Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
13.04.2022
19:35
Fran Bonač - človek, ki je spremenil Krško
Foto: arhiv ePosavje
Kdaj so v Krškem zagnali tovarno celuloze zagnali? Kdo je bil začetnik papirništva?

Začetki tovarne v Krškem segajo v leto 1937

KRŠKO Tovarna celuloze na Vidmu v Krškem je pričela z delovanjem konec oktobra leta 1939, je v uvodu predstavitve Frana Bonača povedala dr. Helena Rožman, avtorica razstave v Mestnem muzeju Krško. Proces izgradnje tovarne v Krškem se je začel že malce prej, leta 1937. "Bonač je najprej registriral podjetje, izpeljal vse postopke, da je tovarno lahko začel graditi in da je nato začela delovati. Fran Bonač spada med najpomembnejše slovenske industrialce, rodil se je leta 1880 v znani ljubljanski knjigoveški družini."

Fran Bonač - človek, ki je v Sloveniji vzpostavil papirniški imperij

Fran Bonač se je šolal v Ljubljani in v Nemčiji, kjer se je spoznal tudi s kartonažo in drugim dejavnostmi, ki jih je pozneje povezal s knjigoveštvom. Kot pravi sogovornica, je potem pridobljeno znanje vse življenje nadgrajeval, da je v Sloveniji vzpostavil, tako Rožmanova, papirniški imperij. Ob vrnitvi iz Nemčije sta z očetom v Ljubljani zasnovala kartonažno tovarno v Ljubljani, že pred 1. svetovno vojno pa je poiskal lokacijo, kjer je želel vzpostaviti tovarno papirja in lepenke ter jo našel v Količevem pri Domžalah.

Bazen v Krškem

Ljubljana, Količevo, Krško

Bonačeve ideje je prekinila 1. svetovna vojna, ki jo je aktivno preživljal kot vojak na Soški fronti. Po koncu vojne je v teh novih okoliščinah, tako sogovornica, prepoznal nove poslovne priložnosti. "Udejanil jih je tako, da je širil proizvodnjo v Ljubljani, vzpostavil tovarno na Količevem in obe tovarni sta organsko rastli. S povečanimi potrebami na trgu je povečeval tudi proizvodne kapacitete in samo proizvodnjo. Ta krog je zaključil z izgradnjo tovarne celuloze. Sam je v svojih spominih iz leta 1955 ugotovil, da mu v proizvodnem procesu manjka ta ključna surovina."

Za krško tovarno je kupoval novo opremo

Bonač je nato lokacijo po dolgotrajnem iskanju lokacije, od Radeč navzdol do meje, umestil na Vidmu v Krškem. "Na teh travniških in njivskih površinah je zrastla ta velika tovarna, ki je bila zasnovana v vsej svoji velikosti, ki smo jo tam do petdesetih let 20. stoletja poznali, ko se je tovarna začela intenzivno širiti. Za to tovarno je, za razliko od prejšnjih svojih proizvodnih obratov, v Nemčiji kupoval novo opremo. Še pred začetkom 2. svetovne vojne je načrtoval proizvodno širitev, želel si je proizvajati tanke papirje, ki so takrat manjkali na trgu. Načrte je potem prekinila 2. svetovna vojna."

(bš, eP)

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

vipap videm krško
zgodovina posavja
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja