo drugačnosti, ker se mi zdi da mora celota delovati skupno. Mislim da je pomembno da tu izpostavimo kulinarično posebnost Krškopoljca, ki je iz našega področja, je avtohtona, slovenska pasma. Če bomo vsi delali na njem, ga bomo pripeljali na zavidljivo raven, ker sama surovina Krškopoljca je res izredna. Moramo biti dosledni pri reji, dosledni morajo biti rejci pri reji, mi pa razmišljati o tem, kako ga bomo v najboljši obliki spravili na krožnik do gosta," je še optimističen Srečko Kunst.

Damjan Wallner (Restavracija A3)

"Ribojska tradicija s pridihom kulinarike"

Na Gradu Rajhenburg je sicer pred mesecem dni vrata odprla nova restavracija A3. Damjan Wallner pravi, da želijo nadaljevati tradicionalno, lokalno zgodbo Ribogojstva Pavlič, ki je pod novim imenom Akval prevzelo prostore v sodelovanju z Mestno občino Krško na gradu Rajhenburg. "Imamo željo nadaljevati to ribogojsko tradicijo s pridihom kulinarike, s katero se tudi sam ukvarjam kot kuhar v navtični kulinariki. Enkrat je čas, da se odločimo za neko svojo zgodbo, svojo prepoznavnost in da imamo svojo točko, kjer lahko kreiramo nekaj, kar dajemo gostom," dodaja.

Postrvi, sulc, jeseter

V njihovi ponudbi so tudi in predvsem ribe. "Nekaj je morskih, pretežno temeljimo na potočni postrvi, sulcu, tudi kakšen jeseter se najde. Imamo tudi domače, lokalno meso in lokalno zelenjavo, pretežno s poudarkom na lokalnih surovinah, kolikor jih je v določenem trenutku možno dobiti."

"Želimo zagotoviti najboljšo kakovost mesa"

Wallner še pravi, "da nismo restavracija, ki bi na menijih obljubljala ponudbo striktnih določenih kosov mesa, ker kot gostinci vemo, da jih lahko tudi zmanjka. Želimo zagotoviti najboljšo kakovost mesa, ne glede na to katere vrste je, brez nekih utvar gostu ponuditi največ."

Okusi Posavja 2022

Deset dogodkov

Od 25. avgusta do 30. septembra

V četrtek, 25. avgusta, bo tako v Krškem prvi dogodek v sklopu festivala Okusi Posavja, v Kleti Krško pripravljajo dogodek Best wines of Posavje. Dva dni pozneje bo nato na posestvu Albiana večer penin Albiana, naslednjo soboto, 3. septembra, pa eden osrednjih dogodkov festivala - ulični dogodek Okusi Posavja, ki ga v starem mestnem jedru Krškega pripravljajo v Centru za podjetništvo in turizem. Na dogodku se bodo pod sloganom "Preprosto, fino, na krožniku in v kozarcu" predstavili posavski ponudniki kulinaričnih in vinskih dobrot, dogodek se bo začel ob 17. uri, glasbeni gostje bodo zasedba Manouche.

Srečanje ponudnikov

V torek, 6. septembra, se bodo na Treh lučkah na posvetu Moč regenerativnega turizma za razvoj zelenega Posavja srečali turistični ponudniki, dan kasneje bo tam dogodek Sommelierjev izbor Wine & Dine, 13. septembra pa na Evrosad Tržnici dan odprtih vrat in okušanje lokalnih dobrot iz kmetij. 

Večer gastronomije

V tretjem septembrskem tednu bodo dogajanje preselili v sevniško občino, 15. septembra bo v Gostilni Repovž večer gastronomije s sprehodom po Posavju, v soboto, 17. septembra, pa bo v sevniški restavraciji Ajda lokalni pozdrav jeseni s plesno glasbo. Nato bo 23. septembra na Turistični kmetiji Grobelnik večer vina, soka in olja, 30. septembra bodo festival zaključili s kulinarično glasbenim večerom z Nušo Derendo v Gostilni Kunst.

V Krškem si želijo, da bi k projektu pritegnile še ostale občine

Na Centru za podjetništvo in turizem Krško izpostavljajo, da se v določenih segmentih v projekt vključujejo tudi ostale inštitucije. Tako se v KŠTM Sevnica vključujejo na področju modre frankinje, RRA Posavje s skupnimi projekti, ki jih destinacija izvaja na področju razvoja. "Vsekakor pa bi si želeli, da bi vse občine pristopile k projektu, kajti trenutno vse skupne aktivnosti podpira Mestna občina Krško in CPT Krško preko različnih evropskih projektov," še dodajajo.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

okusi posavja
krško
brežice
sevnica
kulinarika

Pridružite se nam