Skip to main content
V Posavju -17.8° C Sreda, 22. marec 2023
26.02.2020
13:09
Fašjenkov prevzem oblasti v Brežicah
Foto: ePosavje.com
V Brežicah je v sklopu dogodkov Fašjenka Dobova potekala tradicionalna predaja občinske oblasti, ko je oblast prevzel Fašjenkov župan Srečko. V nadaljevanu novice videozapis in fotografije z zabave.

V Brežicah je na oblasti Fašjenk

Vse je v rokah Fašjenkovega župana Srečka

BREŽICE V Brežicah so dobili novega župana. V petek je namreč oblast v brežiški občini tradicionalno prevzel dobovski Fašjenk. Občinski uslužbenci so pred predajo oblasti sprejeli proračun in pripravili proračunsko veselico.

"Prepovedana bo delitev na leve, desne, rumene, zelene"

Veselici je sledila predaja občinskega ključa in kmalu zatem je novi župan pričel z delom. Dejal je, da se bo v času svojega mandata zavzemal predvsem za dobro voljo med ljudmi, nanizal pa je še nekaj obljub. "Delo v občinski upravi bo potekalo v dobrem vzdušju, prepovedana bo delitev na leve, desne, rumene, zelene itd., ker nas je premalo. Ne bomo delali drastičnih sprememb, trudili se pa bomo, da bomo naredili čim več."

Prvi Srečkotov mandat

"Potreboval bo še kar nekaj časa, da bo spoznal delo župana"

Župan Srečko je sicer zamenjal dosedanjo Fašjenkovo županjo Kristino in se je v tej vlogi znašel prvič. "Njemu je to prvi mandat, zato bo potreboval še kar nekaj časa, da bo spoznal delo župana," je ob tem povedal predsednik Fašjenka Dobova Ivan Kovačič.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Letošnja povorka bo 22. po vrsti

Med največjimi turistično - kulturnimi prireditvami v tem delu Slovenije

Dobovski Fašjenk s prevzemom oblasti sicer tradicionalno začenja s pustovanjem. Fašjenk bo v brežiški občini torej kraljeval do sobote, ko bodo že tradicionalno pripravili mednarodno pustno povorko s predstavitvijo mask. "Letošnja povorka je 22. po vrsti, kjer 29. februarja pričakujemo zelo veliko število maskiranih skupin in predvsem lepo vreme," doda Kovačič.

Pričakujejo okoli 1000 mask in od 45 do 50 skupin

Fašjenk Dobova je tradicionalni pustni karneval, ki sodi med največje turistično-kulturne prireditve v tem delu Slovenije in se ga udeleži okoli 1000 mask in od 45 do 50 skupin. Fašjenkovi pustni običaji in etnografske maske kosca in prutarja pa so v postopku vpisa v register nesnovne kulturne dediščine.

(bš)

brežice
fotogalerija
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja